Reagiranje

Direktorica trtke Blato 1902: ‘Nije bilo nikakve opasnosti po zdravlje djece’

P. N.Obraćamo Vam se povodom teksta objavljenog na Vašem portalu dana 06. ožujka 2019. g. pod naslovom “CRVI U HRANI ZA DJECU Polaznicima Osnovne škole Dolac poslužena ‘neobična maneštra’, u kojima se iznose netočne i nepotpune informacije u pogledu trgovačkog društva BLATO 1902 d.d. pa Vas pozivam da, sukladno čl. 40. 41. i 56. Zakona o medijima (NN 59/2004), objavite ispravak, ujedno odgovor, objavljene informacije.


U cit članku, prenoseći pisanje portala Riječanin, navodi se, među ostalim, da su u ručku (maneštra) koji je poslužen djeci produženog boravka riječke Osnovne škole “Dolac” pronađeni crvi, te da su neki roditelji tvrdili da su djeca povraćala i žalila se na bolove u trbuhu, te kako se isti roditelji žale da nisu zadovoljni hranom koja se poslužuje u produženom boravku u toj školi, a koju poslužuje BLATO 1902. d.d.


U odnosu na ove objavljene informacije, ističemo kako slijedi.
Nekoliko sati prije negoli je ručak poslužen djeci u OŠ “Dolac”, u prostorijama naše tvrtke BLATO d.d., Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko- goranske županije izvršio je ispitivanje gotovog jela- maneštre od ječma, fažola i suhe hrane, dakle upravo ručka koji je poslužen djeci. Uzorak je uzet u 12,25 sati toga dana. Rezultat tog ispitivanja izdan je dana 07. ožujka 2019.g. te Vam isti u prilogu dostavljamo.


Iz tog izvještaja o ispitivanju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo razvidno je da jeNij isti u skladu s mikrobiološkim kriterijima i standardima. Napominjemo da su svi dosadašnji nalazi Zavoda za javno zdravstvo isto tako bili uredni.


Dakle, nije riječ o crvima, već o ličinkama kuhinjskog moljca. Dakako, da se time ne opravdavamo za nemili događaj, ali je bitna razlika u pogledu opasnosti za zdravlje djece. Poslužena hrana, uzrokovana nakon neugodnog događaja u školi od strane istog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, prema nalazu je mikrobiološki ispravna što dokazuje da nije ugrožena sigurnost i zdravlje korisnika.


Poduzeli smo korake kako bismo od dobavljača odnosno proizvođača namirnica koje su korištene, a koje su prema deklaracijama na hrani bile zdravstveno ispravne i unutar roka trajanja, dobili analizu zdravstvene ispravnosti svih namirnica koje su sačinjavale navedeni ručak.


Želimo istaknuti da se za poslove pripreme i dostave ručkova u školama natječemo putem postupka javne nabave, a to znači da posjedujemo sve potrebne reference za profesionalno obavljanje ovog posla.


Učenicima, roditeljima i zaposlenicima škole izražavamo žaljenje radi neugodnosti koju su doživjeli i spremni smo nadoknaditi svu eventualno pričinjenu štetu.


Međutim, u našem slučaju riječ je o jednom, izdvojenom slučaju, a nije riječ o nepravilnosti u poslovanju naše tvrtke. Nadamo se da će dugogodišnji korisnici naših usluga prepoznati našu dobru poslovnu praksu.


Slijedom navedenog, pozivam Vas da, sukladno Zakonu o medijima, objavite ovaj ispravak objavljene informacije, ujedno odgovor na istu.


BLATO 1902 d.d.


Direktorica: Marina Kapor


Izvještaj o ispitivanju maneštre Blato 1902 d.d. by novilist_hr on Scribd