Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
19. siječnja 2020.
Narodnjaci odgovaraju

Poropat: 'HNS ne podržava ničiji apsolutizam. Mi držimo do svojih političkih obećanja'

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 23. svibanj 2018. u 17:13 2018-05-23T17:13:15+02:00

HNS je reagirao na današnji istup Bojana Kurelića iz Akcije mladih.

Odgovor prenosimo u cijelosti.

Kao predsjednik regionalnog saveza  Hrvatske narodne stranke molim i očekujem da Vaš cijenjeni medij u cijelosti objavi demantij sadržaja press konferencije koju su danas u Rijeci održali članovi Akcije mladih, a koja uvelike šteti HNS-u, njegovim članovima, kao i naporima koje HNS u Rijeci čini da bi grđanke i građani Rijeke imali pravu sliku o radu Gradskog vijeća Grada Rijeke, o odlukama koje se u tom tijelu donose, kao i o samim konkretnim projektima koje riječki HNS zajedno sa svojim vijećnicima gradi na dobrobit cijele zajednice.

Za početak, HNS nije odgovoran za loše planiranje sjednica gradskih vijeća za koje svi vijećnici dobivaju svoju redovnu mjesečnu naknadu. Za posljednju, dvomjesečnu pauzu rada ovoga tijela odgovoran je upravo predsjednik Gradskog vijeća iz redova Akcije mladih – Tihomir Čordašev. G. Čordašev možda ima osobne razloge zbog kojih nije bio u mogućnosti čak mjesec dana dulje od etički prihvatljivoga sazvati rad ovoga tijela, međutim, u pitanje onda dolaze svejedno isplaćene naknade, ali i njegova odgovornost prema radu Vijeća.

Nadalje, HNS nije odgovoran niti za zastoj rada Gradskog vijeća na kojem zbog politikanstva ne prolaze niti puke formalnosti kao što je usklađivanje Statuta Grada Rijeke sa zakonom. Naime, ovo nije prvi put da mi kao stranka ukazujemo na to da omjer snaga kakav je trenutno u Gradskom vijeću Grada Rijeke nije na same vijećnike djelovao konstruktivno, već destruktivno. Primjera je mnogo – od onih da se jedna točka ponavlja bez novih argumenata i pozicija i nekoliko puta iz sjednice u sjednicu pa sve do samog načina komunikacije među vijećnicima i ostalim članovima koja uvelike prelazi granice dobroga ukusa i međusobnog pozitivnog političkog pariranja. I za to najveću odgovornost snosi predsjednik Gradskog vijeća koji ima ovlasti rasprave usmjeravati u konstruktivnom smjeru, što aktualni predsjednik ne čini. Nažalost, sve su to itekako dobri razlozi nad kojima se aktualni predsjednik mora zamisliti i shvatiti da nije sve u nekvalitetnim političkim prozivkama C kategorije, već da je odgovornost za situaciju u koje je ovo tijelo došlo – isključivo na njemu. Vjerujem da će kolega Čordašev shvatiti da se ne radi o osobnoj stvari, već o namjeri koja bi trebala rezultirati pozitivnim promjenama, pogotovo prema građanima Rijeke koji financiraju i njegov, ali i rad svih ostalih članova vijeća.

Pompozne insinuacije o trgovanju i uhljebljivanju naših članova prihvaćamo kao očiglednu i jedinu razvijenu razinu komunikacije koju Akcija mladih može ponuditi javnosti, s obzirom da za njihove konkretne projekte, za njihov konkretan rad i zalaganja na samim sjednicama, ali i oko njih ne čujemo niti riječi. Za razliku od njih, HNS je glasan, prisutan, pokrenuo i zalaže se za inicijative koje uvelike pridonose kvaliteti života, ali i političkoj kvaliteti u Rijeci: Centar za ranu intervenicju kolegice Morane Jokić, otvaranje Rijeke moru kao projekt kojim će Rijeka aktivirati svoje kapacitete vezane uz njen geostrateški položaj, umanjivanje komunalne naknade za riječke poduzetnike koje smatramo respektabilnim generatorima razvoja ovoga grada itd.

Kolegica Jana Sertić kao kandidatkinja koja je prošla na javnom natječaju za mjesto pročelnice Odjela za poduzetništvo će tek pokazati svoje kvalitete i kvalificiranost na poziciji na kojoj trenutno radi. U tom smislu njezinu poziciju povlačiti po medijima kao uhljebničku – zaista je deplasirano i nižeg komunikacijskog dosega, no opet – razumijemo da člnovi Akcije mladih takav dosseg njeguju. Istovremeno, kolege se ograđuju od glasanja za kreditno zaduženje Grada Rijeke kako bi se dovršio započeti projekt Europske prijestolnice kulture, međutim, to čine potpuno izbjegavajući vlastitu odgovornost u trenucima kada su podržavali taj projekt u njegovom začetku. Koliko god da su njihove namjere ispravne, toliko više su promašene u ovom osjetljivom trenutku kada je projekt uznapredovao do mjere da povratka više nema, a rizici su pregolemi.

Imenovanje mene, Andreja Poropata za predsjednika Gradskog vijeća nešto je čemu ne treba pridavati toliku pozornost. Osobno, taj prijedlog vidim kao izuzetno odgovoran izazov te ukoliko do imenovanja kojim slučajem i dođe – moram priznati da prije sevga sam od sebe očekujem ispuniti te iste kriterije učinkovitosti na kojima je Čordašev „posustao“, bez uljepšavanja. Situacija u Gradskom vijeću Grada Rijeke je toliko specifična da sam siguran da bi svatko od vijećnika koji bi se našli na toj poziciji razmislio dva puta bi li se uhvatio s njom u koštac. Siguran sam da je i kolega Čordašev u tom smislu dao najbolje od sebe. No, veliko je pitanje jeli to i dovoljno s obzirom na specifičnost situacije.

I konačno, HNS ne podržava ničiji aposlutizam, pa tako ni spomenuti apsolutizam Vojka Obersnela. Prije svega, HNS je stranka koja drži do svojih političkih obećanja građanima. Na prvome mjestu. HNS nije stranka koja pati od sindroma pripadnosti bilo koje vrste osim pripadnosti – narodu, građanima za koji i radi. Kada bi bilo drugačije i kada bi HNS vodile ideologije i podjele – Hrvatska bi, primjerice, bila zakinuta za toliko bitnu kurikularnu reformu koju je HNS uspio dovršiti upravo kao član sadašnje Vlade Republike Hrvatske. Da je na vlasti u tom trenutku bila neka druga stranka – HNS bi se zalagao upravo za to isto – za kurikularnu reformu.

Ista je politička otvorenost dio riječkog HNS-a. I kao dio pozicije, i kao dio opozicije – HNS je poštovao prije svega svoja politička obećanja, a tek na drugom mjestu političke okolnosti – što bismo savjetovali svim kolegama: građani ispred bilo kakvih okolnosti. Mi smo političari i kao takvi prije svega odgovorni za svoje rezultate prema našim biračima. Sve ostalo je na drugome mjestu.

Ne očekujemo da će našu poruku shvatiti kolege iz Akcije mladih s obzirom na domete shvaćanja koje su dosad pokazali, no očekujemo da će građani uvijek na kraju prepoznati gdje se zaista radi, a gdje se samo priča o tome.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.