Kazalište lutaka

Obnova popularnog mjuzikla Mojce Horvat: »Pepeljuga« se vraća na scenu

Kim Cuculić

»Pepeljuga« je od premijere izvedena 85 puta – nakon stanke vraća se na repertoar, ali s nekim novim glumicama koje unose novi stil igre i drukčije ličnosti



RIJEKA Gradsko kazalište lutaka Rijeka obnavlja mjuzikl »Pepeljuga«, koji je ponovno na programu 19., 20. i 21. studenoga. Kako je podsjetila ravnateljica GKL-a Zrinka Kolak-Fabijan, predstava je premijerno izvedena 2013. godine i dosad je odigrana 85 puta. Nakon stanke, uspješnica »Pepeljuga« sada se vraća na daske riječkog lutkarskog kazališta. Autorica teksta je Magdalena Lupi Alvir (prema braći Grimm i Charlesu Perraultu), a redateljica, koreografkinja i scenografkinja je Mojca Horvat. Skladatelj je Duško Rapotec-Ute, kostimografkinja Sandra Dekanić, a oblikovatelj rasvjete Sanjin Seršić.


U naslovnoj ulozi je Elena Brumini, dok u ulogama zločestih sestara nastupaju nove glumice GKL-a Andrea Špindel i Petra Šarac. Uloge sestara prvotno su tumačile Božena Delaš i Dina Đuka, koje su u međuvremenu napustile Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Ulogu Princa  glumili su Vedran Komerički i Giulio Settimo, a sada je u toj ulozi Goran Zelić. Maćehu igra Alex Đaković, Kraljicu i Majku utjelovit će Karin Fröhlich, a Kralja i Oca tumači Zlatko Vicić.



Sedma Noć kazališta bit će održana 21. studenoga, a odvijat će se pod sloganom »Bit(n)i ili ne bit(n)i«. Za Noć kazališta HNK Ivana pl. Zajca priprema program »Vaše kazalište – vama 2«, koji počinje u 18 sati. Bit će organiziran obilazak svih prostora kazališta, od atrija i pozornice, kroz dvorane za probe i garderobe, od foajea do tonske dvorane. U svakom od tih prostora članovi svih ansambala riječkog HNK-a – glumci, pjevači, plesači, članovi zbora i okrestra izvodit će odlomke iz najboljih predstava, pjevat će se, plesati i muzicirati. Za sudjelovanje u ovoj gledateljskoj turneji treba se na vrijeme prijaviti na blagajni kazališta i preuzeti propusnicu.Noć kazališta u Kulturnom centru Kalvarija počinje u 20 sati otvorenjem izložbe slika »Kalvarija« autorice Snježane Margitić. U 21 sat slijedi premijera predstave »Autotrolej i mi 4 – The Next Generation« u režiji Bojana Lakoša. Od 22,30 do 23 sata nastupa d.j. Kondor, u 23 sata publika bira glumce za »Premijeru u sat vremena«, a od 23,15 do 00,15 sati bit će održan koncert dua Timeless s gostima. Iza toga slijedi »Premijera u sat vremena«. Na kraju je party do ranih jutarnjih sati, a ulaz na sve programe je besplatan.




Ovim povodom redateljica Mojca Horvat kazala je da novi glumci u »Pepeljugu« unose drugačiju energiju, stil igre i znanja, kao i drukčije ličnosti. Ansamblu GKL-a pridružila se glumica i lutkarica Petra Šarac, koju nastup u mjuziklu »Pepeljuga« iznimno veseli, a poseban joj izazov predstavlja plesanje stepa. Andrea Špindel istaknula je da joj je ovo dosad najteža predstava u riječkom kazalištu lutaka, jer objedinjuje glumu, ples i pjevanje, a ima i elemenata lutkarstva.


Prva izvedba obnovljene »Pepeljuge« je 19. studenoga u 18 sati, te je na programu i u okviru Noći kazališta 21. studenoga u 11 sati po popularnoj cijeni ulaznice od 10 kuna. Nakon izvedbe bit će održan razgovor s glumcima i plesačima iz predstave u okviru projekta »Mali lutkarski razgovori«.


U Noći kazališta u 20 sati slijedi tradicionalni pop-rock koncert »Puppet bend and friends«, s posebnim gostima »Palazzo Ploech«, a ulaz je slobodan. »Puppet bend and friends« čine djelatnici GKL-a, dok su članovi benda »Palazzo Ploech« Danijel Družeta (vokal), Damir Petrović Peki (gitara), Srđan Badurina Srki (gitara), G.K. Zec (bubnjevi) i Niko Cvjetković (bas). Ovom prilikom oni će predstaviti svoj album »8 ljubavnih i jedna ne« koji je objavljen početkom ove godine za londonskog diskografa Scorpion Records ltd. 


Krajem studenoga ponovno je na programu i predstava »Pustolovine Toma Sawyera«, koja se izvodi u povodu 180. godišnjice rođenja Marka Twaina. Vezano uz to, Vedrana Balen Spinčić najavila je pilot-projekt »Lektira u lutkarskom« koji je namijenjen razvoju osnovnoškolske publike.