Međunarodni dječji festival u Šibeniku otvoren predstavom “Čarobnjak iz Oza”

Hina

Detalj predstave "Čarobnjak iz Oza"

Detalj predstave "Čarobnjak iz Oza"

Festival su otvorila djeca tradicionalnom festivalskom himnom »Zdravo maleni«. Na ljetnoj pozornici izvedena je predstava »Čarobnjak iz Oza« koja je nastala u produkciji šibenskog narodnog kazališta



ŠIBENIK Pred prepunom ljetnom pozornicom ispred katedrale sv. Jakova u Šibeniku svečano je otvoren 56. Međunarodni dječji festival (MDF). Otvorenju je, uz predstavnike Ministarstva kulture, neke saborske zastupnike i zastupnike u Europskom parlamentu, nazočila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je u pozdravnom govoru kazala da je u Šibeniku ne samo kao pokroviteljica MDF-a, već i kao velika prijateljica festivala.


Šibenski MDF, kazala je predsjednica, prati još od dječje dobi, ali i kao roditelj je s djecom sudjelovala u brojnim festivalskim radionicama. Najbolji poklon Šibeniku ove godine, kad grad slavi 950. obljetnicu od prvog spomena, nastavila je Grabar-Kitarović, jest dječja kreativnost.


Šibenikom će, rekla je, narednih dana vladati djeca i svi oni koji su mladi u srcu. Kroz MDF, dodala je Grabar-Kitarović, odrastaju i izrastaju mnogi talenti u glazbi, umjetnosti i sportu.




– Kreativne radionice su najbolji način kako razvijati dječju kreativnost, kako postaviti ono o čemu svi u posljednje vrijeme razgovaramo, te kroz igru i smijeh, radost i ljubav prema znanosti i učenju oblikovati likovnu, glazbenu i svaku drugu kulturu – zaključila je predsjednica.


Šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuo je kako je lipanj Šibenčanima posebno drag jer Šibenik postaje grad djece, veselja i radosti. To je vrijeme, kazao je, kada i odrasli postaju djeca i otkrivaju gradske kale, skale i bute.


Festival su otvorila djeca tradicionalnom festivalskom himnom »Zdravo maleni«. Na ljetnoj pozornici izvedena je predstava »Čarobnjak iz Oza« koja je nastala u produkciji šibenskog narodnog kazališta. Predstavu je režirala Nina Kleflin, a glazbu je skladao Neno Belan. U »Čarobnjaku« igraju Maja Kovač, Jakov Bilić, Matija Kačan, Ivo Perkušić, Franka Klarić, Nela Kocsis, Šime Bubica, Oriana Kunčić, Dragan Veselić, uz sudjelovanje Dramske radionice HNK-a u Šibeniku i Dječjeg zbora »Zdravo maleni«.


»Čarobnjak iz Oza« poznati je roman američkog pisca Franka Bauma, koji je doživio brojne dramatizacije. Putovanje u zemlju Oz koje poduzimaju Dorothy, Strašilo, Lav i Limeni nije samo njihovo vanjsko putovanje, to je prije svega unutarnje putovanje junaka, da bi na kraju bili bolji ljudi. Likovi iz Oza nam poručuju da je u društvu ljepše, da su prijatelji najjače oružje i da je ljubav najveće blago koje se može zaslužiti jedino pružanjem te iste ljubavi.