Ljekovito i za gledatelje

Poruka o pravim vrijednostima: Gradsko kazalište lutaka izvelo “Božićnu priču”

Kim Cuculić

Škrta i samoživa Scroogea utjelovio je Zlatko Vicić



RIJEKA U adventskom ozračju Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvelo je »Božićnu priču« Charlesa Dickensa. Nakon »Male sirene« ovime se nastavlja ciklus Pričopredstava, koje na zanimljiv način povezuju pripovijedanje priča i kazalište.


Ovoga puta redateljica i autorica dramatizacije Maja Katić i riječki lutkarski ansambl predstavili su djeci »Božićnu priču«, koja sadrži poruku o pravim životnim vrijednostima. Središnji lik ove priče je škrti i samoživi Ebenezer Scrooge, kojemu je smisao života zgrtanje novca. No, onda je usnuo san u kojemu su mu se ukazala tri duha – prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Duhovi, koje interpretira Damir Orlić, vratili su Scroogea u djetinjstvo i podsjetili ga na epizodu s bolesnim dječakom.


Duhovi su pomogli da se ovaj pohlepni i bezobzirni čovjek, kojega dojmljivo tumači Zlatko Vicić, suoči sa svojim strahovima, frustracijama i pogreškama. Nakon posjete tri duha on uviđa svoje krive postupke i mijenja životne stavove. Na kraju je Scrooge shvatio da je Božić najbolje vrijeme za pomaganje, opraštanje i ljubav.




Ovime se »Božićna priča« pokazala ljekovitom i za gledatelje. U izvedbi se glumci Zlatko Vicić, Damir Orlić, Andrea Špindel, David Petrović i Vanja Jovanović oslanjaju i na kazališna sredstva – kostime i rekvizite, a i sami zanimljivim instrumentima kreiraju zvučnu kulisu. Pojedini prizori izvedeni su u tehnici teatra sjena, za što je zaslužna Luči Vidanović. Likovna suradnica na projektu je Petra Bokić, a oblikovatelj svjetla je Sanjin Seršić.