TOMIĆ ostvario premijernu pobjedu na POLJUDU

Goran Tomić nakon svojeg prvog slavlja u Splitu: “Pobjeda na Poljudu uvijek je posebna, ovo nam je dobar vjetar u leđa”

Denis Frančišković

Nismo se uspjeli dočepati skupine Konferencijske lige i sad je totalni fokus na prvenstvo i Kup. Momčad je pokazala da možemo igrati sa svakim, a to me najviše raduje. Ovo nam je dobar vjetar u leđa. Iza nas je izuzetno naporan i stresan period i sad se dva tjedna možemo u dobrom raspoloženju pripremati za nastavak sezone - kaže Tomić



RIJEKA Nogometaši Rijeke vrlo brzo su se vratili pobjedama nakon bolnog ispadanja iz Europe. No, tu nemaju za čim žaliti, u drugoj utakmici PAOK je ipak prezentirao klasu više od Bijelih. Puno više razloga za slavlje imaju nakon najnovijeg Jadranskog derbija u kojem se vidjelo da unatoč napornom ritmu njihovi spremnici nisu u »crvenom«. Naprotiv, u prvom poluvremenu tranzicijom su slomili Splićane, a onda se u u drugom poluvremenu lukavo i znalački branili i obranili. I sačuvali vrijednu pobjedu kojom su prekinuli dva niza Hajduka. Onaj od tri posljednje pobjede Splićana u međusobnim ogledima te onaj od četiri uzastopna splitska prvenstvena slavlja u novoj sezoni. Rijeka i Dinamo najnovijim su pobjedama potpuno zakomplicirali situaciju u vrhu ljestvice. I to oba sastava s utakmicom manje. U važnom trenutku prije prvenstvene stanke…


– Moramo biti zadovoljni. Prije svega jer smo pobjedu ostvarili u posebnom ozračju ispunjenih tribina i nakon niza Hajduka od četiri pobjede. Pobijediti Hajduk u takvim okolnostima uvijek ima posebnu težinu – kaže Goran Tomić, trener Rijeke.


– Uz to, oni su imali devet dana za pripremu utakmice, a mi samo dva. Tako da s više strana ova pobjeda ima posebnu težinu. Je li mi ova jedna od slađih pobjeda? Apsolutno. Meni je ovo prva pobjeda na Poljudu i s tim sam nekako zaokružio cjelinu pobjeda na svim hrvatskim prvoligaškim stadionima. Ta prva pobjeda, ovaj put na Poljudu, uvijek se pamti.




Rijeka je plijenila kompaktnošću, disciplinom i igrom u oba smjera. Momčad nije poljuljao niti pogodak Eleza, bivšeg igrača Bijelih, početkom nastavka…


– Dobro smo proanalizirali način na koji Hajduk igra. Momčad su koja dosta nastoji igrati kroz sredinu. Igraju zgusnuto i s dosta igrača u međuprostorima. Morali smo na sličan način odgovoriti, a prema naprijed biti opasni. U tom smislu odigrali smo prvo poluvrijeme bez greške. Željeli smo tako nastaviti i u drugom poluvremenu, ali došlo je do malog energetskog pada. Općenito, momčadi kad vode onda se i malo nesvjesno uvlače u šesnaesterac. A protivnik kad gubi, ide u veći pritisak i rizik. Bili smo pod pritiskom, ali mislim bez većih šansi domaćina osim iz prekida.


Start za poželjeti


Iako još nije odrađena četvrtina prvenstva, stanka je dobro vrijeme za prvu ocjenu učinjenog.


– Start je stvarno za poželjeti. A ne smijemo zaboraviti da je ova momčad stvarana u hodu. To je bitna stavka jer vidi se da igrači koji dolaze nisu na istoj razini kao i ostatak onih koji su od početka s nama. Imali smo i dosta slučajeva korone zbog čega smo morali i prinudno mijenjati sustave igre. A zbog zgusnutog ritma pripreme između utakmica bile su samo dva dana. Sve to bilo je dosta zahtjevno, morali smo dosta toga osmisliti i improvizirati. No, igrači su na sve jako dobro reagirali.


Prijelazni rok traje još danas, Tomić u posljednji trenutak može ostati bez nekog od važnih igrača.


– Za trenera je to najgore. Osobno bih volio da ova momčad ostane na okupu i da se još bolje uigramo. Ali treba biti spreman i na to. Sačekat ćemo i vidjeti što će se dogoditi.


Na stanku se ide s poretkom Dinamo, Rijeka, Hajduk, Osijek… Svi po 13 bodova, uz vodeći dvojac s utakmicom manje. A odmah vreba Gorica s bodom manje.


Liga je stvarno zahtjevna. Vidi se po nekim rezultatima da ima i dosta iznenađenja.


Rijeka je na neki način »lakše i bolje« igrala protiv Dinama i Hajduka nego protiv Gorice i Šibenika.


– Na startu protiv Gorice uoči utakmice smo ostali bez nekoliko igrača i igrali s momčadi koja se prvi put sastala. Protiv Šibenika smo išli u rotacije pet, šest igrača da bismo osvježili momčad za Europu. U tim utakmicama su nam bili najbitniji bodovi. Nije me to ništa zabrinulo jer znam koje je pravo lice ove momčadi.


Poznato je da Tomić ne voli govoriti o pojedincima, ali na otvaranju sezone ipak su iskočili pojedinci poput Abassa, Ampema, Pavičića…


– Ne znam koga bih baš istaknuo da je ispred ostalih. Kad gledamo od vratara do napadača, svi su dali što su mogli i momčad diše kao jedno. Imamo dobru energiju i svi su zaslužili pohvalu.


Taktički treninzi


Prva duža stanka prva je prigoda na otklanjanju nedostataka. Ali i što boljem uigravanju.


– Igrači koji su došli kasnije sigurno će morati raditi na fizičkoj spremi. U zaostatku su i to se vidi. Generalno nam nedostaje taktičkih treninga, uigravanja i igre s četiri u zadnjoj liniji. Na tome svemu nismo mogli raditi u ovom razdoblju s obzirom na jako gust ritam utakmica. Vremena je bilo malo. I zato ćemo sad na to staviti poseban naglasak.


U tom smislu vidi se da Obregon uvelike zaostaje za Drmićem, Abassom i Ampemom.


– On je imao šest tjedana stanke i došao je u stanju koje nije bilo fizički optimalno. S druge strane Drmić i Abass igraju izvanredno i teško je tu ulaziti u takvoj situaciju u neke velike rotacije. Obregon mora biti strpljiv i čekati svoju priliku. Naravno, i korisiti svaku minutažu koju dobije. Vidi se da nije još u najboljem stanju i stanka će mu dobro doći.


Bilo je i dosta prinudnih rotacija na vratarskoj poziciji. Labrović, Prskalo pa Zlomislić. No, kapetan Prskalo zasad je vratio »jedinicu«.


– Sva tri vratara su sjajna. I s te strane imamo slatke brige. Labrović je u fazi oporavka, a Zlomislić je iskoristio svoju prigodu protiv Šibenika. Prskalo uvijek pokazuje svoju klasu i stabilnost koja nam treba.
Pobjeda u Jadranskom derbiju je uvijek dobrodošla, ali ova posebno s obzirom na trenutak.


– Nismo se uspjeli dočepati skupine Konferencijske lige i sad je totalni fokus na prvenstvo i Kup. Momčad je pokazala da možemo igrati sa svakim, a to me najviše raduje. Sad imamo nove ciljeve i radujemo se nastavku sezone. Što kaže predsjednik? Također je zadovoljan s ovom pobjedom protiv Hajduka, zna koliko nam je ona trebala nakon ispadanja iz Europe. I zbog igrača i zbog navijača. Ovo nam je dobar vjetar u leđa. Iza nas je izuzetno naporan i stresan period i sad se dva tjedna možemo u dobrom raspoloženju pripremati za nastavak sezone – zaključuje Tomić.