Splitsko ljeto

“Buža” Živka Jeličića: Gorko-slatka priča o mediteranskom mentalitetu

Maja Hrgović

»Buža« je povratak Dalmacije samoj sebi, ali bez kičaste nostalgije, kroz slike stvarnog, a ne izmišljenog života – kaže glumac  Joško Ševo



SPLIT Strahopoštovanje prema »Buži« koju je Živko Jeličić (1920-1995), značajan splitski i hrvatski književnik napisao prvo kao farsu, a potom i kao scenarij za TV film (1988) u maestralnoj režiji Vanče Kljakovića te vrhunskim glumačkim izvedbama Ivice Vidovića i Špira Guberine, vjerojatno je glavni razlog zbog kojeg je »Buža« tako temeljito ignorirana u domaćem teatru.


Činjenica da je ovaj amblematski tekst zaobilažen desetljećima čudi i Zorana Mužića, redatelja koji će premijerom Jeličićeva »Buže« na tekućem, 62. Splitskom ljetu, ispraviti ovu nepravdu.


 Premijera drame na programu je sutra na ambijentalnoj pozornici u splitskoj Severovoj ulici, u dvorištu koje priziva misao na punokrvni, pulsirajući Mediteran kakav je nekad bio. U »Buži« igraju Joško Ševo, Snježana Sinovčić  Šiškov, Trpimir Jurkić i Ksenija Prohaska. Skladatelj je Mate Matišić, scenografkinja Dinka Jeričević, a kostimografkinja Sara Lovrić Caparin.




Radnja »Buže« poznata je: susjedi Vito i Pere stalno se povlače po sudu zbog razmirica, a kad mladi majstor, prilikom postavljanja utičnice za struju nehotice u zidu koji razdvaja njihove spavaće sobe napravi rupu, susjedski rat se rasplamsava. U Mužićevoj predstavi, šjor Vita igra Joško Ševo, a šjor Peru Trpimir Jurkić. Premijera je najavljena u HNK-u Split, gdje je Ševo nadahnuto govorio o značenju ovog teksta za hrvatsko kazalište i kulturu opće.


– »Buža« je komedija s elementima tragičnog, ona je naš iskon, ona je kontra svega što ja u zadnjih mjesec i pol gledam po Splitu, ona je kontra uništavanju grada u svim njegovim segmentima. Ova živa kič razglednica Splita nije prava Dalmacija. Dalmacija je žestoka, uključuje zloću i suživot, nepodnošljivost koja postaje podnošljiva. »Buža« je povratak Dalmacije samoj sebi, ali bez kičaste nostalgije, kroz slike stvarnog, a ne izmišljenog života – rekao je Ševo.


Za »Bužu« se nada da će postati »predstava u kojoj se osjeća miris frigane ribe« i da će postati trajni dio splitske kulture.


– Obožavam splitsku publiku, ona ti odmah pokaže »je li ili nije«. Ne srami se svoje reakcije. I to je pravi Mediteran, rekao je Ševo koji duboko cijeni tekst Jeličićeva izvornika.


Šjoru Terežu glumi pak Ksenija Prohaska. Ona »Bužu« smatra mračnom predstavom, »divnom u svom mraku«.


Za »Bužu« kažu da je »ispovjedaonica, gorko-slatka priča o ljudskim karakterima, mediteranskom mentalitetu gdje susjed o susjedu zna više nego o samom sebi, o likovima koji se vole, mrze, podbadaju, potkupljuju, ali koji ne mogu jedni bez drugih«.


Nakon izvedbi na Splitskom ljetu, »Buža« najesen postaje dijelom repertoara splitskog HNK-a.