Satirički komentar

Veliko finale u tri čina: Omnibus Ri Teatra ”Devet/tri” u dvorani KUC-a Kalvarija

Kim Cuculić



RIJEKA U sklopu projekta »Svakog tjedna – premijera jedna« Ri Teatar izveo je omnibus »Devet/tri«, čija su sva tri dijela prikazana u jednoj večeri. Bilo je to – nakon pojedinačnih izvedbi – veliko finale u tri čina. U ovom projektu sudjelovalo je devet redatelja i 24 glumca/glumice. Odabrani redatelji morali su prije ovog projekta imati barem jednu režiju, dok su glumci izabrani na javnom glasanju. Birali su se i mjesto radnje, broj glumaca, datum igranja…


Za središnje mjesto radnje, za svih devet epizoda, izabran je muzej, a još jedna poveznica svih devet epizoda je zaštitar u muzeju (igra ga glumac Tomislav Vičević). I nekoliko drugih likova provlači se kroz više epizoda ove fragmentarno strukturirane predstave.


Smještanje radnje u muzej, koji se nalazi pred zatvaranjem, poslužilo je za satirički komentar na stanje u kulturi u kojoj se događaju razne malverzacije. Ravnatelj muzeja, kojega je utjelovio Bojan Lakoš, tako pokušava uništiti dokumente koji bi mogli posvjedočiti o njegovim nezakonitim radnjama, a za nagradu bi trebao biti prebačen na mjesto intendanta kazališta. Performans japanskog umjetnika, koji s fluorescentnom majicom svijetli u mraku, ironični je pak komentar na suvremenu umjetnost. Jedna epizoda, na komičan način, progovara i o birokratizaciji kulture.


Tematski i žanrovski raznorodni omnibus poslužio je redateljima da se upuste u raznovrsne kazališne žanrove – komediju, satiru, apsurd, dramu, pa i SF i krimić. Veliko finale počelo je epizodom »Konačna mora« redatelja Edgara Falconbridgea (pseudonim), a u njoj igraju Antonela Grgić, Nataša Tepša, Lado Bartoniček i Tomislav Vičević. Uslijedila je epizoda »I am lightning in the dark« u režiji Marka Dorčića, u kojoj glume Desi Mistura, Sandro Dajić, Dominik Capić, Bojan Lakoš i Tomislav Vičević. Epizodu »Razgovor« – o razvodu muzejskog zaštitara i njegove žene – režirala je Ana Marija Rakitić, a glume Marina Periša i Tomislav Vičević.U drugom dijelu omnibusa prva epizoda bila je »Preljub, ucjena i dvije naoružane kučke« u režiji Igora Kondića, a u »pulp-fiction« maniri odigrali su je Verica Ćorković, Nikolina Vorić i Tomislav Vičević. Uslijedila je epizoda »jpg« redatelja Anisa Galijatovića, u kojoj igraju Jana Ažić, Jasna Jeličić i Tomislav Vičević. Na kraju drugog dijela prikazana je epizoda »TEMPERAment« redateljice Tene Ružić, u kojoj glume Sanja Šamanić, Ivana Puškarić, Ira Ćoso i Tomislav Vičević.

Treći, završni dio, otvorila je epizoda »Slika« redatelja Davora Popovića, a igraju Mia Mihočka, Lana Orlić, Marina Deželjin i Tomislav Vičević. Redatelj epizode »NOB mob« je Emir Mulalić, a igraju Ivan Raffaelli, Tanja Grgurić, Katarina Gošić i Tomislav Vičević. Epizodu »I što sada?« režirao je Bojan Lakoš, a u njoj sudjeluju Silvija Bumbak, Josip Krešo Medaković i Tomislav Vičević.


I ovoga puta dvorana KUC-a Kalvarija bila je puna, a publika se dobro nasmijala.