Mladi u svijetu kazališta i glume

»Ja glumac« Renate Carole Gatice i Rebecce Agić 27. i 28. listopada u HKD-u na Sušaku

Kim Cuculić



RIJEKA » Dramski studio za djecu i mlade »ZIM« (Zajc i Malik – Mladi za mlade) premijerno će 27. i 28. listopada u HKD-u na Sušaku u 19.30 sati izvesti autorski projekt »Ja glumac« Renate Carole Gatice i Rebecce Agić. Obje predstave su premijerne, jer su prema istom konceptu nastale dvije različite predstave s dvjema grupama polaznika. Redateljica Renata Carola Gatica, koja je iz Argentine i već šest godina djeluje u Zagrebu, objasnila je da obično predstave za djecu radi prema onome što kazališta traže od nje.


   – U pitanju su često lektirni naslovi i slično, a te predstave u dječjim kazalištima radila sam bez kontakata s djecom. U tom smislu projekt »Ja glumac« predstavlja odmak, jer u njemu upravo djeca imaju prilike reći što bi ona željela vidjeti i raditi u teatru. Tako je predstava otvorila prostor u kojemu se može čuti glas ove generacije. Kroz razgovor s polaznicima doznali smo kako oni vide kazalište i sebe kao glumce, a razgovarali smo i s profesionalnim glumcima.



U prvoj premijeri 27. listopada glume: Bartol Barać, Roberta Barešić, Lorena Galjanić, Sara Grgurić, Leo Nenadich, Jelena Sarajlić, Arian Sejka, Karin Stijelja, Laura Šalov, Lorena Šustar, Sara Vrban i Dominik Zoretić, a u premijeri od 28. listopada: Piera Bertolini, Eli Derenčinović, Mario Jelić, Viktorija Kalić, Ira Krmpotić, Ani Maduna, Tara Pirija, Josipa Srzentić, Antonio Šango, Tino Trkulja, Lucija Vlašimsky i Luka Županović.





   Predstava je nastala kombinacijom žive igre na sceni i snimljenog video materijala. Dok video materijali prikazuju stvaran razgovor s polaznicima, gdje su privatni i ogoljeni od uloge koju izvode na sceni, na samoj pozornici se odigrava upravo suprotno – susret s glumcem koji proživljava, igra svoju ulogu. Svaki od polaznika dobio je svojih 5 minuta da ostvari san na sceni – rekla je Carola Gatica, istaknuvši da je zapravo riječ o autorskom projektu svih sudionika, dok je sam proces rada na predstavi trajao sedam mjeseci.


   O svojim iskustvima rada na predstavi govorili su srednjoškolci Dominik Zoretić, Ira Krmpotić i Luka Županović, koji su na predstavu pozvali naročito mladu publiku, ukazujući na potrebu razvijanja ljubavi prema kazalištu. Voditeljica »ZIM«-a Denis Kirinčić naglasila je važnost suradnje s profesionalnim redateljima, što pridonosi kvaliteti uprizorenja.


   I na ovom projektu »ZIM«-a surađuju studenti i studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Scenografiju su osmislile Liberta Mišan i Nevena Živić pod mentorstvom Lare Badurine, a kostime Lucija Polonijo i Nevena Živić pod mentorstvom Ksenije Mogin i Barbare Bourek. Video produkcija nastala je pod mentorstvom Sanjina Stanića. U videu sudjeluju Rade Šerbedžija, Dean Krivačić i glumci Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca.