Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
24. ožujka 2019.
Pravica za ljubitelje teatra

Premijera "Amatera" na sceni KNAP

Scena iz predstave/NL
Scena iz predstave/NL
Autor:
Objavljeno: 20. prosinac 2010. u 14:16 2010-12-20T14:16:25+01:00

Na dan premijere, Petar Veček je prešao rampu smrti. Njegovi glumci, prijatelji i obitelj smatrali su da će igranje predstave biti jedini  dostojan ispraćaj velikog redatelja. Zbilja, ima li sretnijeg, pa i romantičnijeg ishoda jedne bogato ostvarene kazališne karijere?

Svejedno govorimo li o komadima Georgesa Feydeaua ili o češkom humoru, seks u kazalištu nikada nema status masovnog spektakla, još manje šablonizirane potrošnje.

Na pozornici, određenoj stvarnim ljudskim tijelima s obje strane rampe, seks je daleko iskrenije i bespoštednije prikazan kao ekspresija čitavog našeg karaktera, naše kompletne osobnosti i svih naših političkih ne/moći. Tako je i u socijalnoj komediji »Amateri« Borivoja Radakovića, koju na pozornicu KNAP-a postavlja Petar Veček, uz dramaturšku asistenciju Maria Kovača.
»Amateri« okupljaju impozantnu ekipu profesionalnih glumaca: Goran Grgić, Vilim Matula, Ranko Zidarić. Tu je i debitantica Petra Dugandžić, posve dorasla zadatku prostitutke kao ledene kraljice muških fantazija. Cijela je ekipa u potrazi za »prirodnim, nešpricanim, autohtonim, domoljubnim seksom«, s jednako tako fiktivnim rezultatima.  

Četvorka za peticu

Radakovićev tekst bavi se temom »lake zarade« kroz snimanje pornografskog filma, pri čemu svaki lik živi toliko ispod svojih želja i mogućnosti, da pozornicu prožima gorljiva toplina zajedničkog poraza. Glumci znalački oblikuju humor situacije, zbog čega će »Amateri« biti siguran hit kod publike.
Scena KNAP još jednom dokazuje koliko je za glumce važno igrati izvan konteksta domicilnog teatra: Goran Grgić u ovoj produkciji nije više HNK-ovski »previše odmjereni« glumac, kao što ni Ranko Zidarić nije Gavellin zakleti ironist.
Obojica su izgradila veoma uvjerljive karaktere osjetljivih, živopisno frustriranih i tužnih ljudi, čiji protest teško dolazi do riječi i jedva se usuđuje do kraja izgovoriti ili pokazati količinu nagomilanih poniženja i frustracija. Ali i Zidarić i Grgić gotovo čehovljanski suosjećajno štite svoje junake, ne dozvoljavaju im da skliznu u ridikuloznost, bdiju nad nijansama međusobne razmetljivosti i povrijeđenosti, a čuvaju se bilo kakve osude ljudskog stradanja.

U Večekovo ime, »Amateri« govore o razlici između plaćene i nenaplative ljubavi, baš kao i o sposobnosti antologijskog redatelja da glumcima, za rastanak, pokloni sjajnu predstavu

Vrijedno je naglasiti da ni tekst ni redateljski postupak ni glumačka izvedba ne stigmatiziraju ljudsku žudnju (kao ni ljudsku usamljenost); pažljivo se unoseći u situacije oskudice. Izvedbi uvelike doprinosi i Vilim Matula kao neposredni, bezazleni, stripovskim falusom »obdareni« Kuka.Prava veličina Matule sadržana je u načinu na koji glumačkom igrom spaja hendikepiranost i virtuoznost, nagonski brutalnu žudnju i plač nad egzistencijalnom neimaštinom svog lika, uvjerivši nas da glumački majstor može parirati svakom zadatku radikalne iznimnosti.
Nažalost, Matula u domaćem teatru rijetko ima prilike igrati dobričine ili izrazito emocionalne protagoniste, u čijoj se koži definitivno jednako majstorski snalazi, kao i u rolama negativaca. Njegov intenzitet puno je bliži Dostojevskom, no Čehovu. A Petra Dugandžić kao da je Tarantinova glumica: namjerno postavljena kao gorka, pribrana i hladna prostitutka Stela.

Večekov odlazak

»Amateri« su posljednja redateljska predstava Petra Večeka. Na dan njezine premijere, Veček je prešao rampu smrti. Njegovi glumci, prijatelji i obitelj smatrali su da igranje predstave predstavlja jedini  dostojan ispraćaj velikog redatelja. Po završetku izvedbe, publika je Večeka na otvorenoj sceni ispratila dugotrajnim aplauzom, a ne minutom šutnje. Zbilja, ima li sretnijeg, pa i romantičnijeg ishoda jedne bogato ostvarene kazališne karijere? »Amateri« u Večekovo ime govore o razlici između plaćene i nenaplative ljubavi, baš kao i o sposobnosti antologijskog redatelja da glumcima, za rastanak, pokloni sjajnu predstavu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown