Program

Nova sezona u riječkom kazalištu lutaka: Suvremeno istraživanje baštine

Kim Cuculić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Nova sezona uklapa se u odluku Europskog parlamenta da 2018. bude Europska godina kulturne baštine



RIJEKA Gradsko kazalište lutaka Rijeka najavilo je novu kazališnu sezonu 2017./2018. Kako je istaknula ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir, nova sezona bit će u znaku zaboravljene i neistražene baštine, što se uklapa u odluku Europskog parlamenta da 2018. bude Europska godina kulturne baštine. Za rujan je tako najavljena praizvedba autorskog projekta Olje Lozice radnog naslova »Divski dvori«.


– Riječ je o multimedijalnom projektu koji će dječjoj kazališnoj publici približiti tradicijsku baštinu Kastavštine i liburnijskog kraja, istovremeno razvijajući priču koja društveno angažiranom porukom traži poveznice i s današnjim vremenom. Na istraživanje baštine nadovezuje se i predstava »Zamrznute pjesme za meko srce«, koju će prema motivima bajke »Zamrznute pjesme« ruskog pisca i umjetnika Stjepana Grigorjeviča Pisahova režirati Tamara Kučinović. Uz suvremeno istraživanje baštine, bavit ćemo se i temom rušenja jezičnih, vremenskih i prostornih barijera.


Premijerno će biti izveden i autorski projekt Mile Čuljak »Gdje su nestale čarapice?«, čime GKL Rijeka otvara novu kazališnu formu na riječkoj sceni – doživljajno kazalište za bebe i najmlađu djecu koja još puze ili su tek prohodala. Ovu predstavu radit ćemo u suradnji s Udrugom za sindrom Down – Rijeka 21. Ciklus Pričopredstava nastavljamo naslovom »Četiri godišnja doba« Pike Vončine, u režiji Irene Rajh. Za ožujak sljedeće godine planiramo obnovu predstave »Mačak u čizmama« – najavila je Magdalena Lupi Alvir.




Vedrana Balen Spinčić iz GKL-a osvrnula se na proteklu kazališnu sezonu, podsjetivši da su premijerno izvedeni naslovi »Pipi Duga Čarapa«, »Božićna priča« i »Wanda Lavanda« te obnova predstave »Moje tijelo«. Reviju lutkarskih kazališta pratilo je 9.000 posjetitelja, a GKL je u ovoj sezoni zabilježio oko 38.000 gledatelja.