Na Ljetnoj pozornici 1. srpnja

»La vida breve & El amor brujo«: Opera i balet na španjolski način

Kim Cuculić

Baletni ansambl i autorski tim predstave na konferenciji za novinare / Foto V. KARUZA

Baletni ansambl i autorski tim predstave na konferenciji za novinare / Foto V. KARUZA

Pod ravnanjem Ville Matvejeffa i u koreografiji Ronalda Savkovića,  projekt je okupio orkestar od  70 glazbenika te vodeće soliste baletnog i opernog ansambla



RIJEKA Koncertno-scenska izvedba opere i baleta »La vida breve & El amor brujo« dogodit će se u srijedu, 1. srpnja, na Ljetnoj pozornici u Opatiji u sklopu Riječkih ljetnih noći i Ljeta na Ljetnoj. Ove naslove povezuje Manuel de Falla, jedan od najznačajnijih španjolskih skladatelja 20. stoljeća. Opera »La vida breve« (Kratki život) skladana je prema španjolskom libretu Carlosa Fernándeza-Shawa. Priča se vrti oko prelijepe mlade Ciganke, Salud, strastveno zaljubljene u mladića Paca koji je zaručen ženom iz višeg staleža, što Salud ne zna… Balet »El amor brujo« (Ljubav čarobnica) andaluzijska je priča o ljubavi, smrti i magiji.


Izvedbom će dirigirati Ville Matvejeff, a koreograf je Ronald Savković. Kako je istaknuo ravnatelj riječke Opere Marin Blažević, ovaj projekt okupio je orkestar od preko 70 glazbenika te vodeće soliste baletnog i opernog ansambla. Blažević je naglasio i da se ovime obnavlja suradnja s Festivalom Opatija.


U operi »La vida breve« ulogu Salud pjeva Anamarija Knego Vidović, Paco je Bože Jurić Pešić, baku La Abuelu pjevat će Ivana Srbljan, a mladenka Carmela je Vivien Galletta. U ostalim ulogama su Slavko Sekulić, Dario Bercich, Robert Kolar, Marko Fortunato, Vanja Zelčić, Morana Pleše i Igor Vlajnić, a španjolski ples izvodi Marta Kanazir – prvakinja riječkog Baleta. Ovim povodom Anamarija Knego Vidović kazala je da je riječ o prekrasnom i strastvenom djelu, a Ivana Srbljan izrazila je zadovoljstvo što na ovako lijep način zaokružuje sezonu.  




Robert Kolar osvrnuo se na svoju ulogu koja je specifična. On, naime, tumači španjolskog zabavljača na svadbama, što zahtijeva i poseban način pjevanja. Najavljeno je i da će Robert  Kolar sljedeće godine u riječkoj Operi obilježiti 20. godišnjicu rada i to u Verdijevu »Rigolettu«. Dirigent Ville Matvejeff istaknuo je da se radi o vrlo zanimljivoj kombinaciji baleta i opere, koja otvara dvije scenske perspektive. Dodao je i da ove moćne melodije i strastvena glazba nikoga neće ostaviti ravnodušnim.


Balet »El amor brujo«, kroz moderni plesni izraz, približit će nepredvidljivu andaluzijsku prirodu i strasti koje izviru iz vrelog andaluzijskog tla. U »Ljubavi čarobnica« plešu Cristina Lukanec, Andrei Köteles, Balint Rauscher, Daniele Romeo, Svebor Zgurić, Owen Lane i Joseph Cane. »Pjesmu o bolnoj ljubavi« i »Pjesmu o ludoj ljubavi« izvest će Ivana Srbljan. Zborovođe su Igor Vlajnić i Ingrid Haller, koncertni majstor Romeo Drucker, a sudjeluju orkestar i zbor Opere i ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca te zbor »Schola Cantorum Rijeka« (KUD Fratellanza). U slučaju lošeg vremena, program će biti izveden u HNK Ivana pl. Zajca. Zahvala je upućena i »Jadroliniji« kao pokrovitelju programa. Spomenimo i da će na dan izvođenja ulaznice do 12 sati biti u prodaji na blagajni HNK Ivana pl. Zajca, a sat vremena prije početka moći će se kupiti i na blagajni Ljetne pozornice u Opatiji.


Marin Blažević podsjetio je i da će u okviru Riječkih ljetnih noći od 14. do 18. srpnja biti održano prvo Međunarodno natjecanje mladih opernih pjevača »Zinka Milanov«, na koje se prijavilo više od 80 sudionika iz cijelog svijeta.