HRVATSKI VEZNJAK U ČEŠKOJ

Matej Mršić, bivši igrač iz Rijekine škole u prvoligašu Dynamu Budejovice: “Česi se raduju sudaru s Hrvatskom”

Denis Frančišković

Matej Mršić

Matej Mršić

– Rijeku pratim stalno, a Opatiju kad stignem. Drago mi je da je dobila Goricu i osigurala Europu. A za Opatiju mi je žao, htio sam da završe među prvim dvjema momčadima. Imali su dobar početak sezone, a potom malo pali. Redovito se čujem s Klapanom tako da sam dobro informiran – kaže Mršić.



RIJEKA Matej Mršić, nekadašnji igrač Rijekine omladinske škole, napokon se našao u sredini u kojoj na prvoligaškoj razini može realizirati svoj potencijal. Od 2018., nakon sezone u Mas Taborskom, skrasio se u klubu imena Dynamo Češke Budejovice, koji je godinu dana kasnije postao prvoligaš i sačuvao status u najboljem razredu, u konačnici kao trinaesti među osamnaest klubova. Mršić je igrao na svim utakmicama i zabio dva gola kao vezni igrač.


– Tu sam treću sezonu i zadovoljan sam. Neću se žaliti. Ali naravno, svaki igrač želi nešto više i bolje. Vidjet ćemo hoće li to biti ovo ili iduće ljeto. Želio bih u neki malo bolji klub – kaže 27-godišnji Mršić, kojeg ugovor veže do 2023. godine.


– Istina, ovdje sam se zadržao duže nakon Celja i Šibenika, koji je tada igrao Drugu ligu. U Češku sam otišao na nagovor Diega Živolića, također bivšeg igrača Rijeke. Sezonu i pol sam igrao u Taborskom. Kasnije me kupio Dynamo. I eto, tu sam ostao. Jednu sezonu u Drugoj i dvije u Prvoj ligi.




Matej je iz Rijeke otišao točno prije deset godina, potom igrao na posudbi u Pomorcu, 2015. u Celju i Šibeniku te 2016. u Opatiji prije odlaska u Češku.


– Neću se žaliti i ako ostanem tu. Osigurali smo ostanak, a Prva liga je uvijek Prva liga. Mogli smo i bolje završiti, ali upali smo u krizu rezultata koja je trajala dva i pol mjeseca. Iako smo dobro otvorili drugi dio sezone četirima pobjedama i remijem. Ostvarili smo glavni cilj, ali trener i klub uvijek žele više i bolje. Zadovoljan sam i minutažom, igram stalno, nakon što prvu sezonu nisam baš imao kontinuitet igara – dodaje Mršić.


Liga je razvojna i zahtjevna, ali hrvatskih igrača baš i nema puno.


– U klubu je i Marko Alvir, Dinamovo dijete, koji je preko Atletico Madrida i Slavije došao tu na posudbu. On je sada igrač Viktorije Plzen, a tu je i Benjamin Čolić iz Bosne i Hercegovine. Liga je jako dobra, a odskače Slavia Prag, koja je na europskoj razini, kao kod nas Dinamo. Tu je i Sparta, Plzen… Liga je stvarno jaka i dobra za napredak.


Veze s Kvarnerom su stalne, a očekivano, najviše se prati Rijeka.


Rijeku pratim stalno, a Opatiju kad stignem. Drago mi je da je dobila Goricu i osigurala Europu. A za Opatiju mi je žao, htio sam da završe među prvim dvjema momčadima. Imali su dobar početak sezone, a potom malo pali. Redovito se čujem s Klapanom tako da sam dobro informiran. Tu je i Berković, koji brani jako dobro u Orijentu – kaže Mršić.


Češka će biti suparnik Hrvatske na skorašnjem Europskom prvenstvu. Koliko se kroz javnost provlači taj škotski sudar dviju znanih škola nogometa?


– Ovdje se više priča o hokeju nego o nogometu. Hokej je broj jedan, ali naravno, voli se i prati i nogomet. Koliko znam, svi se raduju toj utakmici s Hrvatskom u Glasgowu – zaključuje Mršić.