Završnica sezone

Dok igrači Rijeke još ganjaju trofej, uprava se uskoro okreće prodaji. Evo tko je prvi na redu odlazaka

Denis Frančišković

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Rijeka će se nužno kao i dosad, ali racionalno uskoro okrenuti prodaji svojih eksponata. A riječki izlog ovog ljeta imat će uistinu što ponuditi, potencijalnim kupcima zanimljivo je desetak etabliranih igrača



RIJEKA Rujevica kao da je pomalo utihnula. Puno se energije, znoja i glasnica potrošilo u nedjelju i nije se uspjelo u utakmici sezone. Iako je taj nogometni ples s Dinamom bio na tankoj žici (ne)uspjeha. I dok se još uvijek raspravlja je li Labrović mogao bolje postaviti živi zid ili Selahi trebao biti isključen, momčad Željka Sopića okreće se suboti i gostovanju kod Varaždina.


Rijeka sljedeće tri utakmice igra van Rujevice kojoj se vraća za dva tjedna, točnije 22. svibnja u uzvratu finala Kupa s Modrima. Do tada Bijele čekaju tri postaje, dvije prvenstvene (Varaždin, Osijek) i između njih jedna kup (Dinamo) u uvodu obračuna za Rabuzinovo sunce. U subotu može biti sve riješeno oko novo-starog prvaka, ali i ne mora, Riječani se potajno nadaju senzaciji u Maksimiru, ako ne, žele Dinamu što više otežati put, namučiti ga kao u nedjelju kad su propustili veliku prigodu da se nađu u ulozi lidera i ovise isključivo sami o sebi.


Sopićeva momčad ima do kraja još poprilično imperativa i posla kojeg treba dobro obaviti kako bi se isprala gorčina najnovijeg poraza ili ne bi bacila niti neka dodatna mrlja na zapaženu sezonu. I dok su igrači i struka još uvijek u pogonu uoči onog »hladnog« za petnaestak dana, u klubu već sad očekivano razmišljaju dugoročno i stvari ne žele prepustiti slučaju. Predsjednik Damir Mišković i sportski direktor Darko Raić Sudar pritom će imati krucijalne uloge u pripremi nove sezone odmah po završetku tekuće i u vrijeme dok bude trajala eurogroznica.


Zona (ne)stabilnosti




Budžet je kao i uvijek najvažnija klupska stavka za normalnu klupsku kolotečinu, a on se kreće u rasponu do 12 do 14 milijuna eura i nije ga lako zatvoriti s obzirom na to da praktički sve ovisi o prodaji igrača. Tek desetak posto prihoda u zoni je stabilnosti, ostatak treba namaknuti na tržištu i kroz euronatjecanja, a ona su uvijek mač s dvije oštrice. Pokazalo je to i nadmudrivanje Rijeke s Lilleom nakon kojeg su Bijeli nesretno ispali, ostali bez skupine Konferencijske lige i popriličnog novca. Sasvim je jasno da se na taj dio financijskog kolača nije lako uvijek osloniti. On je neka vrsta bonusa za klub, ali i za igrače u europskom izlogu.


Stoga će se Rijeka nužno kao dosad, ali racionalno, okrenuti prodaji svojih eksponata. A riječki izlog ovog ljeta imat će uistinu što ponuditi, potencijalnom kupcima zanimljivo je desetak etabliranih igrača. Ponuda je bilo još ove zime, ali nisu zadovoljile upravu kluba. S druge strane malo se i kalkuliralo, kako su poput kvasca rasli rezultati i igre, tako su rasle i vrijednosti igrača koje će u skorašnjoj najnovijoj objavi Transfermarkta sigurno momčad Rijeke učiniti puno vrjednijom od 34 milijuna eura.


Potencijal mladih


Odlasci? Vratar i kapetan Labrović uz zadnjeg veznog igrača Selahija na kojem se gradila igra u prvom su redu mogućih odlazaka. Riječkoj jedinici ugovor traje još godinu dana, ali nakon što je stekao reprezentativni status i zapaženo branio ove sezone, dojam je da je sazrijelo vrijeme za jedan ovakav transfer. Selahijev ostanak se pak zimus pretvorio u mučnu i dugu priču, ali potpisao je ugovor na još godinu dana i sigurno želi iskorak nakon tri godine na Rujevici. Pjaca ima još dvogodišnju ugovornu obvezu i sigurno je jedan od najtraženijih Rijekinih igrača. Sve više su u posljednje vrijeme spominje njegov povratak u Dinamo, pa čak i u Italiju, no desnokrilni igrač Bijelih svakako je više koncentiran na odlazak na EURO. Vremena ima dovoljno, a i sam Pjaca je itekako zadovoljan na Kvarneru gdje se još ranije skrasio.


Ostali igrači, koji će biti tražena roba, a vezani su ugovorima, sigurno će biti Fruk, Pašalić, Hodža, Janković, Ivanović…, a nastojat će se zaraditi i na eventualno mogućim odlascima Galešića, Smolčića ili Gode. Praktički svi su na prodaju kao i obično, no ovog puta s važnim preuvjetom »ne nužno«, sve da se ne poremeti balans i sačuva kostur momčadi. Jer ove sezone pokazalo se koliko znači imati dobru širinu rostera i poduplane pozicije.


Dobrom dijelu igrača i istječu ugovori. U fokusu je onaj posudbeni ugovor napadača Marića. Veliko je pitanje hoće li ta suradnja s Monzom dobiti i nastavak, ali i što će biti s Obregonom, Grgićem, Dilaverom i Mitrovićem.


Ostanak Dilavera baš i nije izvjestan, a savim je izvjesno da neće doći do produženja suradnje s Damjanom Pavlovićem.


Prodaju će adekvatno sigurno nadomještati kupnja u hodu, dobar dio igrača prati se od ranije, a klub ima i solidan potencijal mladih igrača na posudbama (Bodetić, Simčić, Gajzler, Babić, Ilinković, Dujmović…).