Matej Mršić

Riječki nogometaš jedini je hrvatski igrač u češkoj Fortuna ligi: “Zadovoljan sam, ali volio bih napraviti još jedan iskorak u karijeri”

Ivan Volarić

Matej Mršić završio je svoju epizodu u Češkoj i mogao bi pojačati Opatiju/Foto Facebook Dynamo Ceske Budejovice

Matej Mršić završio je svoju epizodu u Češkoj i mogao bi pojačati Opatiju/Foto Facebook Dynamo Ceske Budejovice

U prvom mjesecu iduće godine bit će mi točno pet godina koliko sam u Češkoj. Baš sam se udomaćio. Osjećam se kao doma, naučio sam jezik. Još malo pa ću tražiti državljanstvo, ha-ha... - kaže Matej Mršić



 
RIJEKA Nogometaši Dinama iz Čeških Budejovica svladali su Mladu Boleslav u 14. kolu Fortuna lige. Domaćin je u ogledu susjeda na ljestvici slavio 2:1, a pobjednički pogodak postigao je Matej Mršić (27), Riječanin i jedini hrvatski nogometaš koji nastupa u češkom prvoligaškom razredu. Mršiću je ovo četvrti pogodak u 14. nastupu ove sezone. Dva gola zabio je u MOL kupu, dva u prvenstvu.


– Zadovoljan sam, na početku sezone nisam baš igrao, a u posljednje vrijeme sam standardan. Kao posljedica tih igara stigli su i pogoci – govori nekadašnji junior Rijeke, koji je osim za drugu momčad Bijelih, igrao u Pomorcu, Celju, Šibeniku, Opatiji i češkom Taborskom.


– U prvom mjesecu iduće godine bit će mi točno pet godina koliko sam u Češkoj. Baš sam se udomaćio. Osjećam se kao doma, naučio sam jezik. Još malo pa ću tražiti državljanstvo, ha-ha… – nastavlja Mršić. – Krenuo sam iz njihove druge lige pa sam prešao u Budejovice, koje su tada također bile u Drugoj ligi. Međutim, odmah prve sezone smo ušli u Prvu ligu i ovo mi je sada treća prvoligaška sezona.


Ambicije rastu




Fortuna liga broji 16 klubova, praška Slavija i Sparta, te Viktorija iz Plzena su njihove klupske perjanice.


– Ta tri kluba su kao Dinamo i Rijeka, tradicionalno najbolji klubovi. Iskreno, teško mi je uspoređivati njihovu ligu i HNL jer me dugo nema u Hrvatskoj. Imaju šest, sedam kvalitetnih klubova, a ovo ostalo je u nekom prosjeku. Moj dojam je da je u Češkoj kvalitetnija infrastruktura, tereni i stadioni. Osim toga, dojam je da su organizacijski nešto ispred HNL-a. Kažem, teško mi je usporediti kvalitetu nogometa jer nisam dugo nastupao u HNL-u. Liga je u svakom slučaju dosta zahtjevna.


Gdje su u toj priči Češke Budejovice?


– Ne možemo se mjeriti s ove tri najjače momčadi. To su ipak europski klubovi. Naša realnost je sredina ljestvice. Prošle sezone je glavni cilj bio ostanak u ligi, no dobili smo novog predsjednika i apetiti su porasli. Želimo se popeti što više moguće na ljestvici. Vrlo bitno je da igramo dobro, nemamo prevelikih oscilacija. Nadam se da ćemo biti što više na ljestvici. Cilj je biti među prvih osam, trenutačno smo sedmi, dakle tu smo u okvirima zacrtanih ciljeva. Međutim, naša igračka ambicija je ipak malo veća. Živi smo u Kupu, plasirali smo se u osmini finala. Europa na ljestvici nije tako daleko… Očekuje nas borba, ali nadamo se najboljemu.


Od beka do krila


Mršić polako ulazi u najbolje igračke godine, doba kada bi trebao valorizirati sav svoj potencijal.


– Volio bih napraviti još barem jedan iskorak u karijeri, prema nekom jačem klubu i kvalitetnijoj ligi. Međutim, zadovoljan sam u Češkoj. Lagao bih kada bih rekao da mi je loše.


U Rijeci su ga razvijali kao lijevog beka ili lijevog bočnog u rasporedu 3-5-2. U Češkoj uglavnom igra na poziciji lijeve polušpice.


– Igram klasično lijevo krilo. Dugo sam igrao beka, a spletom okolnosti sam završio na lijevom krilu i godinama već igram na toj poziciji. Mislim da bi bolja pozicija za mene bila lijevi bek, ali ne pita se puno mene. Što traže od mene, to i igram.


Njegova generacija juniora Rijeke, igrača rođenih 1994. godine, uglavnom se nije uspjela afirmirati na prvoligaškoj sceni.


– Fumić je bio u Orijentu 1919, Berković brani u Opatiji… Sigurno da smo svi mi imali veliku želju igrati u svojem matičnom klubu Rijeci, a onda napraviti iskorak u inozemstvo. Međutim, nisu nam se putevi spojili i svatko od nas tražio je sreću negdje drugdje. Svatko traži svoj put… Danas je ipak juniorima Rijeke lakše napraviti taj prijelaz iz juniora prema seniorima. Mi smo u Drugoj ligi imali Pomorac koji se, nažalost, ubrzo ugasio, a danas su tu Opatija i Orijent 1919, znači dva kluba u kojima se mladi igrači mogu pripremati za ono što ih čeka. Osim toga, ulaskom Hrvatske u EU otvorila se za mlade igrače i Slovenija, pa čak i Slovačka. U svakom slučaju, više je mogućnosti za kaljenje nego prije deset godina. Gledano iz moje perspektive, neke stvari u karijeri mogle su se drukčije odvijati, ali ne žalim ni za čim… – rekao je Mršić