Naj, naj, naj festival

“Žar ptica” u travnju dovodi 15 domaćih i stranih kazališta

Hina

Festival je utemeljen 2001. s ciljem da najbolju produkciju svih profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj prikaže mladoj zagrebačkoj publici za vrijeme proljetnih školskih praznika



ZAGREB – Gradsko kazalište Žar Ptica od 30. ožujka do 4. travnja održava tradicionalni međunarodni 12. Naj, naj, naj festival na kojemu će 15 kazališnih kuća iz Hrvatske i inozemstva izvesti predstave za djecu koje će i ove godne biti besplatne.


Festival je utemeljen 2001. s ciljem da najbolju produkciju svih profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj prikaže mladoj zagrebačkoj publici za vrijeme proljetnih školskih praznika.


U festivalskoj konkurenciji ove godine nastupit će 10 domaćih kazališta (Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika, Dječje kazalište B. Mihaljevića iz Osijeka, GKM i GKL Split, Kazalište Virovitica, Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život, GK Trešnja, Mala scena, DK Dubrava i domaćin GK Žar ptica) i pet inozemnih kazališnih grupa iz Danske, Poljske, Izraela, Slovenije i Srbije. Izvan konkurencije nastupit će GKL Rijeka.




Festival je natjecateljskog i nije lutkarskog karaktera. Stručni žiri sastavljen od eminentnih kazališnih kritičara odabire i nagrađuje najuspješnije predstave – skulpturom Zlatna Žar ptica u deset kategorija.


Žar ptica, domaćin festivala, predstavit će se s predstavom »Lažeš Melita«, Kazalište slijepih Novi život s »Baladom o pingvinu«, DK Dubrava s predstavom »Mala djeca, veliki ljudi«, GKM i GKL Split odigrat će »Duboko more«, Kazalište Virovitica »Znaš li zviždati, Johanna?« a GK Trešnja odigrat će »Šeherezadu«.SNG Nova Gorica iz Slovenije nastupa s predstavom »Antun«, Orna Porat Theater iz Izraela s predstavom »Nešto predivno će se dogoditi«, Teatr Lalek Banialuka iz Poljske nastupa sa »Zelenim putnikom«, a danski Teater Refleksion nastupa s »Pjesmama s visina«.


Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika nastupa s »Carevim novim ruhom«, Mala scena s »Kamenjem«, Pozorište Boško Buha iz Srbije s »Gospodarom muha«, DK B. Mihaljevića iz Osijeka sa »Emilom i detektivima«. Osobitost festivala je da su sve predstave besplatne čime je djeci omogućeno da školske praznike provede u kazalištu, uživajući u najboljim domaćim i stranim predstavama.Izvan konkurencije i nakon dodjele nagrada GKL Rijeka izvest će predstavu »Veli Jože«. Predstave će, osim u Žar ptica, biti odigrane i u kazalištima Mala scena, DK Dubrava, Komediji, MCUK Travno i ZKM-u.