Košarka

Predsjednik DL Škrljeva o razlozima ispadanja iz Premijer lige: “Kiksali smo u sportskom dijelu”

Katarina Blažević

KUD KOJI MILI MOJI - Momčad Zelenih doživjet će korjenite promjene/Foto S. DRECHSLER

KUD KOJI MILI MOJI - Momčad Zelenih doživjet će korjenite promjene/Foto S. DRECHSLER

Za razliku od prijašnjih sezona, kada smo pogađali s pojačanjima i strancima, dogodilo se da smo imali dečke koji nemaju pobjednički mentalitet i karakter borca. Novi igrači su se samo uklopili u sivilo - priznaje Sep



RIJEKA DepoLink Škrljevo proslavilo je krajem prošle godine svoj 50. rođendan, ali u istoj sezoni klub iz Bakra, nažalost, nije uspio i desetu sezonu zaredom ostati u elitnom društvu hrvatske košarke. Bilo je želje i nade kako će se povratkom Kvarnera 2010 sljedeće sezone gledati i susjedski derbiji u Premijer ligi, ali osječke Vrijednosnice su nakon poraza u finalnoj seriji od Riječana ipak imale dovoljno snage za još dvije utakmice.


Na kraju, to je u potpunosti zaslužen plasman Vrijednosnica jer ekipa trenera Domagoja Kujundžića u uzvratu je s ubačenih 109 poena itekako nadigrala Škrljevčane. Zapravo, jedan od razloga ispadanja DepoLink Škrljeva možda stoji u tome da jednostavno nisu imali sreće što je Prva liga ove sezone bila itekako jača u odnosu na prošle godine te se tijekom cijele sezone moglo primijetiti kako Kvarner i Vrijednosnice imaju ekipe koje su već sada mogle parirati pojedinim premijerligašima. Drugi razlog, pak, leži u loše složenoj ekipi.


Škrljevska nervoza


– U prvom poluvremenu, dok su se igrači još držali dogovora i obveza iako ni to nije bilo briljantno, uspjeli smo održavati neki egal. Međutim, u trećoj četvrtini su Osječani počeli koristiti naše nedostatke, a onda kada su poveli s desetak poena razlike, ušli smo u onu našu klasičnu škrljevsku nervozu. Sustav se raspao i onda nije bilo pomoći, oni su jednostavno iskustvom kažnjavali sve. Opet smo imali 20 izgubljenih lopti, od toga 13 u drugom poluvremenu… Njihova petorka je puno iskusnija od naše, pojedinci imaju i puno veće znanje od naših. Ipak, ono u čemu smo mogli parirati je ta mladost, energija i ono što smo očekivali, a to je drskost. To smo trebali dati, a nismo – kaže predsjednik DepoLink Škrljeva Vice Sep.




Iako je čelnik kluba u prosincu 2023. godine poslušao volju igrača i tako se razišao s dugogodišnjim trenerom Damirom Rajkovićem, pokazalo se da sreće nije bilo niti s Edijem Dželalijom. Ova je sezona pokazala kako su problemi u Škrljevu ipak nešto dublji od samog trenera, a kao najveći problem se ipak nameće selekcija igrača.


Škrljevo kao klub godinama nema sportskog direktora, točnije još od 2017. godine kada je otišao Milan Vukajlović, a momčadi su u potpunosti slagali trener Damir Rajković i predsjednik Vice Sep. I ove godine jednostavno nisu pogodili, odnosno još od prošloga ljeta, kada je Škrljevo krenulo s pripremama. Od tada pa do kraja ove sezone čak pet igrača je u različitim razdobljima napuštalo klub, dok su četvorica dolazila kao pojačanja, iako se uglavnom takvima nisu pokazali.


Preciznije, to je ovako izgledalo. S pripremama su prošloga ljeta krenula desetorica seniora uz nekoliko standardnih juniora u prvoj momčadi, ali već nakon dva tjedna priprema je iz ekipe odlučio otići Mario Špaleta. U listopadu je otišao Darius Bell jer nije zadovoljio, a uskoro ga je zamijenio Nikola Stanojević. U prosincu je otišao i drugi Amerikanac Kellon Taylor, a umjesto njega je došao treći Amerikanac Tray Hollowell. U veljači ove godine su klub napustili i Karlo Uljarević te Mario Rajčić, ubrzo je došao već četvrti (!) Amerikanac Khalil Whitney, a onda početkom ožujka i Filip Krajina.


Previše promjena


– Od početka je sve krenulo krivo. Već u rujnu i listopadu, za razliku od prijašnjih godina, kada smo pogađali s pojačanjima i strancima, dogodilo se da smo imali dečke koji nemaju pobjednički mentalitet, koji nemaju karakter borca… I onda te promjene koje smo napravili nisu donijele impulse, nego su se novi igrači uklopili u sivilo u kojem je ekipa već bila. Mislim da je tu karakter povukao na lošiju stranu, iako ne mogu reći da igrači nisu htjeli. Promijenili smo i trenera, ali iste boljke koje smo imali na početku sezone događale su se i na kraju. Rujan i svibanj su nam bili isti, iste greške i model ponašanja! A to je ono što smo pokušavali promijeniti i novim trenerom i igračima – dodaje Sep.


Na kraju je jedina pozitiva u cijeloj priči što su barem mladi igrači Noa Svoboda i domaći Vigo Bart individualno napredovali kroz ovu sezonu, a sada je pitanje gdje će nastaviti karijeru. Naime, ovaj dvojac zajedno s Leonom Šljivarićem ima još jednu godinu ugovora sa Škrljevom. Sva trojica imaju određenu izlaznu klauzulu u ugovorima, koja je ispadanjem u niži rang nešto niža, ali još uvijek postoji.


– Ako se ispoštuju izlazne klauzule, oni mogu otići. Na njih trojicu i nekoliko juniora sada računamo, ali vidjet ćemo što vrijeme nosi. Nama je sada sigurno cilj što prije vratiti se u Premijer ligu. Pred kraj ove godine započinje izgradnja dvorane u Bakru i sigurno ono što smo gradili svih ovih desetak godina i sada smo konačno dočekali, ne možemo dopustiti da se upropasti… U upravi se moramo sada naći, vidjeti ciljeve i način provođenja ciljeva za sljedeću sezonu. Potom moramo krenuti od stručnog stožera i igrača, pripremati za novu sezonu da je dočekamo spremni i što jači.


Imamo sreću što su financije dobre, nisu bile problem ove sezone i na nama je da posložimo taj igrački dio i da sve štima. Sponzore imamo i oni će, vjerujem, svi nastaviti suradnju jer imamo s većinom dugogodišnje ugovore. Kako smo dosad funkcionirali, ići ćemo i dalje. Moramo poraditi samo u sportskom dijelu gdje smo ove godine kiksali. Trener Dželalija? On je pošteno odradio svoj posao, pokušao je, ali vidjelo se da igrači nisu mogli napredovati u tom radnom dijelu i to je stvarno poražavajuće. Sjest ćemo s njime i razgovarati, ali prvo ćemo zajedno kao uprava vidjeti kako dalje – zaključio je Vice Sep.