Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Reagiranje

Obersnel: Mehmetijeve izjave uvreda svim građanima Rijeke

Vojko Obersnel i Surija Mehmeti / Foto: D. ŠKOMRLJ
Vojko Obersnel i Surija Mehmeti / Foto: D. ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 12. studeni 2019. u 16:26 2019-11-12T16:26:18+01:00

Na izvještaj s konferencije za medije na kojoj je predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Surija Mehmeti priopćio da Grad Rijeka još uvijek nije osigurao poslovni prostor za rad stigao je ispravak iz Grada Rijeke kojeg prenosimo u cjelosti.

"Moram reći da je, sudeći prema tekstu pod naslovom "Surija Mehmeti se osjeća uvrijeđeno i diskriminirano“, gosp. Mehmeti iznio niz neistinitih tvrdnji i kleveta upućenih prema Odjelu za gospodarenje imovinom Grada Rijeke, djelatnicima tog Odjela, svim djelatnicima Grada Rijeke i mene osobno.

Prije svega, naglašavam da je gosp. Mehmetiju, a temeljem njegovog pisma namjere, udovoljeno molbi za poslovnim prostorom u središtu Rijeke za rad Vijeća romske nacionalne manjine.

Naime, mišljenjem Povjerenstva za poslovni prostor molbi je udovoljeno tako da se za poslovni prostor za koji je gosp. Mehmeti između ostalih iskazao interes, a koji se nalazi na adresi Zanonova 1/B i površine je od 66 m2, utvrdi između ostalih i djelatnost za rad Vijeća nacionalnih manjina Grada Rijeke.

Prostor je potom 30.10.2019. godine objavljen u natječaju, a gosp. Mehmetiju je dostavljena obavijest i poveznica na taj natječaj

(https://www.rijeka.hr/bidding/natjecaj-za-davanje-u-zakup-poslovnih-prostora-u-vlasnistvu-grada-rijeke/)

Takva je procedura ista za sve, takav je zakon. Vijeće romske nacionalne manjine nije prvo koje tu proceduru prolazi. Svi koji su je do sada prošli nisu u njoj vidjeli ništa sporno osim, eto, gosp. Mehmetija koji je u činjenici da mora poštivati proceduru pronašao elemente nacionalne netrpeljivosti.

Što se tiče ostalih poslovnih prostora, među kojima je i prostor na adresi Trg 128 Brigade Hrvatske Vojske 8/A, Povjerenstvo za njih nije utvrdilo djelatnost za rad vijeća jer se radi o prostorima na lokaciji za koju je primjerenija komercijalna djelatnost.

Unatoč tome, gosp. Mehmeti i dalje, iz nekog očito samo njemu poznatog razloga,  inzistira na prostoru na adresi Trg 128 Brigade Hrvatske Vojske 8/A.

Osobito teškim ocjenjujem Mehmetijeve izjave o diskriminaciji građana Rijeke pripadnika romske nacionalne manjine. Osim što na osobnoj razini vrijeđa sve  djelatnike Grada Rijeke, vrijeđa i instituciju Grada koji je upravo na riječkoj multikulturalnosti izgradio tolerantan, otvoren grad koji je po tome danas primjer drugim gradovima u Hrvatskoj i izvan nje.

Također, ovakve su izjave uvreda svim građanima Rijeke bez obzira na nacionalnu pripadnost i bacaju ljagu na sve nas koji svojim postupcima pokazujemo i dokazujemo da riječka priča o suživotu nije floskula, nego način života u kulturnih, slobodoumnih ljudi.

Iznošenje takvih neistinitih i uvredljivih tvrdnji od strane gosp. Mehmetija, držim za  opasan  i bezočan pokušaj manipulacije cjelokupnom javnošću iz nekih samo njemu poznatih interesa", navodi se u ispravku kojeg potpisuje gradonačelnik Vojko Obersnel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.