Premijera u Filodrammatici

»Oda mladosti« – crna komedija o nezaposlenosti

Kim Cuculić

Andrea Kustić, Dubravka Tintor, Jelena Tondini i Zoran Josić / Foto: I. TOMIĆ

Andrea Kustić, Dubravka Tintor, Jelena Tondini i Zoran Josić / Foto: I. TOMIĆ



RIJEKA » Posve moguća družina iz Rijeke premijerno će izvesti predstavu »Oda mladosti« sutra u Filodrammatici, s početkom u 20 sati, a prva repriza je 19. travnja u istom terminu. Tekst i songove napisala je Jelena Tondini, izvođači su Dubravka Tintor i Zoran Josić, a režiju potpisuje autorski tim – Jelena Tondini, Zoran Josić i Dubravka Tintor. Kako je najavila Tondini, riječ je o crnoj komediji koja se referira na situaciju velike nezaposlenosti u Hrvatskoj.


   Prema podacima Eurostata, Hrvatska je treća zemlja po nezaposlenosti u Europskoj uniji, s 44,8 posto nezaposlenosti samo među mladima. Svi poticaji za zapošljavanje mladih odnose se na osobe do 30 godina i obuhvaćaju samo manji dio nezaposlenih.


   – Istraživački rad za uprizorenje »Ode mladosti« počeo je zapažanjima iz okoline: otvaraju se udruge, modni blogovi, pišu se knjige, izrađuje nakit, svi hodaju okolo s neisplaćenim fotoaparatima i high-tech mobitelima i nešto fotografiraju… Konceptualnih mladih umjetnika ima na sve strane. Instant doba je na snazi i štanca se sve i svašta punom parom, za nula kuna. Novac nije važan, kao ni kvaliteta. Kako danas dobiti plaćeni posao u Hrvatskoj, pitamo se – kaže autorski tim.




   Zoran Josić utjelovit će lik mladog glazbenika koji na tržištu pokušava prodati znanje, ali mu ne ide zbog situacije u društvu. Dubravka Tintor, koja je završila Akademiju u Novom Sadu, prinova je u Posve mogućoj družini. Ona je sada također u poziciji da traži posao, pa će se u predstavi ispreplesti njeno osobno stanje i lik koji tumači.


   Scenografiju i dizajn plakata napravio je Andrea Kustić, a sound design i audio produkciju potpisuje Vladimir Wölfl. Cijena ulaznice je 35 kuna (25 kuna za studente i učenike), a rezervacije se vrše na: [email protected].