Saša Matijaš

Čelnik Orijenta 1919 uvjerava: “Maksimalno se spremamo za Prvu HNL, ispunili smo većinu kriterija za dobivanje licence”

Ivan Volarić

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Mi smo rano krenuli u taj projekt, napravili smo dosta toga. Tri kriterija za dobivanje prvoligaške licence već zadovoljamo u potpunosti, još su ostale neke točke iz dvaju kriterija koje sada rješavamo i trudimo se to privesti kraju - kaže čelnik Krimejčana



RIJEKA Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a, gostovao je u prošloga petka u HRT-ovom dnevniku i potvrdio ono što nagađa već duže vremena:


– Apsolutno postoji mogućnost plasmana u rang više s time da nitko iz lige ne bi ispao. Ali prije svega, klubovi moraju dobiti licence da bi mogli napredovati – kazao je Kustić misleći na prvi i drugi rang natjecanja što u prijevodu znači da bi nogometaši drugoligaškog lidera Šibenika i drugoplasiranog Orijenta 1919 mogli od iduće sezone ponovo igrati prvoligaški nogomet.


 




U Njemačkoj se želi pod svaku cijenu nastaviti prvenstvo. Međutim, treba uzeti u obzir da je pokretanje Bundeslige jedan od deset prioriteta njemačke države – kaže Matijaš


Saša Matijaš, predsjednik Krimejčana, u Njemačkoj je saslušao Kustićeve najave koje bi mogle biti pretočene u djelo možda već ovoga utorka kada je zakazana sjednica Izvršnog odbora HNS-a.


 


– S obzirom na protok vremena, u HNS-u su prisiljeni razmišljati o svim scenarijima – govori čelni čovjek Krimejnača. – Želja svih nas je da se nogomet vrati na terene. U skladu sa situacijom moraš razmišljati i o drugačijim raspletima. Drugi termin predviđen za nastavak liga je praktički već iscurio, znači ostaje još samo 13. lipnja, a i u tom smjeru polako curi vrijeme jer potrebno je obaviti kompletne pripreme s obzirom na dugotrajnu pauzu. Ni u zimskoj, ni u ljetnoj pauzi nismo imali tako dugo stanku. Dakle, treba napraviti kompletne pripreme, a vremena je malo. Osim toga, problem je i prijateljskih utakmica. Da bi se kvalitetno pripremilo za prvenstvo, trebalo bi odigrati desetak prijateljskih utakmica.


Brojači na Kantridi


Kustić je naglasio da će se i u slučaju proširenja lige voditi računa o dobivanju prvoligaških licenca, a Orijent 1919 je u tom smislu već odradio dosta toga.


– Mi smo rano krenuli u taj projekt, napravili smo dosta toga. Tri kriterija za dobivanje prvoligaške licence već zadovoljamo u potpunosti, još su ostale neke točke iz dvaju kriterija koje sada rješavamo i trudimo se to privesti kraju – nastavlja Matijaš.


Najveći problemi mogu predstavljati brojači za gledatelje na Kantridi, no i tu se naziru neka ne tako skupa rješenja.



 


– Postoji nekoliko varijanti, mogu se uzeti mehanički, mogu se nabaviti prijenosni brojači… Međutim, i brojači su upitni ako se bude moralo igrati bez gledatelja. Sve ovisi o odlukama HNS-a koje u tom trenutku budu na snazi. Mi sada pričamo o svim scenarijima, a niti jedan još nije opipljiv. Sigurno ćemo za dva mjeseca svi biti pametniji i možda će se tada znati točan datum kada će se moći igrati pred publikom, a možda za nekoliko mjeseci publika više ne bude problem. Ukoliko, naravno, ne bude više zaraženih. Puno toga ovisi o trenutačnoj situaciji, a ona se mijenja iz dana u dan. Svima je teško raditi u takvim okolnostima. Da li smo spremni za prvoligaški scenarij? Maksimalno se na to spremamo, ali i prethodnih sezona smo pokazali da smo gotovo u svim segmentima bili korak ispred lige od one u kojoj smo igrali. Trudili smo se da to tako bude, dakle da se primjerice već u Trećoj ligi ponašamo kao da smo u Drugoj, a kada smo ušli u Drugu ligu da budemo na razini Prve HNL. Nismo bili svjesni da će se neke stvari tako brzo dogoditi, ali davali smo sve od sebe da nas ovako nešto ne uhvati nespremne. Uostalom, kada smo podnijeli licencu za Prvu HNL smo jasno dali do znanja koja su naša razmišljanja.


Predsjednik Orijenta 1919 živi i radi u Njemačkoj. Bundesliga bi mogla biti prva liga petice koja će se nastaviti…


Orijent putokaz drugima

Marinko Koljanin, dopredsjednik Orijenta 1919, vodi klub u predsjednikovom izostanku kao i glavninu operativne komunikacije prema HNS-u.


– Mi smo i prije korone tvrdili da se Prva i Druga HNL mogu igrati skromno, a nakon ove krize to će biti obrazac poslovanja za sve druge klubove. To bi bio neviđeni pothvat da uđemo u Prvu HNL. Ova Uprava na čelu sa Sašom Matijašom ušla je u klubu u rujnu 2018. godine, znači niti 20 mjeseci kasnije priča se o Prvoj ligi. Neću još prejudicirati o Prvoj HNL jer će o tome odlučiti HNS. Međutim, moram naglasiti da smo od početka imali jasnu viziju koje se vjerno držimo i koja nas je dovela tu gdje jest. Ono što je najvažnije, Orijent nema niti kune duga. S time se rijetki mogu pohvaliti. Vjerojatno će u tom smjeru ići i drugi nakon ove krize. Pretpostavljam da će se ići u smjeru poluprofesionalizma. To nije sramota! Pa tako funkcioniraju primjerice Norvežani ili Šveđani. I pritom dobro igraju u UEFA-i – kaže Koljanin.

– U Njemačkoj se želi pod svaku cijenu nastaviti prvenstvo. Međutim, treba uzeti u obzir da je pokretanje Bundeslige jedan od deset prioriteta njemačke države i zato se jako na tome radi. Nogomet je u Njemačkoj jedna izuzetna industrija, vrti se četiri miljarde eura u prva dva ranga natjecanja. Osim toga tu je jako puno kooperanata i usputnih grana koje su indirektno uključeni u nogomet. Jako puno radnih mjesta je ugroženo u slučaju da se ne pokrene Bundesliga. Zato se o tome jako ozbiljno razmišlja. Nogomet je u Njemačkoj kao primjerice turizam u Hrvatskoj. Dakle, kao što se mi borimo da se pokrene turizam, tako je u Njemačkoj situacija s nogometom.


Klubovi pred bankrotom


Postoja predviđanja da će se dio njemačkih drugoligaša i trećeligaša biti na rubu bankrota ukoliko se lige ne nastave.


– Treća liga će se definitivno podijeliti na dvije skupine ukoliko se ne bude igralo pred navijačima. Trećeligaških klubovi žive od publike, a ne toliko od TV prava. Ti klubovi imaju po 15-20 tisuća gledatelja. Igranje pred praznim tribinama za njih znači da ostaju bez najvećeg dijela primanja u bilanci. Što se druge Bundeslige tiče, procjene su da će 13 od 18 klubova otići u stečaj ukoliko se sezona ne odigra do kraja i izostanu prihodi od TV prava. Veliki klubovi će biti u problemima, a ne samo manji. Nisu u pitanju smo TV prava, već i razno-razne druge stvari. Bayern primjerice godišnje zaradi 120 milijuna eura od prodaje suvenira. Adidas je u velikim problemima, traži pomoć od dvije miljarde eura. Naravno da u takvoj situaciji teško može i nadalje sponzorirati Bayer sa sto milijuna eura. Bayern je imao budžet od 450 milijuna eura, a samo po ovim osnovama koje smo nabrojali on će biti gotovo prepolovljen. A gdje su druge stavke…


Nijemci su očito spremni sve učiniti da se Bundesliga pokrene i ne krene putem Francuza ili Talijana.


– Ne znam hoće li uspjeti u tome iako se radi veliki pritisak. Epidemiolozima to baš nije drago. Ako ćemo biti iskreni, sve su to lobiji. Kao što je primjerice lobi autoindustrije otvorio salone u Njemačkoj. U mojoj pokrajini su primjerice prvi u Njemačkoj otvorili salone s namještajem, govoreći da je taj segment ovdje jako bitan i da je primjerice samo u proizvodnji kuhinja zaposleno 45 tisuća radnika – rekao je Matijaš.


Kvalifikacije? Poštivat ćemo odluke HNS-a

U slučaju da se Prva HNL nastavi, a Druga HNL ne, a pritom ne donese odluka o proširenju liga Orijent 1919 će morati u kvalifikacije bez utakmica tri, četiri mjeseca…


– Ako je to varijanta, onda ćemo je poštivati, ali po meni to nije realno. Uostalom, nameće se logično pitanje s kime i gdje ćemo igrati prijateljske utakmice? Kada bi se i nastavile Prva i Druga HNL, pitanje je kako će se igrači dovesti u formu bez prijateljskih utakmica – kaže Koljanin.