HT PRVA LIGA

Rijeka danas započinje proljetni dio sezone: preživjeti prvih 15 minuta ključ je pozitivnog rezultata u Maksimiru

Mateo Sučić

SAMO HRABRO - Simon Rožman/Foto: S. DRECHSLER

SAMO HRABRO - Simon Rožman/Foto: S. DRECHSLER

Kada smo preživjeli prvih 15 minuta onda smo uvijek bili uspješni. Fokus je na početku utakmice, želimo pokazati sve što imamo, a onda ćemo vidjeti hoće li to biti dovoljno za dobar rezultat protiv kvalitetnog Dinama - kaže Simon Rožman.



RIJEKA Ključ je izdržati prvih 15 minuta! Poruka je to koju je svojim igračima poslao Simon Rožman uoči prvog službenog ispita u 2021. godini koja nije mogla početi teže od gostovanja kod Dinama u Maksimiru. Nije trener »bijelih« bez razloga upozoravao na taj uvodni dio utakmice, na dva dosadašnja gostovanja kod »modrih« oba poraza (3:0, 4:0) su uvelike usmjerili rani golovi.


Ali bilo je to prije europskog puta kojeg su Riječani odradili prošle jeseni tijekom kojeg su i za gostovanja u Kopenhagenu, Napulju ili San Sebastianu pokazali da imaju kvalitetu za odgovoriti početnom pritisku suparničke momčadi. Danas ih očekuje novi ispit protiv suparnika koji je, otkako je HNL-a, Riječanima zabio čak 31 pogodak u prvih 15 minuta utakmice!


– Nadam se da će početak utakmice biti bolji nego u dosadašnja dva puta na Maksimiru. Kada smo preživjeli prvih 15 minuta, onda smo uvijek bili uspješni. Fokus je na početku utakmice, želimo pokazati sve što imamo, a onda ćemo vidjeti hoće li to biti dovoljno za rezultat protiv jednog kvalitetnog i iskusnog Dinama – kaže Simon Rožman.


Euforija i negativa




Utakmica protiv »modrih« počela se igrati još desetak dana prije njezina početka i to izvan travnjaka, pregovorima oko transfera Daniela Štefulja i Ivana Nevistića u redove rivala iz Zagreba.


– Jesu li te priče utjecale na igrače? Mislim da nisu. To su stvari koje se događaju u svijetu sporta, to je dio našeg posla. Mi smo mirni, znamo što radimo i kojim putem idemo, a kod igrača nisam primijetio nikakve probleme… Travnjak će dati odgovor, ali momčad je ovih deset dana u Umagu odradila na visokoj razini, igrači su shvatili da svaki dan moraju biti maksimalni jer samo tako imaju priliku da nešto naprave. Igrači su se zaželjeli utakmica, evo im sada teren pa neka se pokažu. Bacit ćemo se na glavu, u Maksimiru moramo istrčati bez respekta i podsvjesnog straha, ako bude tako, imat ćemo neke izglede.


Budući da Dinamo može izdvojit pet milijuna eura (u novcu i igračima koji će doći u zamjenu) za dva ponajbolja igrača Rijeke, a »bijeli« ne mogu zadovoljiti financijske apetite igrača na koje Dinamo ne računa, Rožmanu ne preostaje drugo nego pokušati se približiti »modrima« radom. Napornim, upornim, svakodnevnim…


– Bilo bi lakše da nekada možemo birati i upustiti se u neke aranžmane koji uključuju plaćanje odšteta, ali u ovom trenutku naša je strategija drukčija. Vjerujem u igrače koje imamo, kao i da možemo pronaći igrače s nekim manjkom, ali koje možemo dignuti na višu razinu kako bi u budućnosti ostvarili transfer. Takav način funkcioniranja kluba sam prihvatio i od mene nećete čuti neku riječ protiv toga.


Rožman će prvi bod na Maksimiru loviti oslanjajući se na udarnu postavu, onu koju je isprobavao kroz pripreme i bez eksperimenata (osim ako kakva ozljeda to ne naloži). S momčadi je napravio sinergiju, igrači mu vjeruju i on vjeruje njima. Vide da sve što je na početku njegovog mandata možda izgledalo čudno rezultira njihovim igračkim iskorakom, a to je svakome imalo ambicioznom najvažnija stanica u ovoj točki igračke karijere. Ogled protiv Dinama i u tom smjeru će biti neka orijentacijska točka za Riječane, »modri« su, kao najbolja momčad u HNL-u, oni s kojima se svi uspoređuju.


– Svaka utakmica daje odgovore po tom pitanju, a neovisno o ishodu očekujem da će prvenstvo biti neizvjesno. Mislim da nitko od nas nema konačnu sliku, puno stvari neće biti još na mjestu i bit će zanimljivo vidjeti kako ćemo se svi skupa snalaziti u nekim situacijama koje nismo prošli. Rekao sam već da smo se pripremali za cijelu polusezonu, neće nas pobjeda baciti u euforiju ili poraz u neku negativu. Početak je bitan, s tim razmišljanjem ide i naša priprema za ovu utakmicu, a što će biti na kraju, još ćemo vidjeti.


Dvije varijante


Iako je Rijeka loše prolazila u Maksimiru, ovo može biti utakmica koja će dodatno zamutiti HNL-vode i uključiti »bijele« u borbu za vrh.


– Siguran sam da može biti poticaj jer vidim u igračima veliku želju, neke čak i moram malo smirivati. Žele dokazati sebi i drugima da vrijede, da zaslužuju više u kontekstu pogleda na ljestvicu koji je takav kakav je zbog svih ovih utakmica koje nismo odigrali. Energija je dobra, želja da se razlika smanji također…


Orijentir u pripremi današnjeg ogleda Riječanima bio je i zadnji ogled ove dvije momčadi na Rujevici koji je pokazao da se »bijeli« mogu nositi s Dinamom, ali i da mogu biti u problemu.


– Dinamo ima kvalitetu, široki kadar, može igrati na više načina pa je i priprema za njih malo teža. Najviše razmišljamo o sebi, imam dvije uigrane varijante, dosta igrača na dobroj razini jer držim da smo po pitanju forme proširili roster s 11-12 na 18-19 onih koji imaju moje povjerenje da ih bez straha mogu staviti u igru. Bit će važno kako će reagirati igrači s klupe, ako budemo mogli parirati kada Dinamo počne mijenjati i davati svježinu momčadi jednako kvalitetnim igračima, onda mislim da može biti jako neizvjesno – zaključio je Simon Rožman.