Kraj krize upravljanja

Ministrica kulture imenuje v.d. intendanta kazališta

Jagoda Marić

Ako na dan isteka ili prestanka mandata nema sporazuma predstavničkih tijela, intendanta nacionalnog kazališta kojem je istekao ili prestao mandat razriješit će ministar kulture, koji će imenovati i vršitelja dužnosti intendanta nacionalnog kazališta



ZAGREB » Sapunice oko imenovanja čelnih ljudi nacionalnih kazališta, pogotovo Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje su se sukobili ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i gradonačelnik Milan Bandić, potaknuli su Ministarstvo kulture na izmjene Zakona o kazalištima.


Tako bi intendanta nacionalnih kazališta koja imaju više osnivača, odnosno osnivači su država i grad, imenovala i razrješavala predstavnička tijela osnivača, a na prijedlog kazališnog vijeća. To znači da bi intendanta nacionalnih kazališta imenovali Sabor i gradske skupštine, a potvrđivao bi ih ministar kulture.


Ako na dan isteka ili prestanka mandata nema sporazuma predstavničkih tijela, intendanta nacionalnog kazališta kojem je istekao ili prestao mandat razriješit će ministar kulture, koji će imenovati i vršitelja dužnosti intendanta nacionalnog kazališta, i to bez provođenja javnog natječaja.