Trener Rijeke

Sopić: “Poraz nas je uzdrmao, ali idemo pobijediti Varaždin i onda optimistično u Maksimir”

Denis Frančišković

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Nakon dvaju poraza, o izvedbi neću pričati, kaže Sopić



RIJEKA Rujevicu je okovao neki neprirodni smiraj, nakon teškog poraza u utakmici sezone od Dinama momčad se okreće završnici koja ipak ima svoju težinu. Modrima treba otežati put prema naslovu što je više moguće, u isto vrijeme nadati se nekom čudu i idealnom scenariju te u konačnici pokušati doći do sedmog Rabuzinovog sunca koje bi uvelike ispralo svu gorčinu i ugrijalo Kvarner. To je plan Riječana.


Momčad nije nikako razočarala, naprotiv ostavila je igrom i odnosom na travnjaku jako dobar dojam, ali previše se toga skupilo u redovima Bijelih u kratko vrijeme što je nekako uzročno posljedično generiralo s dva bolna poraza u nizu. Jasno je da Rijeka itekako ima što još reći do kraja svibnja, a povratak na pobjednički kolosijek te psihološka stabilizacija nužan je preduvjet svega.


– Očekuje nas dosta zahtjevna utakmica u Varaždinu, domaćini su nakon pobjede nad Hajdukom u dobrom ritmu i ozračju. S druge strane igramo bez Hodže, Radeljića i Gode, priliku će dobiti neki drugi koji moraju pokazati da na njih možemo računati. Idemo se nametnuti i pokušati pobijediti – kaže Željko Sopić, trener Rijeke.




Je li ovaj poraz uzdrmao momčad i u kolikoj mjeri te hoće li igrači smoći snage za brzopotezni povratak u »početne postavke«, pitanje je na koje može najbolje odgovoriti sam Sopić.


– Nije ovo matematika, naravno da nas je poraz uzdrmao, a uzdrmao bi bilo koga. To čak ne bi niti bilo tako da smo odigrali neku lošu utakmicu i da nas je Dinamo nadigrao. Onda mi ne bi bilo krivo. Nažalost, nema ocjena za umjetnički dojam, pamti se samo rezultat. Puno smo razgovarali ovaj tjedan i dogovorili što i kako dalje. Dečki se nemaju čega sramiti niti si nešto zamjeriti. Ostvaruje se ono što sam želio od prvog dana, a to je da se svatko od igrača nakon utakmice može pogledati u ogledalo. Razgovarali smo dosta i vjerujem da će se to osjetiti već u Varaždinu – dodaje Sopić.


Usponi i padovi


Subota može, ali i ne mora donijeti odluku o prvaku. Rijeka je teoretski još uvijek u igri i potajno možda i priželjkuje scenarij koji bi joj išao na ruku, a u kojem bi se približila Modrima.


– Naravno da sada ovisimo o Dinamu. Ali za početak, najvažnije da je da dobijemo Varaždin. To je ključ, sve ostalo je u domeni rekla-kazala. Nakon dvaju poraza treba nam pozitivan rezultat da bismo svi lakše prodisali i digli glavu.


Rijeku u završnici sezona čeka pet utakmica u petnaest dana, praktički svaka tri dana, od kojih su u fokusu finalni obračuni s Dinamom u Kupu.


– Završnica sezone? Gledam na nju kao i ranije. Nakon dvaju poraza o izvedbi neću pričati jer se ocjenjuje samo u umjetničkom klizanju, naravno da ne možemo biti zadovoljni. S druge strane ne mogu se oteti dojmu da smo mogli i trebali više, no u sportu to uvijek nije tako. Sada idemo napraviti sve da osvojimo tri boda i onda na valu tog optimizma se pripremiti Kup.


Koliko je nogomet (ne)pravdan, vidjelo se i u polufinalnim utakmicama Lige prvaka. Osjećaj po kojem je momčad tako blizu, a tako daleko od željenog cilja pokušao je dočarati i sam trener Rijeke.


– Ako aludirate na utakmicu Reala i Bayerna, ja sam navijač Reala i ne mogu poistovijetiti te dvije utakmice. Real je stvarno bio dominantan. Bez obzira na to čiji si navijač ili ako je došlo do previda na kraju. Bio sam sretniji i što je Borussia prošla. To je nogomet i ne pobjeđuju uvijek bolji. Dinamo je taj dan zabio dva gola, a mi jedan. PSG je pogodio puno okvira vratiju, očito su se negdje zamjerili lopti. Samo naporan rad dovest će vas u poziciju borbe za više ciljeve. Kad izgubimo utakmicu, tu utakmicu je izgubio samo trener, to je tako. A kad pobijedite, svi smo pobijedili. Rekao sam dečkima kako će u životu biti uspona i padova, ali ako svaki put daš sve od sebe, puno je veća vjerojatnost da ćeš puno više puta sa stadiona ići nasmijan nego tužan – dodaje Sopić.


Svaka riječ o Modriću suvišna

Luka Modrić nakon 24 trofeja s Kraljevima kreće s Real Madridom po svoj šesti naslov Lige prvaka.


– Ono što Luka igra u ovim godinama je savršenstvo. To je najviša razina iznad koje ne postoji više. A on igra na tom »levelu« skoro u svojoj 39. godini. Svaka riječ je suvišna – kaže Sopić.

Pljesak i utjeha


Na kraju derbija viđen je pljesak navijača. Simpatizeri Bijelih tvrde da su ponosni na ovu momčad…


– Nije neka utjeha, ali lijepo je čuti. Sport su pobjede i porazi. Jako si ponosan kad izgubiš utakmicu, a ljudi to prepoznaju. Nije to česta pojava kod svih navijača. Nadam se da će takvih dana u našim karijerama biti što manje. Čestitali smo Dinamu, pobijedili su nas. Gledao sam ponovo utakmicu. Bilo je kako je bilo.


Kraj sezone nužno donosi i razmišljanja o novoj sezoni. O odlascima i dolascima…


– Razmišljamo o kraju sezone i početku nove, kao i o prodajama. To je realnost hrvatskog nogometa. Ako nemaš, jednostavno moraš prodavati. Prodavaju i oni što imaju budžet 60 milijuna eura. Mora i Rijeka. Ovo je privatni klub i u njega neće nitko doći iz politike ili iz svemira i sanirati dugove ili ne znam što. To nije ništa novo, normalan proces. Ako dođu ponude, naravno da ćemo prodavati svoje igrače. E sada, za za koliko, što i kako, ovisi o samim ponudama. Naše je samo da nastavimo igrati što bolje, uzmemo što više bodova i pokušamo osvojiti Kup. I da na valu dobre igre što bolje predstavimo svoje igrače u Europi.


Sopić od svog dolaska na Rujevicu ne krije naglašene ambicije.


– Kao trener uvijek težim prema vrhu. Sigurno ćemo i dalje igrati napadački nogomet i napasti i sljedeću sezonu vrh HNL-a. Ali po meni je suludo sada o tome razgovarati, još je pet utakmica do kraja sezone – zaključuje Sopić.