Carlo Berković

Junak Orijenta 1919 u finalu Kupa PGŽ-a: “Upalilo je predavanje na poluvremenu, uspjeli smo se posložiti”

Valentina Prokić

Carlo Berković/Foto PIXSELL

Carlo Berković/Foto PIXSELL

Što se tiče Grgićeve prilike, ni sam ne znam kako sam je obranio, uspio sam dotaknuti loptu s vršcima krampona, ali super da jesam - kaže vratar Orijenta 1919



RIJEKA Nogometaši Orijenta 1919 nakon dugih 12 godina ponovo su podigli trofej pobjednika Kupa Primorsko-goranske županije. Krimejski drugoligaš ipak je uspio slomiti čvrsti Grobničan na Mavrincima, ali tek s bijele točke. Naime, u prvih 45 minuta nije se moglo vidjeti da gosti s Krimeje igraju višu ligu jer je Grobničan držao čvrsto konce igre u svojim nogama i uspio ih splesti dovoljno za vodeći pogodak. Imali su domaći još prilika u prvom dijelu koje, da su ih uspjeli realizirati, utakmicu bi možda odveli u sasvim drugom smjeru.


– Istina je da smo ušli u utakmicu na lako ćemo jer je Grobničan u slabijoj ligi od nas. Krenuli smo u četvrtoj brzini, nismo išli na maksimumu onako kako smo zapravo trebali. To nam se osvetilo u prvom poluvremenu. Čak su nas možda i iznenadili sa svojom igrom, stvorili su dosta prilika u kojima su mogli otići i na dva razlike. No, na poluvremenu smo se razbudili, uspjeli se vratiti u nastavku, nadoknaditi zaostatak i zasluženo pobijediti – rekao je vratar Orijenta 1919 Carlo Berković.


Buđenje


Nakon pola sata igre svima je bilo jasno, pa čak i »Red Fuckersima«, koji su došli pružiti podršku svom klubu, iako nisu bili toliko blizu travnjaku, da njihovi ljubimci ne igraju onako kako se od njih očekuje. Igrači Orijenta 1919 nisu uspijevali povezati više kvalitetnih dodavanja, a kamoli organizirati pravu opasnost po gol Grobničana. Jednostavno se nisu uspijevali othrvati domaćem presingu. Nakon pola sata igre vratar Berković je nakon još jedne intervencije oštro podviknuo na suigrače želeći ih probuditi iz letargije.




– Podviknuo sam, istina je, ha, ha, ha… Vidim da me se čulo i na tribini, ali pravo predavanje je bilo na poluvremenu u svlačionici prvo od trenera Koljanina, a zatim od starijih igrača. Svi su vidjeli da smo loše igrali, posebno prvih pola sata gdje nas nije bilo nigdje, a zatim smo se nekako malo posložili do kraja prvog dijela. Predavanje je urodilo plodom jer smo krenuli drugačije u nastavku. Ipak, u cijelini gledano, utakmica je bila dobra – dodaje Berković.


Čudesna obrana


Vratar krimejskog drugoligaša je najprije u završnici susreta čudom skrenuo udarac Grgića, a zatim kod izvođenja udaraca s bijele točke prometnuo u junaka susreta.


– Ne bih rekao baš da sam junak, kriv sam i ja kod gola Grobničana, ali pobijedili smo pa ćemo to zaboraviti. Što se tiče Grgićeve prilike, ni sam ne znam kako sam je obranio, uspio sam dotaknuti loptu s vršcima krampona, ali super da jesam. Kod jedanaesteraca sam odlučio, obranio sam, ali najvažnije je da smo mi pobijedili, ne treba izdvajati nikoga.


Kad si u takvoj situaciji samo razmišljaš da pogodiš pravu stranu, jedino to je u glavi. Igrač koji puca penal ima prednost, rekao bih da je 60-40 u korist onoga koji puca, a vratar je uvijek na 50-50 sa šansama da pogodi stranu – pojašnjava vratar Orijenta 1919.


Orijent 1919 je sezonu završio na 11. mjestu, što svakako nije uspjeh.


– Nismo zadovoljni prvenstvom. Kao sportaš mislim da se nitko ne želi boriti za 11 mjesto. Osvojili smo kup, to je šlag na kraju i omogućili smo predsjedniku da podigne taj pehar. Sad se trebamo prvo odmoriti, pa vidjeti što ćemo te krenuti u novo prvenstvo – zaključio je krimejski vratar.