Advent s lutkarima

Kazalište lutaka Rijeka ciklus Pričopredstava nastavlja Dickensonovom “Božićnom pričom”

Kim Cuculić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Premijera je u petak, 2. prosinca u 18 sati, čime se i GKL pridružuje adventskim danima



RIJEKA Ciklus Pričopredstava Gradsko kazalište lutaka Rijeka nastavlja »Božićnom pričom« Charlesa Dickensa. Premijera je u petak, 2. prosinca u 18 sati, čime se i GKL pridružuje adventskim danima. Redateljica i autorica dramatizacije Maja Katić kazala je da je riječ o pripovjednom kazalištu koje na zanimljiv način spaja priču i predstavu.


– Priče su djeci jako važne, jer ih suočavaju sa strahovima i drugim temama. U tom smislu, pričopredstave su najbolji kazališni početak za male gledatelje. Dickensova »Božićna priča« govori o smislu samoga Božića. Priča je to o škrtom i samoživom Ebenezeru Scroogeu, koji nakon posjete tri duha – duha njegove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, uviđa svoje krive postupke i mijenja svoje životne stavove – osvrnula se Katić.


Lik pohlepna, mrzovoljna i škrta Scroogea tumači Zlatko Vicić, koji je kazao da »Božićna priča« upućuje na prave životne vrijednosti, a istaknuo je i da mu je drago što se pripovjedni tip teatra vraća, jer su u kazalištu zaboravili pričati priče.




Pripovjedač je Damir Orlić, koji je istaknuo da je riječ o kompleksnoj priči koja sadrži i puno negativnih stvari, kao što su škrtost, siromaštvo, bolest… što nekako treba približiti dječjem uzrastu. U »Božićnoj priči« sudjeluju i Andrea Špindel, David Petrović i Vanja Jovanović. Ilustracije potpisuje Luči Vidanović, likovna suradnica na projektu je Petra Bokić, a oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Zahvala na ustupljenom prostoru za probe upućena je Dvorani kulture »Joga u svakodnevnom životu«.


Ovom prilikom Vedrana Balen Spinčić iz GKL-a predstavila je dva nova člana ansambla – to su Damir Orlić i Vanja Jovanović. Damir Orlić je u Gradsko kazalište lutaka Rijeka prešao iz HNK-a Ivana pl. Zajca, a Vanja Jovanović je mladi lutkar iz Osijeka. Riječki lutkari bit će vrlo zaposleni tijekom prosinca, tijekom kojega će uz »Božićnu priču« igrati »Malu sirenu« i »Bebu Bebača«, dok će staru godinu prigodno ispratiti s »Pepeljugom« u kojoj će prvi put kao gošća nastupiti glumica Leonora Surian.