Premijera Snjeguljice d.d.

Ljekovita moć bajke

Kim Cuculić

U realističnom okviru priče Snjeguljica je pomalo hladna poslovna žena koja je u trci za materijalnim zaboravila na istinske vrijednosti Ponovnim ulaskom u bajku ona će spoznati koje su prave ljudske vrijednosti i da je ljepota života u malim stvarima



U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka premijerno je izvedena »Snjeguljica d.d.«, čiju suvremenu inačicu – prema braći Grimm – potpisuje Vedrana Balen Spinčić. Predstava, u režiji Serđa Dlačića, žanrovski je određena kao »realistična bajka«, što je oksimoron koji točno opisuje ovu lutkarsko-igranu predstavu koja ima realistični okvir u koji je umetnuta poznata bajka o Snjeguljici. U svojoj verziji klasične priče Vedrana Balen Spinčić kreće od pretpostavke što se dogodilo sa Snjeguljicom nakon sretnog završetka izvorne bajke.


U potrazi za odgovorom Snjeguljica je iz okrilja bajke prebačena u našu suvremenost, odnosno u ozračje neoliberalnog kapitalizma kojemu je i sama pokleknula. Tako u realističnom okviru priče Snjeguljicu zatičemo u zračnoj luci, kao pomalo hladnu poslovnu ženu koja je u trci za materijalnim zaboravila na istinske vrijednosti. Stjecajem okolnosti ona će se naći u neobičnom hotelu, a u pomoć joj priskaču patuljci. S vremenom, Snjeguljica je prestala vjerovati u bajke, no zahvaljujući pomagačima patuljcima ona će iznova vratiti vjeru u to da je nemoguće ipak moguće i doživjeti svojevrsno iscjeljenje. A za to je bio potreban povratak u bajku.


Predstava s porukom


Redatelj Serđo Dlačić predstavu je zamislio na tri plana, stvarajući »predstavu u predstavi u predstavi«. Prvi plan je realni koji se odvija na aerodromu, gdje se počinju pojavljivati bajkoviti likovi koji uvode u drugi plan priče u hotelu, a treći je plan bajka o Snjeguljici koja je izvedena u mediju lutkarstva. Ponovnim ulaskom u bajku Snjeguljica će spoznati koje su prave ljudske vrijednosti i da je ljepota života u malim stvarima. To je važna poruka i za gledatelje, ne samo one male nego i one velike koji nisu izgubili vjeru u ljekovitu moć bajke.




Naslovnu ulogu Snjeguljice tumači mlada Petra Šarac, koja u lutkarskom dijelu animira lutku Snjeguljice. Karakterno i osobinama različite patuljke utjelovili su Zlatko Vicić, Alex Đaković, David Petrović i Dubravka Tintor. Patuljke Uču i Lupka duhovito i razigrano igraju Zlatko Vicić i David Petrović, a takav je i simpatični Zeko u interpretaciji Alexa Đakovića. Zlatko Vicić tumači i Pospanka te lovca Huntera, odnosno inspektora Lovčevića umjesto kraljevića iz bajke.


 Živo čarobno Ogledalo


Odlični Alex Đaković animira još i lik zle Maćehe, koja je u ovoj verziji »Snjeguljice« oličenje pohlepe, oholosti, pokvarenosti i opsjednutosti izgledom novopečenih tajkuna. Kao predstavnica trulog kapitalizma, Maćeha će Snjeguljici ponuditi hamburger, a zatim i otrovnu jabuku, uz zlobni komentar da »voće nije zdravo«.


Alex Đaković igra i Ljutka i Veseljka, a u nekoliko uloga pojavljuje se i David Petrović. On je u animacijskom i glasovnom smislu posebno dojmljiv kao čarobno Ogledalo, koje postaje živ i autentičan lik. Petrović još tumači Stidljivka, SOS i Nadu. Kihavka animira Dubravka Tintor, koja je pod mentorstvom Almire Štifanić zadužena i za pomoćnu animaciju.


Posebno treba naglasiti doprinos kreatorice lutaka i scenografije Luči Vidanović, koja je osmislila upečatljive lutke patuljaka i Snjeguljice. Scenografija se temelji na putničkim kovčezima, koji se rastvaraju i pretvaraju u različita mjesta zbivanja – Maćehin dvorac, šumu, kućicu patuljaka… a za vizualan dojam zaslužan je i oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Skladatelj Igor Karlić kao provodni glazbeni motiv uz patuljke koristi parafrazu pjesme »Heigh-Ho« glasovitog Disneyeva crtanog filma »Snjeguljica i sedam patuljaka«.


Riječka »Snjeguljica d.d.« gotovo u potpunosti je realizirana kreativnim snagama Gradskog kazališta lutaka Rijeka, a publika ju je ispratila toplim pljeskom.