Praški kvadrijenale

Oliver Frljić predstavlja Srbiju

Kim Cuculić

Oliver Frljić poziva građane Republike Hrvatske da izraze svoje mišljenje o njegovom nastupu u okviru srpske nacionalne reprezentacije. Izražavanjem svog mišljenja postat će koautori rada koji će Frljić predstaviti na kvadrijenalu – priopćenje je koje smo dobili od PR-a nastupa Srbije na Praškom kvadrijenalu



RIJEKA  U sklopu nacionalne reprezentacije Srbije, na ovogodišnjem izdanju Praškog kvadrijenala, najveće svjetske izložbe kazališne scenografije, prostora i arhitekture, koje se održava od 18. do 28. lipnja, nastupit će i redatelj Oliver Frljić.


Njegov rad, znakovitog naslova »Izdajnik«, postavlja pitanje kako je moguće da netko tko obnaša funkciju intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci – jedne od značajnijih kulturnih institucija u Hrvatskoj – u isto vrijeme bude i dio srpske nacionalne reprezentacije?


Što o svemu tome misle oni koji za Frljićevu intendanturu izdvajaju novac – hrvatski porezni obveznici? Što hrvatsko Ministarstvo kulture? Je li moralno prihvatljivo da u situaciji dok Šešelj pali hrvatsku zastavu u Beogradu, a Draža Mihailović biva rehabilitiran, jedan umjetnik iz Hrvatske nastupa za srpski nacionalni tim?




   Oliver Frljić poziva građane Republike Hrvatske da izraze svoje mišljenje o njegovom nastupu u okviru srpske nacionalne reprezentacije. Izražavanjem svog mišljenja postat će koautori rada koji će Frljić predstaviti na kvadrijenalu – priopćenje je koje smo dobili od PR-a nastupa Srbije na Praškom kvadrijenalu.


   Inače, ovogodišnja glavna tema kvadrijenala je »Shared Space: Music, Weather, Politics«, ali sama manifestacija ima i niz drugih podtema i programa. Utemeljena 1967., manifestacija se profilirala kao relevantna točka presjeka recentnih događanja u scenografiji i drugim disciplinama vezanim za dizajn i arhitekturu u području teatra.


Posljednjih godina obuhvaća i brojne druge aktivnosti kojima povezuje čitav grad, uključujući i mnoge izvedbene programe.


   Hrvatsku će predstavljati devet umjetnika performansa, redatelja i scenografa čija će se djela, realizirana u proteklih šest godina, predstaviti u formi dvominutnih filmova u okviru autorske scenografske instalacije za sebe koja također reflektira glavnu temu »Shared Spaces«. Autor postava izložbe je Mauricio Ferlin, a kustosi hrvatskog nastupa su Nikola Radeljković, Marko Golub i Igor Ružić.