»JAK« gosotovao u Rijeci

“Ne plaćamo! Ne plaćamo!”: Tragikomedija o socijalnoj bijedi

Kim Cuculić

S osjećajem za aktualni društveni trenutak, jakovci su posegnuli za predloškom koji kao da je napisan danas. U ovoj socijalnoj tragikomediji zabune, bolje rečeno obmane, i brojnih peripetija protagonisti su radnici u škveru i njihove žene koje jedva spajaju kraj s krajem



Predstava »Ne plaćamo! Ne plaćamo!« kazališta JAK iz Malog Lošinja gostovala je u Rijeci, na brodu »Marina«. Kao predložak uzet je tekst talijanskog glumca, dramatičara i redatelja Darija Foa »Non si paga! Non si paga!« iz 1974. godine.


S osjećajem za aktualni društveni trenutak, jakovci su posegnuli za predloškom koji kao da je napisan danas. U ovoj socijalnoj tragikomediji zabune, bolje rečeno obmane, i brojnih peripetija protagonisti su radnici u škveru i njihove žene koje jedva spajaju kraj s krajem.   

Pobuna kupaca


Zaplet nastaje u trenutku kad se susjede, domaćice Antonia i Margarita, vraćaju iz supermarketa u kojemu se dogodila pobuna kupaca zbog lažno oglašene rasprodaje. U zbrci koja je nastala svatko je uzimao što je stigao, pa su tako i supruge škverskih radnika – Giovannija i Luigija, podlegle iskušenju i vratile se kući s »povoljno« nabavljenom hranom.


Redatelj i scenograf Ivica Kunčević scenografski je današnje potrošačko društvo naznačio velikim kartonskim kutijama za ambalažu, koje su pretvorene u vrata i namještaj skromnog radničkog stana. 




   Situacija u kojoj su se našli deklasirani likovi vrlo je slična današnjem stanju u Hrvatskoj – radnici dobivaju otkaze, lopovluk cvate na svim razinama, tajkuni se bezobzirno bogate, policajci proganjaju siromašne a štite moćne, ljudi zbog neimaštine ne plaćaju račune i prijeti im deložacija. 


   U ovoj crnohumornoj JAK-ovoj tragikomediji s izraženom socijalnom notom radnička obitelj više nema ni za hranu, pa im preostaje jedino jeftinija hrana za pse, mačke i kanarince. Supruge glume lažnu trudnoću, skrivajući ispod haljina ukradene namirnice, a naivni supruzi povjeruju u priču o presađivanju djece.


Dok su Sandra Podravec Toić kao Antonia te Yvonne Vidulić u ulozi Margarite utjelovile žensko lukavstvo i snalažljivost, njihovi muževi koje igraju Mladen Šurlina (Giovanni) i Robert Radan (Luigi) naivni su, prostodušni i pošteni – sve do trenutka kad i njih društvene okolnosti ne pretvore u lopove.


  


Iz dana u dan…


Nekoliko uloga tumači Boris Šegota. Najprije se pojavljuje u liku pomalo plaha policijskog inspektora koji je silom prilike završio u policiji, a zatim se Šegota transformira u revnosnog milicajca staroga tipa. S osjećajem za komično Šegota je još utjelovio i sumornog pogrebnika te dementnog Giovannijeva oca. 


   Između pojedinih scena, kao svojevrsni komentar, glumci izvode socijalno angažiranu pjesmu »Iz dana u dan« grupe »Elemental«. Kostime je osmislila kostimografkinja Danica Dedijer, česta suradnica JAK-a. Glumci iz Malog Lošinja nasmijali su i riječku publiku, koja ih je nagradila srdačnim pljeskom, a nakon Rijeke krenuli su na gostovanje u Zagreb.