Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 18° 20° 2
22. lipnja 2018.
Reagiranje riječkog gradonačelnika

Obersnel o Čistoći: Burić uzenimirava javnost netočnim i zlonamjernim izjava

Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ
Vojko Obersnel, Foto: I. TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 8. rujan 2017. u 17:36 2017-09-08T17:36:51+02:00

Vrlo mi je čudno, gotovo nevjerojatno da je izabrao na negativan način baviti se temom zbrinjavanja otpada u Rijeci i PGŽ s obzirom da su upravo Rijeka i PGŽ, za razliku od svih ostalih sredina u Republici Hrvatskoj, trenutno jedine koje su sustavno riješile gospodarenje otpadom u skladu sa zakonskom regulativom Republike Hrvatske i Europske unije", navodi se u reagiranju Vojka Obersnela.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel reagirao je na jučerašnju press konferenciju Hrvoja Burića. 

Ragiranje prenosimo u cjelosti.

"Prije svega, zbog važnosti konteksta teme, podsjetio bih da je Grad Rijeka 8.3.2006. uputio Zahtjev tadašnjoj Vladi, koju je vodio HDZ, a čiji je član tada bio i gospodin Burić, za izdavanje suglasnosti za zaduživanje Grada Rijeke kroz municipalne obveznice u iznosu od 300 milijuna kuna.

Vlada, predvođena članovima stranke kojoj je i gospodin Burić pripadao, je 28.4.2006. donijela Odluku o davanju suglasnosti Gradu Rijeci za zaduženje, ali u duplo manjem ukupnom iznosu od 180 milijuna kuna, i to u tri tranše po 60 milijuna (2006., 2007. i 2008.).

Zadnja tranša ticala se 2008. godine kada je bazen na Kantridi trebao biti spreman za održavanje Europskog prvenstva u plivanju. Upravo zbog te nerazumne odluke tadašnje Burićeve stranke čiji su ljudi vodili Vladu RH, iskoristili smo za gradnju bazena razvojna sredstva namijenjena za nabavu opreme u Čistoći.

Preciznije, KD Čistoća nije posudila 24 milijuna kuna iz vlastitih sredstava, već s posebnog računa razvojnih sredstava. To znači da ta sredstva nisu nikada bila sredstva Čistoće, već sredstva Grada (prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu) i kao takva nisu nikada ni mogla utjecati na redovno poslovanje ili eventualni gubitak u Čistoći.

Također, kompletni iznos je već odavno vraćen na poziciju razvojnih sredstava, iako su, ponavljam i još jednom podsjećam, to izvorno prihodi Proračuna Grada koji se vode u Čistoći. Dakle radilo se o jedinoj pozajmici koja je uredno vraćena i koja zasigurno nije utjecala na poslovanje Čistoće. Dokaz tome je i činjenica da su ova sredstva korištena 2008. i 2009. godine, a Čistoća nikada do 2016. nije iskazala gubitak.

Gubitak u poslovanju za 2016. godinu nije nastao zbog korištenja razvojnih sredstava u 2008. i 2009. kako to zlonamjerno iznosi gospodin Burić, već zbog plaćanja naknade za prijevoz i zbrinjavanje komunalnog otpada tijekom 2016. izvan Primorsko-goranske županije, na što je KD Čistoća bila primorana zbog kašnjenja početka rada ŽCGO Marišćina. Također, povećanje cijene odvoza smeća od 1. rujna 2017. godine nije uvjetovano tim gubitkom (jer je on najvećim dijelom pokriven ostvarenom zadržanom dobiti iz prethodnih godina) već je povećanje cijene uvjetovano novim troškovima povezanim s obradom i zbrinjavanjem otpada u ŽCGO Marišćina gdje je cijena zbrinjavanja definirana po toni zaprimljenog otpada i iznosi 470,00 kuna. Pritom treba jasno reći i činjenicu da bi troškovi zbrinjavanja otpada na Marišćini bili bi i višestruko veći da nisu osigurana europska sredstva u iznosu od 22 milijuna eura za izgradnju Marišćine te da nije bilo sudjelovanja Grada Rijeke u izgradnji s iznosom od 152 milijuna kuna. Uostalom, povećanje cijena odvoza otpada čeka i sve ostale jedinice lokalne samouprave gdje se otpad zbrinjava prema EU standardima i prema obavezama koje smo preuzeli pristupanjem Europskoj uniji.

No, vratio bih se još malo na neistine koje je iznio gospodin Burić a koje su u članku objavljene. Kada govorimo o pozajmici, odnosno o korištenju razvojnih sredstava za financiranje gradnje bazena želim podsjetiti da je to učinjeno potpuno transparentno i javno i u tom smislu je gospodin Burić pomalo smiješan kada se pravi da otkriva neke velike tajne iz prošlosti i drži konferenciju za medije o temi staroj 10 godina. Naime, na sjednici Gradskog vijeća 23. listopada 2007. godine, u prvim Izmjenama i dopunama Proračuna Grada Rijeke za 2007. godinu utvrđeno je da će se dio prihoda iz cijene komunalne usluge za razvoj koristiti za premošćenje financiranja gradnje Dvoranskog plivališta Kantrida do izdavanja treće tranše municipalnih obveznica Grada Rijeke.

Pošto gospodin Burić očito u cilju ima dovesti građane Rijeke u zabludu, želim precizno još jednom pojasniti da temeljem članka 20. Zakona o komunalnom gospodarstvu komunalno društvo prikuplja razvojna sredstva sadržana u cijeni odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada u ime Proračuna jedinica lokalne samouprave i evidentira ih u okviru kratkoročnih obveza koje nisu prihod komunalnog društva. Dakle, Grad Rijeka koristio je 2008. svoj pripadajući dio prikupljenih razvojnih sredstava. Kako razvojna sredstva nisu prihod komunalnog društva ona ne mogu utjecati na financijski rezultat društva, niti na likvidnost društva, konkretno Komunalnog društva Čistoća. Kao vlasnik tvrtke za faktoring, gospodin Burić bi trebao znati bar osnove financijskog poslovanja.

Ujedno, potpuno je neistinit i navod g. Burića da je Grad Rijeka posudio dodatni iznos od 15 milijuna kuna od KD Čistoća. Uopće ne znam kako bih komentirao tu neistinu izuzev konstatacijom da izlaskom iz HDZ-a, gospodin Burić nije izbacio i HDZ iz sebe pa su mu metode laganja i dalje bliske i nimalo od njih ne zazire.

Konačno, moram ustvrditi da svojim učestalim zlonamjernim i netočnim izjavama gospodin Burić uznemirava javnost. U ovom slučaju vrlo mi je čudno, gotovo nevjerojatno da je izabrao na negativan način baviti se temom zbrinjavanja otpada u Rijeci i PGŽ s obzirom da su upravo Rijeka i PGŽ, za razliku od svih ostalih sredina u Republici Hrvatskoj, trenutno jedine koje su sustavno riješile gospodarenje otpadom u skladu sa zakonskom regulativom Republike Hrvatske i Europske unije", navodi se u reagiranju Vojka Obersnela.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka