Zajednica Talijana

Riječka premijera Talijanske drame: Publika provedena kroz priče s obale i mora

Kim Cuculić

Glumci su »oživili« mitove i legende, kao i ljude i krajeve s mora i uz more – od Cresa i Lošinja do Opatije i Trsta



RIJEKA Riječka premijera predstave »Racconti di costa e di mare/ Priče s obale i mora« održana je u Zajednici Talijana. Tom predstavom, koja je nastala u koprodukciji s Il Rossetti – Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia, Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca otvorila je novu kazališnu sezonu, a uvrštena je i u program Dana talijanske kulture u Rijeci. Poetski recital zamišljen je kao kolaž priča pisaca Istre i Julijske krajine: Antonija Quarantottija Gambinija, Gianija Stuparicha, Paola Rumiza, Nelide Milani, Claudija Magrisa i Milana Rakovca.



Najavljujući krajem prošlog tjedna predstavu »Racconti di costa e di mare«, v. d. ravnatelja Talijanske drame Giuseppe Nicodemo objavio je alarmantnu vijest da zbog neisplate većeg dijela ugovorenih sredstava talijanske Vlade, ansambl Talijanske drame možda neće izvesti svoju sljedeću premijeru »La locandiera/Gostioničarka Mirandolina«, koju režira Paolo Magelli, u okviru obilježavanja 70 godina postojanja Talijanske drame. Početkom ovog tjedna ipak su stigle bolje vijesti.


Kako nam je potvrdio Nicodemo, Narodno sveučilište iz Trsta uplatilo je 20.000 eura, a obećana je još jedna uplata do kraja ovog mjeseca.




– Zahvaljujući ovoj financijskoj »injekciji« možemo nabaviti tkanine za kostime i boje za scenografiju. Probe za »La locandieru« idu dalje i premijera je 26. studenoga. Ipak, s uplatom sredstava uvijek se čeka do posljednjeg trenutka. Bilo bi bolje da možemo raditi u sigurnijim uvjetima – ističe Nicodemo.



Predstavu je priredio Franco Però, a publiku su kroz priče s obale i mora sugestivno proveli glumci Bruno i Elvia Nacinovich, Lara Komar i Andrea Germani. Uz glazbenu pratnju gudačkog kvarteta Iris, glumci su »oživjeli« mitove i legende, kao i ljude i krajeve s mora i uz more – od Cresa i Lošinja do Opatije i Trsta. Publika je duboko zaranjala u maštu, pažljivo upijajući riječi i situacije jednostavno i toplo ispričane, na kraju isprativši izvođače dugim pljeskom.


Nakon predstave, u povodu 70. obljetnice Talijanske drame i Zajednice Talijana u Rijeci obratili su se v.d. ravnatelja TD-a Giuseppe Nicodemo i predsjednica Zajednice Talijana Orietta Marot.