Mini retrospektiva

Hommage Dariji Vlahov Horvat: Umjetnica čiji rad nadahnjuje druge slikare

Nela Valerjev Ogurlić



RIJEKA U  znak sjećanja na prerano preminulu umjetnicu Dariju Vlahov Horvat (1966-2013),  talentiranu  slikaricu i grafičku dizajnericu koja je  kao  umjetnička direktorica »Edita« oblikovala mnoga izdanja, u Voloskom  je  priređena  izložba  njezinih  radova  i održana  radionica  na kojoj su umjetnici  inspirirani njezinim  slikama stvarali vlastite radove.


Izložba je postavljena  u  prostoru  restorana »Divan«, gdje su predstavljeni rezultati  radionice  koju  je osmislila profesorica Laura Herceg u suradnji s Darijinom majkom Silvanom Vlahov, a cijeli je događaj  održan u organizaciji  Zajednice Talijana iz Opatije  koja se tom manifestacijom uključila u obilježavanje Mjeseca talijanske kulture i jezika u svijetu.



Na radionici »Bojom do emocija«  sudjelovali su  Vedran Grubelić, Silvana Konjevoda, Tea Paškov, Alison Mavrić, Slađana Grabovičić, Irena Ostojić, Erika Medanić, Marinka Mohović, Jadranka Štimac, Beran Ivanišević, Marina Vrenc, Boris Herceg,  Laura Varljen Herceg,  Jerko Gudac i Bruno Paladin. Svi radovi  nastali na ovogodišnjoj  radionici  bit će iduće   godine  publicirani u katalogu s osvrtom likovnog kritičara.  





Na izložbi, svojevrsnoj mini retrospektivi,  predstavljeno  je trinaest  slika Darije Vlahov Horvat nastalih u razdoblju od od 1988.  do 1997. godine.  Prema  riječima  profesorice Erne Toncinich, upravo to je najbolji  period u  radu umjetnice.


Istarski krajolik


– Daria je  jako voljela Istru.  Na izložbi  vidimo radove nadahnute  istarskim  pejzažom, ali ga nije obradila figurativno. To  su apstraktne  slike koje različitim  geometrijskim  formama  asociraju na  istarske  brežuljke i polja.  Boje na njima su prozirne, lazurne, tako da  sve djeluje  vrlo  rafinirano,  delikatno. Siva joj  je  omiljena. Na slikama ostavlja  i zapise,  koji  nemaju značenje. Grafizam služi  dinamiziranju  kompozicije. Ne smijemo zaboraviti da je Daria grafičarka – rekla  je Erna Toncinich koja je  umjetnicu   pratila  kroz  cijelo  njezino stvaralaštvo. – Daria je bila je skromna,  samozatajna, tiha i vrijedna. Jako sam je  cijenila. Predavala sam  joj  u Talijanskoj gimnaziji i već tada  je pokazivala  izuzetno zanimanje za likovnu umjetnost.

Nakon završene srednje škole  došla  je  u Zajednicu Talijana, gdje sam  vodila likovni tečaj.  Vrlo je  ozbiljno radila  i vrlo je brzo  krenula  u  vlastita likovna  istraživanja.  Odmah se  vidjelo da  je kreativna!  Kasnije smo ostale povezane kroz suradnju u »Editu«,  tako da nam se život isprepleo – dodala  je Erna Toncinich.


Fragilna umjetnica


Na  radionici »Bojom do emocija« sudjelovalo je petnaest autora, a njihova  ostvarenja ocijenila je dugogodišnja kustosica  Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka  Daina Glavočić.


– Daria je vrlo fragilna umjetnica, nježna duša koja se ne eksponira ni fizički, pa su joj takvi i radovi.  Sudionici  radionice vrlo su dobro  proniknuli u njezin način rada. Svatko je pronašao  neki element na temelju kojeg je stvorio vlastiti autorski rad, a ukupan  rezultat  vrlo je pozitivan. Dobili smo nova umjetnička djela  nadahnuta Darijinim stvaralaštvom, rekla je Glavočić.


Na život i stvaralaštvo  Darije Vlahov  Horvat  osvrnuli su se i predsjednik Talijanske unije Furio  Radin, predsjednici Zajednice Talijana Opatije i Rijeke Pietro Varljen i  Mario Simonovich, kao i Roberto Paliska u ime kolega iz  »Edita«. Događaju je  prisustvovao i generalni konzul Republike  Italije u  Rijeci Paolo Palminteri. U prigodnom programu nastupili su Raoul Devjak na gitari i Laura  Marchig koja je čitala svoje stihove.