Večeras dodjela

Nagrade hrvatskog glumišta: Opera i balet brane kazališne boje Rijeke

Hina



ZAGREB Dramski umjetnik Božidar Boban te dirigent i skladatelj Miro Belamarić laureati su Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje koje su im dodijelili žiriji za dramu i operu Hrvatskoga društva dramskih umjetnika, a bit će im uručene večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu, uz izravan tv prijenos. Ove je godine dodijeljena i posebna nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti  Mariji Sekelez, za uspješno petnaestgodišnje ravnateljstvo Gradskim kazalištem »Žar ptica« iz Zagreba. Nagrada Hrvatskog glumišta dodijeljuje se 23. put, za najbolja ostvarenja iz područja dramske, radio i televizijske umjetnosti u ukupno 26 kategorija.


Za najbolju predstavu u cjelini nominirane su tri predstave – »Kristofor Kolumbo« Miroslava Krleže u režiji Renea Medvešeka i izvedbi Zagrebačkoga kazališta mladih; »Virginia Woolf« Damira Zlatara Freya prema »Tko se boji Virginije Woolf« Edwarda Albeeja u režiji Damira Zlatara Freya i izvedbi Istarskog narodnoga kazališta – Gradskoga kazališta Pula – obje predstave nominarane su u četiri kategorije – te »260 dana« Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi HNK-a u Osijeku, koja ima i najviše nominacija – ukupno u šest kategorija. Ferenčina, Medvešek i Zlatar Frey nominirani su i u kategoriji najboljega redateljskog ostvarenja.


Nominirane Riječanke


Za glavnu žensku ulogu nominirane su Nela Kocsis za ulogu Marthe u predstavi »Virginia Woolf«, Anja Šovagović-Despot za ulogu Violet Weston u predstavi »Kolovoz u okrugu Osage« kazališta Gavella te Nina Violić za ulogu Eve u predstavi »Vučjak« HNK-a u Zagrebu.




U kategoriji glavne muške uloge nominirani su Aleksandar Bogdanović za ulogu Georgea u predstavi »Virginia Woolf«, Dražen Čuček za ulogu Henryja u predstavi »Prava stvar« Kazališta Mala scena te Borko Perić za ulogu u predstavi »Jazavac u Kerempuhu« Satiričkog gradskog kazališta Kerempuh.


U kategoriji opere za najbolju predstavu u cjelini nominirane su »The turn of the screw« Benjamina Brittena pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković, u režiji Ozrena Prohića i koprodukciji HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka i HNK-a u Šibeniku; zatim opera »Madame Buffault« Borisa Papandopula, novopronađeno i praizvedeno Papandopulovo djelo pod dirigentskim vodstvom Mladena Tarbuka i u režiji Dore Ruždjak Podolski HNK-a Zagreb te »Mefistofele« Arriga Boita pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze, u režiji Michała Znanieckog i izvedbi HNK-a Split.


Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje nominirani su maestro Nikša Bareza za operu »Mefistofele«, Ozren Prohić za režiju opere »Mislibolesnik iliti Hipohondrijakuš« anonimnoga kajkavskog autora te Dora Ruždjak Podolski za režiju opere »Madame Buffault«.


Za najbolju žensku ulogu u operi nominirane su Anamarija Knego za ulogu gospođice Jessel u operi »The turn of the screw« riječkog kazališta, zatim Kristina Kolar za ulogu Aide u operi »Aida« Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze, u režiji Dražena Siriščevića i izvedbi ansambla 60. Splitskoga ljeta te Dubravka Šeparović Mušović za ulogu Jele u operi  »Ekvinocij« Ivana Brkanovića pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze, u režiji Igora Pisona i izvedbi HNK u Zagrebu.


Riječani u konkurenciji


Za mušku ulogu u operi nominirani su Ivica Čikeš za ulogu Mefistofela u istoimenoj operi »Mefistofele«, Domagoj Dorotić za ulogu Ive Ledinića u operi »Ekvinocij« i  Ljubomir Puškarić za ulogu Onjegina u operi »Evgenij Onjegin« P. I. Čajkovskog pod dirigentskim vodstvomu Nikše Bareze, u režiji Michała Znanieckog i koprodukciji HNK-a Zagreb i HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka.Za najbolju predstavu u cjelini u baletu nominirani su  »Alisa« Roberta Morana u koreografiji Ashleya Pagea i izvedbi HNK-a u Zagrebu; »Bajadera« Ludwiga Minkusa u koreografiji Vasilija Medvedeva i izvedbi HNK u Zagrebu te »Đavo u selu« Frana Lhotke u koreografiji Pije i Pina Mlakara – koreografiju prenijeli Ljiljana Gvozdenović i Dinko Bogdanić u izvedbi HNK-a u Splitu.

Za najbolje koreografsko ili dirigentsko ostvarenje u baletu nominirani su Ronald Savković za koreografiju baleta »Orašar – Evolution« na glazbu P. I. Čajkovskog i izvedbi HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke; Leo Mujić za koreografiju baleta »Ana Karenjina« te Ivan Josip Skender za dirigentsko ostvarenje u baletu »Bajadera«.


Za najbolje baletne uloge nominirane su Pavla Pećušak za uloge kneginje Jelisavete Fedorovne Tverske – Betsy u baletu »Ana Karenjina« i  Giselle u baletu »Giselle«; zatim Edina Pličanić za ulogu Ane Karenjine u istoimenom baletu  i Mirna Sporiš za ulogu Kraljice Herz u baletu »Alisa«.


Za najbolju mušku baletnu ulogu nominirani su Vuk Ognjenović za ulogu Colasa u baletu »Vragolasta djevojka«; Tomislav Petranović za ulogu Charlesa u baletu »Alisa« i Lev Šapošnikov za ulogu Staroga mačka u baletu »Mačak u čizmama« HNK-a Split.


Za scenografiju nominirani su Ivan Kirinčić (balet »Ana Karenjina«), Tanja Lacko (»Kristofor Kolumbo«) i Vesna Režić (opera »Ivica i Marica«), dok za kostimografiju konkuriraju Saša Došen Lešnjaković za (»260 dana«), Alan Hranitelj (balet »Ana Karenjina«) i Juraj Zigman za splitsku »Aidu«.