Opet na ekranima

Sophia Loren vraća se na film u dirljivoj priči o ljubavi i toleranciji. Redatelj je – njezin sin

Ivana Kocijan, Hina

Osamdesetšestogodišnja talijanska glumica u filmu »La vita davanti a sé«, redatelja Edoarda Pontija, tumači ulogu židovke koja je preživjela holokaust, a sada je odlučila brinuti se o napuštenom dječaku, siročiću iz SenegalaRIM – Nakon jedanaest godina stanke, talijanska glumačka diva, 86-godišnja Sophia Loren vratila se na filmsko platno. Dobila je jednu od glavnih uloga u filmu svojega sina, redatelja Edoarda Pontija.


U Netflixovu filmu »The Life Ahead« (Život je pred nama) Loren glumi gospođu Rosu, židovku koja je preživjela holokaust, a odlučila je brinuti se o napuštenom dječaku, siročiću iz Senegala. Film originalnog naslova »La vita davanti a sé« snimljen je po romanu »Madame Rosa« koji je francuski spisatelj Romain Gary napisao pod pseudonimom Émile Ajar, i njegova je druga adaptacija (prva je iz 1978. s francuskom glumicom Simone Signoret u glavnoj ulozi), premda njegovi tvorci tvrde da se ne radi o remakeu.


Treća suradnja


Premijera drame čija dirljiva priča o ljubavi i toleranciji oduševljava gledatelje, održana je u listopadu u Rimu. Film snažnih emocija koji poziva gledatelje na promišljanje o ozbiljnim temama poput oprosta i različitosti, odnedavno prikazuje i na Netflixu gdje već ima vrlo visoke ocjene.
– Iskoristila sam šansu i prihvatila ulogu Rose koja me podsjeća na majku, rekla je vitalna glumica, prenose talijanski mediji.
Loren je sa sinom surađivala već dvaput, zadnji put u filmu »Među neznancima« prije 18 godina. Edoardo je sin Sophije i poznatoga talijanskog producenta Carla Pontija. Zanimljivo je prisjetiti se da je Ponti, s druge strane, s njom prvi put surađivao kad mu je bilo tek 11 godina, 1984. godine, kada je glumio slijepog dječaka u filmu »Aurora« u kojem je Loren imala glavnu ulogu dječakove majke.


– Svojedobno sam odlučila usporiti tempo snimanja jer sam željela više vremena provoditi s obitelji i svojim sinovima. Na kraju je ispalo da ne samo da sam usporila tempo snimanja, već sam u potpunosti prestala glumiti, ispripovijedala je novinarima.


Neglamurozna uloga


Rekla je i da je dobivala brojne ponude za uloge, no da je nijedna nije dovoljno nadahnula kao ona gospođe Rose. Dodala je da njezina suradnja s mlađim sinom kao redateljem funkcionira dobro jer su oboje perfekcionisti.


– Ne želim raditi priče koje ne osjećam jer onda ne bih znala kako im pristupiti, dodala je slavna glumica koja se, u trenutku kada je prestala dobivati izazovne glumačke ponude, posvetila brizi za obitelj.


Kritičari kažu da je ova uloga poznate talijanske glumice sasvim neglamurozna te da nije isključeno da bi se ova oskarovka, čiji su partneri u filmovima s obiju strana Atlantika u prošlome stoljeću bili Clark Gable, Carry Grant, Frank Sinatra, Charlton Heston i mnogi drugi, mogla ponovno naći u užem izboru za nagradu Američke filmske akademije.