Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Plastika Fantastika

Ne propustite premijeru interaktivne predstave s jasnom porukom: “Plastika nije znanstvena fantastika!”

FOTO/Autorice projekta "Plastika Fantastika"
FOTO/Autorice projekta "Plastika Fantastika"
Autor:
Objavljeno: 25. lipanj 2019. u 15:08 2019-06-25T15:08:00+02:00

Autorice i superjunakinje projekta  “Plasika fantastika” su Sendi Bakotić, Anja Sabol i Vanda Velagić, a premijera je zakazana u RiHub-u, za 29. lipnja u 19,00 sati.

 “Plastika fantastika” kazališni je crtić s elementima fantastike, edukativna i interaktivna predstava namijenjena kasnom predškolskom i ranom osnovnoškolskom uzrastu koja nastoji osvijestiti problem prekomjernog plastičnog otpada te ponuditi kreativne načine za ponovno korištenje plastičnog otpada. 

Kolektiv “Igralke” 

Naoružane samo željom za stvaranjem teatara o kojem sanjaju, autorice predstave kreću u osnivanje svoje umjetničke organizacije - Kolektiv “Igralke”. Slovenska riječ "igralka" iskorištena je da bi se odmaknule od hrvatske riječi "glumica" koja često sadrži negativne konotacija.

Riječ je o timu profesionalnih glumica koje su prije studija glume završile druge studije: menadžment u kulturi, socijalnu i kulturnu antropologiju, komparativnu književnost i logopediju. One se igraju - igralke, ali i misle svojom glavom te kreću u stvaranje suvremenog, skupno osmišljenog i etnografskog kazališta.

FOTO/Autorice projekta "Plastika Fantastika"

Kolektiv “Igralke” (buduća UO Igralke) čine diplomantice studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci (klasa Rade Šerbedžije i Lenke Udovički); Sendi Bakotić, Anja Sabol i Vanda Velagić.

FOTO/Autorice projekta "Plastika Fantastika"

“Plasika fantastika”

Nakon što plastične vrećice postanu opasno zagađenje za čitavu galaksiju, na Zemlju dolaze tri superjunakinje da bi riješile problem prekomjernog plastičnog otpada. Na svom putovanju po Zemlji susrest će razne životinje, ali najviše im mogu pomoći – ljudi.

“Plastika fantastika” kazališni je crtić s elementima fantastike, edukativna i interaktivna predstava namijenjena kasnom predškolskom i ranom osnovnoškolskom uzrastu.

To je veliko putovanje u kojemu se zajedno, kroz multimedijalnu kazališnu igru i ručni rad, otkrivaju načini kreativnog i zabavnog (ponovnog) korištenja plastičnog otpada.

FOTO/Autorice projekta "Plastika Fantastika"

Scenografija od pronađenih plastičnih materijala

“Budući da nam je stalo da u radu budemo dosljedni svojim idealima, u izradi scenografije i rekvizite korišteni su isključivo pronađeni plastični materijali koji bi u drugom scenariju bili proglašeni otpadom. Publika se pridružuje superjunakinjama iz predstave u traženju kreativnih rješenja za plastični otpad te uči kako svatko od nas može postati superjunak/inja ako brine o svojoj planeti!”, poručuju iz projekta.

Nakon ljetne premijere “Plastika fantastika”, predstava koja svoju publiku vodi od uloge gledatelja do aktivnog sudionika kreativne radionice, najesen se vraća u Rihub, kao i u izložbeni prostor ReUse centra koji će se u Rijeci tek otvoriti.

FOTO/Autorice projekta "Plastika Fantastika"

Plan je i gostovanje po školama u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, organiziranje akcije čišćenja okoliša te sakupljanja plastičnog otpada koji će se pretvarati u materijal za 3D printanje i druge aktivnosti u suradnji s ReUse centrom.

Predstava je namijenjena mladima (starijima od pet godina), a poruka je jasna: “I zapamtite - plastika nije znanstvena fantastika!” Produkciju potpisuje Savez udruga Molekula i ReUse centar Rijeka, a režiju Alisa Debelić, dok će voditeljica radionice biti Tanja Blašković. Projekt je sponzoriran od strane Odjela za kulturu Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.