Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4n
Sutra: 7° 7° 4n
16. siječnja 2019.
Dubrovačke ljetne igre

Gotovac: U "Sedam stranica Marqueza" bavimo se incestom, konzervatizmom u zemlji i motivom stvaranja

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 19. kolovoz 2016. u 23:01 2016-08-19T23:01:11+02:00

Gotovac, koja je napravila i scensku prilagodbu i preradu za tu izvedbu istaknula je kako se ideja o takvom Marquezu rodila zbog nedostatka sredstava za dovođenje pisca Antonija Skarmete

Pomoćnica intendanta Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac rekla je kako će u sklopu projekta ''Predgovor, gitara i sedam stranica iz romana Sto godina samoće G. G. Márqueza'' koji se prikazuje u nedjelju i ponedjeljak u ljetnikovcu Skočibuha biti prikazana tri glavna motiva – incest, konzervatizam u politici i zemlji te pisanje i stvaranje danas.

Gotovac, koja je napravila i scensku prilagodbu i preradu za tu izvedbu istaknula je kako se ideja o takvom Marquezu rodila zbog nedostatka sredstava za dovođenje pisca Antonija Skarmete.

''Moje je mišljenje da se u Dubrovniku moraju izvoditi samo najbolji i zato sam se sjetila Gabriela Garcije Marqueza. Mi se ovim projektom bavimo incestom, dodirujemo neke političke situacije u konzervativnim zemljama i dodirujemo sve autobiografske motive koje on iznosi. Posljednje u našoj izvedbi je pitanje koje on postavlja cijeli život – zašto pisati i stvarati danas. Dakle tu su motivi incesta, konzervativizma u zemlji i politici i motiv pisanja i stvaranja danas'', rekla je Gotovac.

Glumica Bojana Gregorić rekla je kako će to uprizorenje biti "više večer poezije, a ne predstava".

''Mi tu ipak ne radimo predstavu. Ja sam to zamislila kao večer gdje ljudi mogu sjesti, zatvoriti oči i slušati divne i pametne rečenice'', rekla je Gregorić.

Njezin kolega Ranko Zidarić istaknuo je kako ovaj projekt na prvu izgleda jednostavno, no kako je potreban velik optimizam i vjera u sebe za izgovarati Marquezove rečenice, a Sven Medvešek je dodao kako je to scenska izvedba drugačijih okvira.

''Mi imamo veliku slobodu i stajat ćemo iza svega što učinimo'', rekao je on.

Milka Podrug Kokotović rekla je kako se prihvatila ovog projeketa zbog Mani Gotovac te kako je privukla upravo sloboda interpretiranja. 

Inače, Ursulu tumači Milka Podrug Kokotović, Amarantu Bojana Gregorić, Ranko Zidarić je Aurelio Buendia, a Sven Medvešek Gerineldo Marquez.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka