Napadač Rijeke o preokretu protiv Lokomotive

Kulenović: “Proslava pogotka? Bilo je to samo izbacivanje svih negativnih emocija”

Mateo Sučić

VULKAN OSJEĆAJA - Sandro Kulenović slavi pobjednički gol s Ninom Galovićem/Foto: D. KOVAČEVIĆ

VULKAN OSJEĆAJA - Sandro Kulenović slavi pobjednički gol s Ninom Galovićem/Foto: D. KOVAČEVIĆ

Meni je osjećaj nakon pogotka bio najljepši do sada. U meni je eksplodiralo sve, sva ta frustracija zbog kritika da ne izgledamo dobro, to je u meni puklo i baš je dobar osjećaj bio izbaciti to iz sebe - tvrdi Kulenović



RIJEKA U 63. minuti utakmice u Kranjčevićevoj Simon Rožman je izvukao svog »jokera«. Utakmica je izmicala kontroli, Rijeka promašivala prilike pa je trener »bijelih« iz svog špila izvadio Sandra Kulenovića i bacio sve karte na napad. Epilog? Preokret kakav su Riječani režirali još samo dva puta otkako je HNL-a i iz četvrtog pokušaja ovog proljeća nadoknadili dva pogotka zaostatka. U Varaždinu i protiv Šibenika su im poništeni regularni golovi, protiv Gorice nije dosuđen očigledan jedanaesterac, a sada su se protiv Lokomotive posložili svi faktori ključni za preokret.


Sandro Kulenović, 21-godišnji napadač Riječana, imao je na kraju najznačajniju ulogu, u 90. minuti je iznudio jedanaesterac iz kojeg je Murić pogodio za 2:2 pa onda u trećoj minuti sudačke nadoknade pogodio iz voleja i osigurao tri boda za autobus koji je krenuo za Rijeku.


– U ovakvim utakmicama ili ideš gore, ili ideš dolje. Trebala nam je jedna pobjeda poput ove zbog samopouzdanja jer nas rezultat nije pratio na zadnjim utakmicama. Nismo realizirali neke izgledne prilike, primali smo olako golove i zato vjerujem da nam je ova utakmica u kojoj smo 2:0 okrenuli u 2:3 najbolje što se moglo dogoditi. Ovo nas diže, puni samopouzdanjem, ali moramo spojiti dvije pobjede da ostavimo iza sebe sve loše što je bilo – kaže Kulenović koji je postigao peti ovosezonski pogodak za »bijele«.


Impuls s kupe




Četiri ih ima na kontu iz HNL-a, jednog iz Europske lige, a utakmica u Kranjčevićevoj na najbolji je način pokazala koliko su njegovi golovi potrebni Rijeci. U šest utakmica u kojima je Rijeka ove sezone prva postigla pogodak, čak pet ih je mirno privela kraju i uzela puni plijen, a samo u jednoj (Osijek na Rujevici) se morala zadovoljiti remijem.


– I mi smo ljudi, nakon jakog ritma u prvom dijelu sezone i sada još jačeg na početku proljeća događa nam se taj fizički i psihološki pad koji kulminira slabim rezultatom. Najvažnije je vratiti se što prije na pravi put, u Kranjčevićevoj smo pobijedili bez Andrijaševića i Tomečaka koji su vukli dosadašnje utakmice, impuls je sada došao s klupe i još jednom je isplivao karakter ove momčadi. Svi skupa živimo za dobar rezultat, mislim da reakcija svih nas pa i klupe kada sam postigao pogodak, na najbolji način oslikava našu momčad.


Kulenović je svjestan da sada na pozitivnom impulsu iz Kranjčevićeve treba popraviti neke loše stvari koje se ponavljaju. Poput onoga da Rijeka počne igrati tek kada dođe u zaostatak od dva gola.


– Teško je to objasniti, krenemo dobro, ne realiziramo neke prilike pa dobijemo pogodak iz prvog dolaska suparnika pred naš gol. Razgovaramo o tome međusobno, trener nam stalno ukazuje na neke stvari, ali nemamo odgovor zašto se događa takav pad koncentracije. Teško se nakon toga vraćati, probijati suparnički bunker, ali nadam se da nam ova pobjeda može pomoći da već u srijedu nastavimo prema gore.


Okretanje Hajduku


Utakmicu protiv Lokomotive u velikoj mjeri su okrenuli igrači s klupe, Braut, Pavičić, Kulenović…


– Nije bilo nekih posebnih uputa trenera, kada sam ušao, igrali smo praktički s četiri napadača, nije bilo neke posebne taktike, već smo samo razmišljali kako se vratiti u utakmicu. Što mi je prolazilo kroz glavu kada sam zabio? Bio sam frustriran zbog onoga što sam rekao da s jedne strane ne zabijemo, a na drugoj dobijemo gol iz prve prilike suparnika. Svaka čast svima na ovome što smo napravili, posebno Muriću koji je mirno realizirao dva kaznena udarca u situaciji koja sa psihološkog aspekta nije lagana. Meni je osjećaj nakon pogotka bio najljepši do sada, poput onoga kada sam zabio Slaven Belupu i prekinuo dugi niz bez gola. U meni je eksplodiralo sve, sva ta frustracija zbog kritika da ne izgledamo dobro, sada je u meni to puklo i bio je baš dobar osjećaj izbaciti to iz sebe.


Vidjelo se po Kulenovićevoj proslavi koliko ga je sve mučilo.


– To je bilo čisto izbacivanje negativnih emocija i frustracija koje su pratili loši rezultati. Sve je to izašlo van i sada se okrećemo Hajduku s kojim nas čeka važna utakmica, dočekujemo ga u pozitivnom raspoloženju. Hajduk nema bajne rezultate, ali igra bolje nego najesen, vidi se da im je trener dao neki svoj potpis. Ne treba ih otpisati neovisno o tablici, u ovakvom HNL-u više nema laganih utakmica, ako uđeš malo ispod potrebne razine, odmah te stigne kazna. Uz to, derbi ima poseban naboj, svi moramo staviti fokus na tu utakmicu i ova tri boda iz Zagreba oplemeniti domaćom pobjedom – zaključio je Sandro Kulenović.