Financiranje preživaljavanja

Italija će u 2021. u svoju filmsku industriju „upumpati“ 640 milijuna eura spasa

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Pomoć države ovom sektoru bit će veća za čak 60 posto negoli je to bio slučaj prošle godine kad je Italiju virus pogodio među prvima i najmasovnije u Europi što se tiče broja zaraženihItalija je od 2. svjetskog rata promijenila 66 vlada, pa situacija da je talijanski premijer Giuseppe Conte visio o niti u Senatu u utorak, pa ipak preživio glasanje o povjerenju, nije utjecala na važne redovne i poslovne odluke vlasti.


Među njih ubrajamo i odluku da država spasi svoju filmsku i TV industriju od propasti u uvjetima pandemije dodjelom visokih 640 milijuna eura pomoći kroz 2021. godinu.


Ovom odlukom Italija nastavlja putem utabanim 2020. godine, planom oporavka filmske i auudiovizualne produkcije koju je osmislio ministar kulture Dario Franceschini.  Ono što je važno za primijetiti je činjenica da će pomoć države ovom sektoru biti veća za čak 60 posto negoli je to bio slučaj prošle godine kad je Italiju virus pogodio među prvima i najmasovnije u Europi što se tiče broja zaraženih.
Većina ovog novca bit će namijenjena refinanciranju povrata poreza od 40 posto za produkcije koje se drže otvorenim, kao i financiranje ekstra troškova i rizika zbog korona virusa, 110 milijuna eura će biti isplaćeno kinima zbog ograničenog rada ili potpunog zatvaranja, 35 milijuna ide državnoj tvrtki za arhiviranje i prezervaciju nacionalne filmske ostavštine Istituto Luce Cinecittà, 25 milijuna eura za podmirivanje gubitaka filmskih distributera.


Ovaj će novac dobro doći industriji da preživi krizu u situaciji kad su kina zatvorena, a izgledi da se otvore prije travnja vrlo male.


Dok su još kina radila u 2020. pad prometa na kino blagajnama bio je strmoglav, čak 70 posto u odnosu na 2019. godinu.