Marin Leovac

Branič Lokomotive i trofejni igrač Bijelih: “Rijeka stvarno djeluje impresivno, no svemu jednom mora doći kraj”

Davor Petrović

Franjo Ivanović i Marin Leovac/Foto PIXSELL

Franjo Ivanović i Marin Leovac/Foto PIXSELL

Istina, mi se borimo za Europu i bodovi su nam potrebni, ali mislim da je najveći dio pritiska na Rijeci - kaže Leovac



ZAGREB Tijekom svoje bogate igračke karijere Marin Leovac je u SuperSport HNL-u nosio dres svih članova Velike četvorke, osim Hajduka, a od početka ove sezone je u Lokomotivi koja u nedjelju na svom terenu čeka lidera prvenstva.


– Puno puta sam igrao protiv Rijeke i te utakmice uvijek su bile jako teške i zahtjevne. I dok sam bio u Dinamu, i dok sam bio u Osijeku, i sada u Lokomotivi… Sada se nalazimo u borbi za Europu i bodovi su nam potrebni. Svi smo svjesni važnosti ove utakmice u ovako kasnoj fazi prvenstva. S druge strane, Rijeka se bori za naslov prvaka i bodovi su joj također potrebni. Mi idemo na pobjedu, a na kraju ćemo vidjeti što će nam to donijeti – kaže Leovac.


Kakva su vaša očekivanja?


– Mislim da su ovakve utakmice za nas najlakše. Po meni, ovo je isto kao i prošlo kolo, kada nam je Dinamo došao u Kranjčevićevu. Istina, mi se borimo za Europu i bodovi su nam potrebni, ali mislim da je najveći dio pritiska na Rijeci. Najviše volim takve velike utakmice jer je ulog velik, a ambijent na stadionu uvijek bude fantastičan. Savršeno je jasno da će tu prevagu imati gostujući navijači, ali na tribinama će biti naše obitelji i prijatelji. Prema tome, i mi ćemo imati podršku. Naravno, svjesni smo da će Armada okupirati Kranjčevićevu, ali meni je uvijek ljepše igrati u takvoj atmosferi, kada se stalno osjeti huk s tribina.


Momčad


Prije tri i pol tjedna Rijeka vam je bila suparnik u polufinalu Kupa. Kakva iskustva nosite s te utakmice?




– Iako smo nedavno igrali, mislim da je to, kako se kaže, drugi par cipela. Istina, opet postoji imperativ na obje strane, ali ovo je ipak drugačija utakmica. Sigurno ćemo analizirati polufinale Kupa kako bismo ispravili neke greške koje smo radili. Nadam se da će konačni rezultat sada biti povoljniji za nas, ali moram reći da u ovom dijelu sezone Rijeka stvarno djeluje impresivno. Na kraju krajeva, nije slučajno na prvom mjestu. No, svemu jednom mora doći kraj. Zašto taj dan ne bi došao u nedjelju? Mi ćemo igrati rasterećeno i dat ćemo sve od sebe za tri boda. Realno, nama bi i neriješeni rezultat bio dobar, a Rijeka ima imperativ pobjede. Pokušat ćemo postići najbolji ishod za nas, ali nećemo biti nezadovoljni ako osvojimo bod. Bilo bi lijepo da na kraju prvenstva osvojimo plasman koji vodi u Europu. Opet, neće biti smak svijeta ako ne uspijemo. Naravno, dat ćemo sve od sebe da to napravimo.


Što još možete reći o suparniku?


– Smatram da je momčad najjači adut Rijeke. Oni u svim linijama izgledaju sjajno, a iza sebe imaju odličan niz rezultata koji ih je sigurno napunio samopuzdanjem. Mogao bih spomenuti nekoliko imena, ali neću nabrajati jer Rijeka ima veliku širinu kvalitete. To pokazuju i strijelci na njihovim utakmicama. Uvijek iskoči netko drugi, i tu se vidi da Rijeka ne ovisi o dva-tri igrača. No, smatram da se nemamo čega bojati. U nedjelju moramo biti hrabri i odlučni.


Spomenuli ste i da je najveći dio pritiska na suparniku, no čini se da i Lokomotiva to osjeća, pogotovo mlađi igrači, otkako se našla u borbi za Europu. Recimo, protiv Dinama se stvorio takav dojam. Je li to stvarno tako?


– Na toj utakmici nismo bili dobri, i to treba otvoreno reći. Međutim, i u takvom izdanju smo stvorili dvije lijepe prilike, od kojih je jedna bila stopostotna. Da smo to zabili, osvojili bismo veliki bod. Što se tiče mlađih igrača, mislim da je to, u jednu ruku, i normalno jer dosta njih igra prvu sezonu u seniorskom nogometu. Uz dužno poštovanje prema svima, to je ipak bila utakmica s Dinamom, a ne Rudešom. Lokomotiva je takav klub i daje tim dečkima priliku da osjete seniorski nogomet i skupljaju minutažu i iskustvo. Na kraju krajeva, to je dobro za njih i naš nogomet.


Potencijal


Osim toga, i vi se vjerojatno osjećate mlađe u takvom društvu?


– Kad mi nema druge, ha, ha… Moram držati ritam s njima. Ti dečki imaju ozbiljan potencijal i nisu slučajno u momčadi, a mi stariji im svojim iskustvom i savjetima pomažemo u nogometnom sazrijevanju. Rezultati Lokomotive pokazuju da to funkcionira i da su na dobrom putu.


Za tri i pol mjeseca proslavit ćete 36. rođendan. Jeste li već počeli razmišljati o završetku karijere?


– Još ne. Ovdje sam doma, vjerujem da mogu pomoći klubu, osjećam se dobro i zdravlje me služi, a to mi je najbitnije. Ponekad mi kraj karijere prođe kroz glavu, ali još uvijek ne razmišljam o tome. Namjeravam igrati sve dok osjećam da mogu držati ritam natjecanja. Već sam stekao trenersku A licencu, da spreman dočekam taj dan kada odlučim da je bilo dosta. No, u ovom trenutku ne razmišljam o tome jer još uvijek sam motiviran i uživam u svakom treningu i utakmici. Na kraju krajeva, radim ono što volim. Ima li išta ljepše od igranja nogometa? Još ako uđemo u Europu…


Rijeka? Pamtim samo lijepe stvari

Što vam prvo prođe kroz glavu na spomen Rijeke?


– Osvajanje Kupa, Superkupa i igranje Europske lige, to su prve stvari koje mi padnu na pamet kada se sjetim tog razdoblja. Imali smo jako dobru momčad i odličnog trenera, Matjaža Keka. Jedino mi je žao što tada nismo uzeli i prvenstvo, ali taj Dinamo je stvarno bio također jako dobar. Na spomen Rijeke pamtim samo lijepe stvari i odlične rezultate. Što se tiče stvari van nogometa, bilo mi je fenomenalno. Tada sam živio u Opatiji i uživao sam. Bilo je lijepo i mirno, a po ljetu posebno lijepo. Kupanje, plaža… Stvarno prekrasno. Vrijeme koje sam proveo igrajući za Rijeku bilo je jako lijepo razdoblje moje karijere.