Svjetska prvakinja

Ivana Habazin nakon trijumfa nad Mađaricom Magyar: “Meni je svaki idući meč sve ili ništa”

Davor Petrović

Ivana Habazin/Foto PIXSELL

Ivana Habazin/Foto PIXSELL

Ako pobijedim u idućem meču, nastavljam dalje. Ako izgubim, to je to od boksa za mene - kaže Ivana Habazin



ZAGREB  Jednoglasna odluka sudaca prošle je subote Ivani Habazin donijela pobjedu nad Mađaricom Kingom Magyar pod svodovima KC »Dražen Petrović« i dva naslova profesionalne svjetske prvakinje u velter kategoriji, po WBC verziji i privremeni u WBA verziji.


– Naravno, prezadovoljna sam, ali nisam imala previše vremena za slavlje. Svi me pitaju spavam li s pojasevima svjetske prvakinje, a ja im odgovaram da te pojaseve vidim samo dok odrađujem obaveze prema medijima. Stalno sam u autu i vozim se negdje, ha, ha… Do kraja idućeg tjedna imam vremena za odmor, a zatim kreće novi ciklus priprema – kaže 34-godišnja Ivana Habazin koja je 2014. osvojila svoj prvi svjetski naslov po IBF verziji, a četiri godine kasnije i IBO pojas.


Znači, već postoje planovi za dalje?


– Tako je. Idući meč bih trebala imati u rujnu. Vjerujem da ću za nekoliko dana znati i konkretne datume. U svakom slučaju, plan je tu.


Možete li objasniti što znači privremeni naslov svjetske prvakinje po WBA verziji?




– Kada u nekoj kategoriji postoji prvakinja koja se iz nekog razloga ne može boriti, dodjeljuje se taj pojas. To znači da se te dvije boksačice moraju boriti u dogledno vrijeme. Dvije i pol godine bila sam obavezna izazivačica za WBA, a WBC je prvi zvao pa je meč protiv Jessice McCaskill išao na licitaciju honorara. Ona je pustila WBC pojas, a WBA joj nije mogao oduzeti svoj naslov. Zato je moj menadžer tražio da boksam za privremeni pojas jer sam bila prva na redu dvije i pol godine. Tako je bilo. Jessica McCaskill se sredinom svibnja bori protiv Lauren Price za WBA, a pobjednica tog meča mora boksati sa mnom. Ako odbije, postat ću prvakinja.


Sabotaže


U karijeri ste doživjeli svašta, posebno uoči meča s Claressom Shields prije četiri godine, koji je odgađan nekoliko puta, s time da je njen brat fizički napao i teško ozlijedio vašeg tadašnjeg trenera Jamesa Alija Bashira. Otkuda crpite volju i energiju za guranje boksačke karijere?


– Svaki dan razmišljam o tome, ali uvijek idem dalje. U nijednom mom meč ništa nije bilo normalno ni lagano. Jednostavno, znam da imam talent, ali nikada nisam doživjela priliku da sve bude fer. Recimo, prošle godine mi se otvorila prilika za svjetski naslov i zvali su me pet dana prije meča, ali organizirali su mi putovanje od 48 sati, a taj let traje osam sati. Tako da tu uvijek postoji tisuću drugih stvari. Znaš da možeš, ali ne možeš pružiti svoj maksimum zato što sa svih strana dolaze novi problemi. Kada dolaziš iz male zemlje, bez nekog zaleđa, samo te sabotiraju. Recimo, u velter kategoriji sve se vrti oko Amerikanki i dviju Engleskinja. Teško se boriti s tom mašinerijom. Mrzim kada se ljudi koji imaju novac ponašaju nadmoćno i diktiraju nemoguće stvari. Ako nisi iz jake zemlje ili nemaš promotora iza sebe, svi će te šikanirati.


Nakon meča s Kingom Magyar istaknuli ste probleme financijske prirode, odnosno da ste se zbog toga zadužili za 80 tisuća eura. Koliko olakšanje vam je donijela pobjeda?


– Da budem iskrena, taj dug je čak i malo veći. Najveći dio je nastao 2022. godine kada sam morala organizirati meč za WBC silver. Da to nisam napravila, ne bih mogla boksati za svjetski pojas. To su veliki troškovi koje smo morali podmiriti. Tada je situacija bila takva da smo morali sve organizirati kako bih dobila priliku. Moj trener je doslovno pet dana prije tog meča posudio novac za zatvaranje financijske konstrukcije.


Rizik


No, sada bi perspektiva trebala biti drugačija?


– U našoj zemlji nemam nikakav sportski status, kao profesionalac, jer su takvi zakoni. Kao da ne postojim… Znači, boksam da vratim dugove. Znaju mi čestitati na rezultatima i reći da nemaju proračun za nešto takvo. Zar to nije sramotno?! Ne znam što bih više rekla o tome. Stvarno ne znam kako to komenirati.


Završili ste dva fakulteta i treći privodite kraju. Jeste li razmišljali koliko dugo još namjeravate biti u ringu?


– Obrazovanje trenutno stoji. Voljela bih to završiti, ali sada imam previše sportskih obaveza. Što se mog trajanja u boksu tiče, ne postoji konkretan plan. Ako pobijedim u idućem meču, nastavljam dalje. Ako izgubim, to je to od boksa za mene. Tako je bilo i prije meča s Kingom Magyar. Da sam izgubila, oprostila bih se od boksa.


Ovo je bila velika prilika i, hvala Bogu, pobijedila sam. Meni je svaki idući meč sve ili ništa. Teško je tako funkcionirati jer se stalno javljaju problemi sa svih strana, ali, s druge strane, u profesionalnom boksu sam već četrnaest godina i moram biti spremna preuzeti rizik.


Uvijek vjerujem da će onoga tko daje dvjesto posto Bog nagraditi. Ja sam u svoj zadnji meč uložila petsto posto. Nije mi bilo lako, u jednom trenutku sam se zapitala zbog čega sve to radim.


Znala sam da bi se u slučaju poraza morala oprostiti od boksa i vraćati dugove. Hvala Bogu, sve je ispalo dobro.