Smotra amaterskih kazališta

JAK-ova “Zamka” najbolja predstava

Kim Cuculić

»Zamka«, najbolja predstava Druge smotre amaterskih kazališta Primorsko- goranske županije

»Zamka«, najbolja predstava Druge smotre amaterskih kazališta Primorsko- goranske županije

Priznanje za najbolju mušku ulogu dobio je Branislav Starčević za Kapelana u predstavi »Romanca o tri ljubavi« KUD-a Primorka iz Krasice; za najbolju žensku ulogu u istoj predstavi (Službenice) nagrađena je Karmen Mlacović, ali i Damirka Vuković za ulogu u predstavi »Jača«, Kazališne grupe Viktora Cara Emina iz Rijeke



RIJEKA  Druga Smotra amaterskih kazališta Primorsko-goranske županije održana je prošle subote u Filodrammatici. Prikazano je šest predstava pet kazališnih skupina iz PGŽ-a, a o nagradama su odlučivale Gordana Ostović – selektorica Hrvatskog sabora kulture, i Kim Cuculić – novinarka Novog lista. Najboljom predstavom u cjelini proglašena je »Zamka« Kazališta JAK iz Malog Lošinja.


Priznanje za najbolje ostvarenu mušku ulogu dodijeljeno je Branislavu Starčeviću za ulogu Kapelana u predstavi »Romanca o tri ljubavi« KUD-a Primorka iz Krasice. Za najbolju žensku ulogu u istoj predstavi za ulogu Službenice nagrađena je Karmen Mlacović. Dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu je i Damirka Vuković za ulogu u predstavi »Jača« Kazališne grupe Viktora Cara Emina iz Rijeke.


   Ove godine vidjeli smo predstave raznolikih žanrova i kazališnih poetika – od krimića i dijalektalnog teatra, do monologa, novih interpretacija klasičnih predložaka i svježe napisanih tekstova. Smotru je otvorila predstava »Zamka« Kazališta JAK, koja je nastala u režiji kazališnog profesionalca Darka Tralića. Riječ je o detektivskoj priči Roberta Thomasa, koja gledatelja postupno vodi do neočekivana raspleta. U »Zamci« glume Elmedin Bijelić, Boris Šegota, Barbara Šurlina, Lučano Nikolić, Sandra Podravec Toić i Robert Radan.




   KUD Primorka uputio se pak u izazovnu avanturu postavljanja na scenu »Romance o tri ljubavi« hrvatskog pisca Antuna Šoljana, koji je u zahtjevnoj stihovanoj formi napisao sentimentalnu farsu koja se odvija u vrijeme križarskih ratova. I krasički amateri radili su s profesionalcem – Denisom Brižićem, glumcem HNK Ivana pl. Zajca. Likove iz Šoljanove »Romance« odigrali su Gordana Kovačević, Karmen Mlacović, Josip Brusić i Branislav Starčević.


   Kazališna grupa Viktora Cara Emina predstavila se s dva naslova. Monolog »Jača« prema Augustu Strindbergu, u režiji Siniše Posarića, izvela je Damirka Vuković. Ova mlada glumica utjelovila je ženu opterećenu bračnom nevjerom, koja se priprema za sučeljavanje sa svojom suparnicom. Predstava je zamišljena minimalistički, a scenski minimalizam dolazi do izražaja i u sljedećoj »Eminovoj« predstavi – »Monolog-i-ja«.


Redatelj Siniša Posarić napravio je zanimljiv kolaž izabranih monologa iz djela Viktora Cara Emina, Antuna Gustava Matoša, Janka Polića Kamova i Ferde Živka Milera. Monologe su interpretirali Matko Posarić, Eni Baus, Tea Lović, Eugen Travalja i Damirka Vuković.


   Mnogobrojni ansambl KUD-a Bribir izveo je predstavu »Na perili«, koja je nastala prema tekstu Kate Grgurić. Autorica je objedinila priče koje je slušala od ranog djetinjstva, oživljavajući razgovore koji su se nekad vodili oko javnog perila. U predstavi se pojavljuje nekoliko živopisnih likova, kojima dodatni kolorit daju razni čakavski govori.


Teatar Scena iz Rijeke predstavio se novim tekstom Alena Lorencina »Vampiri modernog doba«. Ova crna komedija bavi se aktualnom društvenom tematikom – vlasnik kafića u nekom zabačenom hrvatskom mjestu, kojemu baš ne ide posao, dođe na ideju da lokalnog pijanca proglasi mrtvim te ga zbog dugova ucijeni i natjera da glumi vampira kako bi privukao što više turista. U cijelu ovu priču uplest će se i lokalni svećenik… U »Vampirima« glume Nikola Šubić, Dino Popovac, Danijela Macura, Alen Lorencin i Katarina Fumić.


   Smotru je organizirao Teatar scena, uz potporu Primorsko-goranske županije, Hrvatskog sabora kulture i »Molekule«.