SLOVENAC NEPORAŽEN U SPLITU

Matjaž Kek vraća se na Poljud poslije više od tri godine: “Imamo i mi svoje računice za pozitivan rezultat”

Ivan Volarić

Matjaž Kek/Foto: REUTERS

Matjaž Kek/Foto: REUTERS

Hrvatska je apsolutni favorit, ali Slovenija će sigurno biti agresivna i organizirana i tražit će put do pozitivnog rezultata - kaže bivši trener Rijeke



RIJEKA Matjaž Kek vraća se na Poljud, ali u nešto drugačijoj ulozi nego što je to navikla hrvatska nogometna javnost. Aktualni slovenski izbornik vodio je devet utakmica na klupi Rijeke protiv Hajduka na njegovu stadionu (jedna utakmica igrana je u Dugopolju) i nije doživio niti jedan poraz! Preciznije, u devet gostujućih derbija s Hajdukom ostvario je pet pobjeda i četiri remija. Jedini službeni poraz u gradu podno Marjana upisao je s Rijekom u Parku mladeži na početku svoje trofejne riječke priče. Ali, kao što je Kek nerijetko znao govoriti dok je bio na Kantridi/Rujevici, u nogometu se ne živi od uspomena. Slovenska nogometna stvarnost je tanašna pobjeda nad Maltom, u uvertiri gostovanja kod Hrvatske, nakon koje je Matjaž zvučao dosta nezadovoljno.


– Poslije remija i tvrde utakmice sa Slovačkom, koja je mogla otići na jednu i drugu stranu, bilo je najbitnije pobijediti protiv Malte – govori Kek. – Nismo igrali dobro, daleko od toga, ali bitno je da smo pobijedili. Nismo bili u velikim problemima. Međutim, u konceptu igre nam puno toga nedostaje iako smo zarotirali neke stvari. Odmorili smo Iličića. Zadovoljni smo s bodovima, a u igri moramo biti puno bolji.


U utakmicu protiv Hrvatske ulazite u ulozi autsajdera, samim time možete se postaviti puno drugačije?


– Znamo što nas čeka u Splitu. Poljud će biti pun, atmosfera užarena. Zapravo, nakon dugo vremena igrat ćemo u poticajnoj nogometnoj atmosferi, što može biti samo dobro za dobru utakmicu. Hrvatske je, kao što sam govorio uoči i nakon naše pobjede u Ljubljani, apsolutni favorit ove skupine. Hrvatska ima momčad koja se isprofilirala na posljednjem svjetskom i europskom prvenstvu. Opet, imamo i mi svoje računice, razmišljamo kako doći do pozitivnog rezultata. S druge strane dobro znamo da je Hrvatska favorit u ovoj utakmici.


Specifične kvalifikacije


Hrvatska uglavnom pobjeđuje, ali nije nimalo uvjerljiva na planu igre u posljednjim utakmicama?




– Ovo su specifična vremena, ne znam imali uopće u kvalifikacijama neka reprezentacija koja dominira na planu igre. Već sam govorio da će ove kvalifikacije zbog ritma tri utakmice u šest dana biti specifične. Dosta je to teško i drugačije nego što je bilo. Osim toga, ovo je početak natjecateljske sezone, neki igrači još nisu u ritmu, neki su stigli u reprezentaciju s malim minutažama u klubovima, a ima tu igrača koji su dogovarali transfere do prije nekoliko dana. Situacija je takva da je jedino bitno osvajati bodove i približiti se cilju, a to je plasman na SP-u. Sigurno da u igri sada ne može biti sve optimalno s obzirom na uvjete i okolnosti. Izuzetno bitna je treća utakmica u ciklusu šest dana. Takav ritam iziskuje puno više rotacije jer puno više troši igrače. Igrači nisu u optimalnom stanju, neki su primjerice u ritmu još od EURO-a. Situacija je izuzetno specifična i mislim da nema reprezentacije koja nema određene probleme.


Neće biti Luke Modrića, je li to dobra ili loša vijest za Sloveniju?


– Na to se uvijek može gledati s dvije strane. Svi znamo što Luka znači za Hrvatsku i kakva je Hrvatska bila kada on dirigira igrom. To ne treba ponavljati. Međutim, s obzirom na godine u kojima jest, zna se da će doći poneka ozljeda i da će izostati koju utakmicu. Po meni se Luku ne može nadoknaditi kroz jednog igrača, već to mora učiniti cijela ekipa. Uostalom, Hrvatska je remizirala u Rusiji, dobila je Slovačku i u pozitivnom je trendu. Sigurno da je Lukin izostanak dodatni motiv, ali teško možeš takvu osobu zamijeniti jednim čovjekom, no, Brozović, Kovačić i ostali igrači su u posljednjim utakmicama dosta toga napravili da bi taj izostanak anulirali.


Rijeka i Poljud


Poznavajući vaš rad, vjerojatno ste igračima »zabranili« govoriti o pobjedi nad Hrvatskom u prvom kolu kvalifikacija?


– Druga priča, drugo vrijeme… Kod nas se u odnosu na tu utakmicu promijenilo puno igrača. Nama je problem što ne možemo standardizirati ekipu. Ili imamo probleme s kartonima, ozljedama ili pak slabom formom i minutažom igrača u klubovima. Došli smo tada do vrijedne pobjede u jednoj utakmici u kojoj je Hrvatska imala posjed, a mi smo čekali i dočekali svoju priliku za osvajanje tri boda. Ali, što nam to znači kada smo nekoliko dana kasnije kiksali na Cipru. Sada je ovo drugačija priča. Na kraju krajeva reprezentacija se vraća u Split, na Poljud gdje će biti užarena atmosfera. Pa makar i na gostovanju želimo igrati u pravoj nogometnoj atmosferi. Predugo je trajala tišina na stadionima, koja je više smetala nego koristila. Očekujemo nogometni spektakl na Poljudu. Dobro znam što to znači i siguran sam da će takva atmosfera biti poticajna za Hrvatsku.


Vi kao trener Rijeke niste niti jednom izgubili na Poljudu unatoč poticajnoj i užarenoj atmosferi »protiv« vaše momčadi?


– Jedno je Rijeka, drugo je reprezentacija Slovenije. Lijepe su to uspomene, ali od uspomena se ne živi u nogometu. Hrvatska je apsolutni favorit, ali Slovenija će sigurno biti agresivna i organizirana i tražit će put do pozitivnog rezultata. Mislim da je to jedino ispravno razmišljanje.


Slovenija je 1997. godine u kvalifikacijama za SP u Francuskoj odigrala 3:3 protiv Hrvatske i to baš na Poljudu?


– Slovenija je tada dobro izgledala, Primož Gliha je dao tri gola… Favoriti uvijek trebaju dokazati tu svoju ulogu. Mi smo bili favoriti protiv Malte pa smo to trebali dokazati na terenu. I nama i Hrvatskoj trebaju bodovi.


Iličić se vraća u momčad?


– Vidjet ćemo koliko ćemo ga upotrijebiti jer tek je počeo sezonu u Serie A. Mislim da smo na Poljud doveli najbolji kadar koji u ovom trenutku ima Slovenija. Zadovoljan sam kako igrači reagiraju na treningu. Moramo biti skromni, objektivni i samokritični. Morat ćemo biti puno bolji nego u prijašnjim utakmicama. Ne smijemo dopustiti Hrvatima da se razmašu, jer onda možemo malo toga očekivati. Puno je izazova i motiva pred nama, na kojima možeš graditi optimizam, ali i koje treba shvatiti kao veliko upozorenje – rekao je Kek.