Reagiranje

HRT: Ne planiramo ukinuti svoju Službu za prijevode

Portal Novilist.hr

Foto Darko Jelinek

Foto Darko JelinekHRT je reagirao na članak “HRT ukida Službu za prijevode i taj posao prepušta privatnoj agenciji?” Siniše Pavića.


“Poštovani,


pozivamo vas da u skladu s člancima 40. i 41. Zakona o medijima  objavite ispravak informacija objavljenih u Novom listu dana 14. studenog 2019. pod naslovom „HRT ukida Službu za prijevode i taj posao prepušta privatnoj agenciji?“ u internetskom izdanju.
Informacija iz samog naslova, te kasnije i iz uvodnog dijela teksta  „Čelništvo Hrvatske radio televizije (HRT) kani ukinuti Službu za prijevode i u tu svrhu angažirati agenciju izvana“ je netočna, jer HRT ne ukida Službu za prijevode.


Ovim putem ističemo kako je autor prije objave teksta od HRT-a dobio pisani odgovor na svoj upit u kojem se izričito navodi kako „Hrvatska radiotelevizija ne planira ukinuti svoju Službu za prijevode, a koja se bavi administriranjem ugovora za nekoliko stotina vanjskih prevoditelja koji rade za HRT“ – kojeg objavljujete, no unatoč tome, i dalje tvrdite suprotno, pozivajući se na „neslužbene kanale“.


Nadalje, temeljem ovih netočnih informacija autor u nastavku teksta sugerira kako bi moglo doći do pada kvalitete prijevoda u programskim sadržajima, te posljedično do nezadovoljstva gledatelja odnosno obveznika pristojbe (“Ovako sročene korisniku usluga HRT-a koji mjesečno u ime pristojbe izdvoji 80 kuna, daju tek prostora da se pita hoće li kvaliteta prijevoda filmova i serija biti ona na koju nas je HRT navikao”).


HRT ovim putem odbacuje insinuacije o mogućem padu kvalitete prijevoda u svojim programima, te ističe kako njihova kvaliteta nikada nije niti će biti dovedena u pitanje. 


Također, unutarnja organizacija HRT-ovih službi i moguće promjene procesa rada imaju za cilj samo daljnje unapređenje programa i efikasnost poslovanja, odnosno niže troškove i veću kvalitetu.”