Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 4
Sutra: 18° 21° 2
23. lipnja 2018.
Obuljen-Koržinek

Ministrica najavila reviziju zakona o kazalištu

Nina Obuljen-Koržinek, Foto: D. JELINEK
Nina Obuljen-Koržinek, Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2017. u 15:18 2017-07-04T15:18:02+02:00

Nina Obuljen-Koržinek je istaknula je da će se kroz reviziju zakona o kazalištima rješavati neka strukturna pitanja poput zapošljavanja u kazalištima

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek u utorak je u Osijeku najavila reviziju zakona o kazalištima, a kada je riječ o osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), grad Osijek i Osječko-baranjska županija, kao osnivači i suvlasnici, moraju razgovarati o održivim rješenjima za ovu ustanovu.

Nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, ministrica je najavila da će u razgovorima sudjelovati i predstavnici ministarstva, kako bi se, ovisno o dogovoru osnivača, dugoročno riješio taj veliki financijski problem.

Istaknula je da će se kroz reviziju zakona o kazalištima rješavati neka strukturna pitanja poput zapošljavanja u kazalištima, a »pojačat ćemo programsko financiranje, u okviru svojih mogućnosti, i tako ćemo aktivnije biti prisutni u nacionalnim kazalištima, pa tako i u osječkom«, dodala je.

No, unatoč novom zakonodavnom okviru u kazališnoj djelatnosti, »RH će se i ubuduće kao osnivač pojavljivati samo u zagrebačkom HNK-u«.

Nakon sastanka s čelnicima Osječko-baranjske županije, ministrica je kazala da je ovo jedina Županija koja je suosnivač nekog nacionalnog kazališta, zbog čega ima obvezu sufinancirati plaće i materijalne troškove, što je opterećenje s obzirom na njezin fiskalni kapacitet.

Smatra kako treba vidjeti jesu li Županija i grad Osijek, kao osnivači i suvlasnici osječkog HNK-a, spremni na drugi način definirati svoje osnivačke udjele, a onda Ministarstvo može ocijeniti na koji će način dalje financijski pratiti ovo nacionalno kazalište.

Ministrica je istaknula kako je na sastanku s osječkim gradonačelnikom prvenstveno razgovaralo o radu kulturnih institucija u gradu te je izvijestila kako je dogovoreno da Ministarstvo i Gradska uprava u idućih mjesec dana naprave popis otvorenih tema kako bi se već u proračunskom razdoblju za iduću godinu, započelo s izradom projekata i radom na investicijama koje budu defninirane kao prioritetne.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka