Idete li u kazalište?

40. Dani satire Fadila Hadžića: najbolja predstava »Naše tajne«

Hina

snimio Ognjen Alujević

snimio Ognjen Alujević

O festivalskim nagradama odlučivao je tročlani Ocjenjivački sud, po čijoj odluci je nagrada za najbolju režiju dodijeljena Bobi Jelčiću za predstavu »Na kraju tjedna« u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) Zagreb.



ZAGREB – Svečanom dodjelom nagrada u kazalištu Kerempuh u nedjelju su završeni 40. Dani satire Fadila Hadžića, a dobitnik velike nagrade Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini je predstava »Naše tajne« autora i redatelja Bele Pintera u izvedbi Ansambla Bele Pintera iz Budimpešte, koja je ujedno dobila nagradu za najbolji tekst jubilarnog izdanja Dana satire.


O festivalskim nagradama odlučivao je tročlani Ocjenjivački sud, kojega su činili kazališna redateljica Anica Tomić kao predsjednica, i, kao članovi, dramski umjetnik i ravnatelj zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle Boris Svrtan, te novinarka i kazališna kritičarka Večernjeg lista Bojana Radović.


Po njihovoj odluci, u nedjelju je u satiričkom kazalištu Kerempuh dodijeljena nagrada za najbolju režiju Bobi Jelčiću za predstavu »Na kraju tjedna« u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) Zagreb.




Ana Begić Tahiri dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu u toj predstavi, dok je glavna nagrada za mušku ulogu »Mladen Crnobrnja Gumbek« pripala Jerneju Šugmanu za ulogu Tate Ubua u predstavi »Kralj Ubu« po motivima »Kralja Ubua« Alfreda Jarryja u režiji Jerneja Lorencija i izvedbi Slovenskog narodnog gledališća Ljubljana.


Igrajući ulogu Linde, Karlove supruge u predstavi Ivana Viripaeva »Pijani« u režiji Borisa Liješevića i izvedbi Pozorišta Atelje 212 iz Beogada, Branka Šelić osvojila je nagradu »Ivo Serdar« za ulogu najbolje prihvaćenu od publike.


Nagradu »Sabrija Biser« mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike dobila je Dajana Čuljak za ulogu Lorene u predstavi Maje Hrgović »Živjet ćemo bolje« u režiji Senke Bulić i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih i Kazališta Hotel Bulić.


Nagradu za najbolju kabaretsku predstavu dobio je autorski projekt Saše Božića »Born to please« u produkciji De Facta – Studentskog centra – Kulture promjene – Teatrea &TD – Art radionice Lazareti Dubrovnik.


Dodijeljeno je i pet ravnopravnih glumačkih nagrada te tri posebna priznanja.


Glumačke nagrade pripale su Svetozaru Cvetkoviću, Elizabeti Kukić, Vanji Matujec, Mateji Pucko i Angeli Stefanovics.


Ansambl predstave »Zauvijek mladi« Erika Gedeona u režiji Sandyja Lopičića i izvedbi Slovenskog narodnog gledališča Maribor dobio je priznanje za »sjajan spoj glumačkih transformacija i pjevačkih izvedbi«.


Za »predanost kolektivnoj igri« priznanje je dodijeljeno i ansamblu predstave »Rodoljupci« Jovana Sterije Popovića u režiji Andrasa Urbana i izvedbi Narodnog pozorišta u Beogradu.


Boris Mihalj dobio je posebno priznanje za autorstvo završnog monologa predstave »Kralj Ubu« SNG-a Ljubljana.


Jubilarno izdanje Dana satire Fadila Hadžića okupilo je od 3. do 19. lipnja najbolja komediografska i satirička djela hrvatske i kazališne produkcije susjednih zemalja, a izvedeno je 14 predstava, od čega 13 u službenoj konkurenciji, kazališnih ansambala iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Makedonije.