Novi trend

Kinesko kino tržište najveće na svijetu u 2020. godini

P. N.

Foto. Reuters

Foto. Reuters

Dok se kina u Europi zatvaraju zbog novog vala pandemije, kinesko tržište okreće stotine milijuna dolara prometa na kino blagajnamaJedino kino tržište koje pokazuje znakove oporavka je ono kinesko, dok brojke na europskom i američkom tržištu neumoljivo padaju. Dapače, u nekim zemljama poput Italije i Irske kina se opet zatvaraju, dok u Francuskoj i dalje rade, ali samo do 9 navečer kad počinje policijski sat.


Kina se tako nameće kao najveće kino tržište na svijetu u 2020. godini. Kako piše Hollywood Reporter, ovaj vikend u njihova kina stigla je domaća epska ratna drama „ The Sacrifice“ utrživši na blagajnama 53 milijuna dolara.


Film je snimljen u čast 70-e godišnjice Korejskog rata ili kako oni to zovu „Rat za otpor američkoj agresiji i pomoći Koreji“. Film prati trend produkcije filmova s nacionalističkom notom umotanom u komercijalni celofan. Predviđa se da bi do kraja prikazivanja mogao ostvariti zaradu od preko 220 milijuna dolara.
Drugi kineski domoljubni blockbuster u kinima polako posustaje. Riječ je o „Moja domovina, moji ljudi“ koji je u četvrtom vikendu prikazivanja uprihodio 11,2 milijuna dolara, ali je zato u prethodna tri ostvario povijesnu zaradu od 388 milijuna dolara što ga stavlja na osmo mjesto najgledanijih kineskih filmova svih vremena.  Na trećem mjestu je kineski avanturističko fantastični animirani film „Legend of Deification“ koji se s 2,8 milijuna dolara ovaj vikend popeo na sveukupno 233 milijuna zarađenih dolara. Niskobudžetna komedija „Coffee Or Tea“ je zaradila 2,5 milijuna prošli vikend sveukupno zaradivši nešto preko 40 milijuna dolara.