Matej Mršić

Bivši igrač Rijekine škole i sadašnji član češkog prvoligaša: “Najslabija točka Češke je lijeva strana obrane”

Denis Frančišković

PRISTUP VATRENIH MORA BITI PRAVI - Matej Mršić

PRISTUP VATRENIH MORA BITI PRAVI - Matej Mršić

Češka je, prije svega, poznata po momčadskoj igri. Nema tu neke jako velike individualne kvalitete, ali opet imaju dobre igrače koji igraju u dobrim klubovima. Uz to, jako su borbeni i puno trče - tvrdi Mršić



RIJEKA Matej Mršić, bivši igrač iz Rijekine omladinske škole, uživa u zasluženom odmoru na Kvarneru, za koji dan vraća se u Češku na početak priprema prvoligaša Dynamo Češke Budejovice. Riječanin se ustalio u češkom nogometu gdje je od 2018. godine, isprva u Mas Taborskom, a potom u Dynamu, koji je u konkurenciji 18 klubova zauzeo 13. mjesto, što je u konačnici solidno za bivšega drugoligaša, samo sedam bodova od devetoplasirane Sigme Olomouc.


Dvadesetsedmogodišnji veznjak koji je nekada branio boje Rijeke, Pomorca, Celja, Šibenika i Opatije, odigrao je konstantno cijelo prvenstvo (34 utakmice) i zabio dva pogotka pa češki nogomet i više nego dobro poznaje.


Česi su idući protivnik hrvatske nogometne reprezentacije u skupini D na EURO-u, na kojem su u ponedjeljak pobijedili Škote u utakmici koju su odigrali tvrdo, a uz Schicka je ponajbolji u postavio bio njihov čuvar mreže.




– Pa pogledao sam drugo poluvrijeme susreta Češka – Škotska. Česi su zabili golove u pravim trenucima i kontrolirali utakmicu. Kasnije su Škoti imali neke šanse, ali nisu ih iskoristili, Češka je to preživjela i zasluženo slavila – kaže Mršić. – U drugom poluvremenu malo ih je vratar Vaclik spasio, a i zabili su taj rijetko viđen gol.


Coufal i Souček


Oba hrvatska protivnika na putu u drugi krug krase dvije velike stvari – borbenost i srčanost.


– Češka je, prije svega, poznata po momčadskoj igri. Nema tu neke jako velike individualne kvalitete u rangu Luke Modrića ili nekih drugih naših igrača, ali opet imaju dobre igrače koji igraju u dobrim klubovima. Uz to, jako su borbeni i puno trče. I u našem sudaru s njima treba očekivati puno duel igre i borbenosti s njihove strane. Neće nam biti lako, ali ako odigramo prepoznatljivo, u skladu s našom kvalitetom, a to moramo zbog važnosti bodova, onda ih sigurno možemo pobijediti.


Česi su dobri i u skoku gdje često ubacuju na Schicka, a Mršić posebno apostrofira dva igrača s Otoka.


– Nisu Česi ništa ekstra, ali kao momčad igraju jako dobro i kompaktno. Uz to imaju Patrika Schicka, mladog napadača Bayer Leverkusena, koji gradi dobru karijeru u dobrom klubu. Tu su i Vladimir Coufal, desni branič i iz West Hama, te Tomas Souček, njegov suigrač u Engleskoj, koji također više igra na desnoj strani vezne linije. Imaju i dosta mladih i dobrih igrača na klupi. Međutim, individualna kvaliteta je ipak na našoj strani, ponavljam, glavno oružje im je momčadska igra.


Po Mršiću su Vatreni daleko kvalitetniji u veznoj liniji, ali to moraju potvrditi i odnijeti prevagu u tom možda najvažnijem segmentu igre i organizacije napada. Otkriva i jednu slabiju točku hrvatskih protivnika…


Nedostaje Provod


– Solidni su i u obrani, desnog stopera znam, to je Ondrej Celustka, koji igra u Sparti i već je iskusan. No, nije neki izvanserijski igrač. Po meni je bolji njihov vezni red u kojem je uz Součeka mladi Alex Kral iz moskovskog Spartaka. Ipak, mi imamo puno iskusniji i kvalitetniji vezni red, njihovi igrači tu su puno mlađi. Oni se ne mogu uspoređivati s Modrićem, Brozovićem i Kovačićem po kvaliteti. Schick im je udaran u napadu, ali ukupno gledajući, nisu neka specijalno kvalitetna momčad koje bismo se trebali bojati.


Naravno, najvažniji je naš pristup utakmici. Potrebno se nametnuti u vezi s borbenošću, imati prevagu u duelima i onda ne bi trebalo biti problema. Njihova slabija strana? Možda lijeva strana obrane, desna je jako čvrsta.


Matej je dosta gledao prijašnje utakmice Češke, kojoj po njegovom mišljenju nedostaje jedna važna karika.


– Gledao sam neke njihove kvalifikacijske utakmice i onu protiv Belgije kada su bili domaćini. Igrali su jako dobro, ali ozlijedio im se jedan od važnijih prvotimaca, Lukaš Provod, koji igra za Slaviju. On je nov u reprezentaciji, igra tek godinu dana u veznoj liniji i odmah se nametnuo. Iza sebe je imao jako dobru sezonu i donosi dimenziju više. Ali, imali su Česi i loših utakmica, primjerice, protiv Slovaka.


Kako na najnovije igre reprezentacije »pulsira« češka javnost?


– Česi su kao i mi, kad se igra rukomet, svi smo uz rukomet, kad se igra nogomet, svi pratimo nogomet. Tako su oni svi uz hokej, koji je ipak sport broj jedan, ali sada su uz nogometnu reprezentaciju – zaključuje Mršić.