Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 15° 16° 13
21. lipnja 2018.
Svaljivanje odgovornosti na tuđa leđa

Obersnel reagirao na Plazonićeve tvrdnje da se Grad Rijeka i PGŽ nisu uključili u gradnju nove bolnice

Obilazak rupe na Sušaku / snimio Vedran KARUZA
Obilazak rupe na Sušaku / snimio Vedran KARUZA
Objavljeno: 2. rujan 2017. u 11:46 2017-09-02T11:46:01+02:00

Plazonićeva konstatacija o neuključivanju Grada i Županije u projekt novog KBC-a očito je izrečena pri obilasku iskopane građevinske jame na Sušaku u kojoj će, nadam se, uskoro biti novi bolnički prostori, a na kojeg nisu pozvali i predstavnici Grada Rijeke, unatoč činjenicama da je baš Grad do sada izdvojio najviše sredstava za novu bolnicu i da je građevinska jama iskopana na zemljištu u vlasništvu Grada. Valjda zato da g. Plazonić može u miru lagati, bez straha da će mu netko upasti u riječ

Povodom članka objavljenog na našem portalu, Kritika državnog tajnika za zdravstvo: Rijeka i županija nisu se uključili u gradnju riječke bolnice autorice Barbare Čalušić, u našu redakciju stiglo je priopćenje koje potpisuje gradonačelnik Rijeke, mr.sc. Vojko Obersnel, a koje prenosimo u cijelosti:

"Tekst donosi tvrdnje državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva Željka Plazonića pa tako on mrtav-hladan proziva Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju za neuključivanje u projekt izgradnje nove bolnice. Obzirom da to zaista nije točno, vjerojatno se radi tek o smiješnom pokušaju da svoju odgovornost svali na tuđa leđa.

Naime, valjda već i ptice na grani znaju da u svakoj prilici upozoravam na nužnost i važnost izgradnje nove bolnice u Rijeci pa sam se tako, u tko zna koliko navrata, sastajao s predstavnicima Ministarstva zdravstva, ministrima i državnim tajnicima. Posljednji put tako sam o ovoj temi razgovarao upravo s g. Plazonićem u siječnju ove godine kako bih ga, kao državnog tajnika, upozorio na hitnost realizacije projekta nove bolnice u Rijeci jer je riječ je o projektu RH i samo o Vladi ovisi kojom će brzinom ona zaista biti i izgrađena.

Na tom posljednjem sastanku tražio sam, naravno, što skoriju izgradnju nove bolnice jer je jasno da je sadašnja situacija na rubu održivosti. No, umjesto očekivane reakcije, nakon tog sastanka u travnju ove godine iz Ministarstva zdravstva stiže prijedlog za raskidom Ugovora o realizaciji projekata javno-privatnog partnerstva "Klinički bolnički centar Rijeka" kojeg su potpisali Ministarstvo zdravstva, Grad Rijeka, Klinički bolnički centar Rijeka i Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI). Očekivano, i CEI i Grad Rijeka odbili su raskid ugovora. Naime, Ministarstvo nije ponudilo alternativu ovom Ugovoru i stav je Grada Rijeke da se postojeći ne smije raskidati ukoliko nije predviđen neki drugi oblik financiranja izgradnje bolnice.

No, samo nekoliko mjeseci nakon pokušaja raskida ugovora o javno privatnom partnerstvu, g. Plazonić samouvjereno objašnjava da se sve bolnice u svijetu danas grade po modelu javno-privatnog partnerstva pa će tako, čini se, biti i s riječkom. Sve ovo zorno pokazuje ozbiljnost kojom pristupa temi nove bolnice.

Treba reći i da je Grad Rijeka odradio sve svoje obaveze koje su proizašle iz spomenutog ugovora, za razliku od Vlade RH. Grad Rijeka tako je riješio svu potrebnu imovinsko pravnu pripremu čime je osigurano zemljište za gradnju nove bolnice, prenio prava građenja na tom zemljištu na KBC Rijeka i u suradnji s Trgovačkim društvom Energo pokrenuo projekt izgradnje energane, među ostalim i za potrebe nove bolnice, te osigurao potrebna sredstva za njegovu realizaciju putem kredita kod Europske banke za obnovu i razvoj.

Inače, Grad Rijeka je do sada prepuštajući svoje nekretnine za izgradnju nove bolnice bez ikakve naknade u taj projekt uložio čak 45,5 milijuna kuna. Naime, Grad Rijeka je kroz Prostorni plan i Generalni urbanistički plan odredio da će prostor tadašnje vojarne na Trsatu biti Sveučilišni kampus i nova bolnica te je to nekad vojno područje prepustio KBC odnosno Sveučilištu, bez naknada. Također, Grad Rijeka otkupio je i zemljište u privatnom vlasništvu potrebno za izgradnju bolnice te preselio kazališne radionice sa Sušaka kako bi se oslobodio dodatni prostor za bolnicu što je uzrokovalo nove, milijunske troškove podmirene iz proračuna Grada.

Potrebno je istaknuti i da Dječja bolnica Kantrida, također u sastavu KBC-a Rijeka pa tako i pod ingerencijom Ministarstva zdravstva u kojem politiku vodi i g. Plazonić, koristi prostor u vlasništvu Grada Rijeke, naravno bez naknade. A ta bi naknada, da se kojim slučajem naplaćuje, prema važećem cjeniku iznosila oko 210 tisuća eura godišnje.

Sve u svemu jasno je da je doprinos Grada Rijeke izgradnji nove bolnice za sada višestruko veći od izdvojenog iz državnog proračuna.

Isto tako, g. Plazonić u svojim medijskim istupima tvrdi i da su osigurani novci za izgradnju nove bolnice, no moram reći da takve tvrdnje nisu potkrijepljene i dokumentima koji bi dokazali da postoje sredstva za realizaciju barem prve faze bolnice (pedijatrije i ginekologije), a kamoli cijele bolnice. Dapače, sve do sada stvorene troškove na gradilištu financirao je sam Klinički bolnički centar Rijeka. Drugim riječima novci namijenjeni za liječenje pacijenata utrošeni su na građevinske radove i nemoguće je izbjeći utjecaj takvog načina rada na kvalitetu skrbi o pacijentima, čak i ako, u konačnici, taj novac bude refundiran KBC-u.

I na kraju, Plazonićeva konstatacija o neuključivanju Grada i Županije u projekt novog KBC-a očito je izrečena pri obilasku iskopane građevinske jame na Sušaku u kojoj će, nadam se, uskoro biti novi bolnički prostori, a na kojeg nisu pozvali i predstavnici Grada Rijeke, unatoč činjenicama da je baš Grad do sada izdvojio najviše sredstava za novu bolnicu i da je građevinska jama iskopana na zemljištu u vlasništvu Grada. Valjda zato da g. Plazonić može u miru lagati, bez straha da će mu netko upasti u riječ", navodi se u reagiranju.

Obilazak rupe na Sušaku / snimio Vedran KARUZA

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka