Izgubio bitku s teškom bolesti

Charles Grodin, zvijezda filmova “Beethoven” i “Ponoćna utrka” preminuo u 86. godini

T.I.

Foto: Screenshot "Midnight Run"

Foto: Screenshot "Midnight Run"

Do svojih tridesetih godina mučio se i preživljavao od malih uloga u televizijskim serijama i komedijama na Broadwayu. Prvi nastup u nekom mainstream filmu bilo je kratko pojavljivanje u kultnom hororu Romana Polanskog „Rosemary Baby“ 1968. godineCharles Grodin, američki glumac poznat po filmovima kao što su „The Heartbreak Kid“, „Kvaka-22“, „Nebo može čekati“ „Ponoćna utrka“ i „Beethoven“, umro je u utorak u svom domu u Wiltonu u saveznoj državi Connecticut. Imao je 86 godina. Njegov sin Nicholas izjavio je za New York Times da je uzrok smrti karcinom koštane srži.


Rođen u Pittsburghu 1935. godine, Grodin je krenuo na fakultet u Miamiju, ali ga nije dovršio jer je želja za glumom bila jača. Do svojih tridesetih godina mučio se i preživljavao od malih uloga u televizijskim serijama i komedijama na Broadwayu.


Prvi nastup u nekom mainstream filmu bilo je kratko pojavljivanje u kultnom hororu Romana Polanskog „Rosemary Baby“ 1968. godine. A onda je krenulo, i na filmu i u kazalištu. Grodin je nastavio raditi kao glumac i redatelj na daskama koje život znače naredno desetljeće i zaradio sjajne kritike za svoju ulogu uz Ellen Burstyn u produkciji Barnarda SladeaSame Time, Next Year“. Istodobno je osigurao sporednu ulogu u važnom filmu „Kvaka-22“ (1970.) Mikea Nicholsa i glumio glavnu ulogu u komediji „The Heartbreak Kid“ (1972.) u režiji Elaine May, u kojoj je glumio prodavača sportske robe koji je odmah ostavlja svoju novopečenu suprugu zbog druge žene tijekom medenog mjeseca.
Ostale Grodinove glavne uloge uključuju „Nebo može čekati“ (1978) Warrena Beatya, te široj publici poznatiji akcijska komedija „Ponoćna utrka“ (1988.), gdje je glumio uz Roberta De Nira te obiteljski film „Beethoven“ (1992.), o radoholičaru koji počinje mijenjati poglede na život nakon što njegova obitelj usvoji Beethovena, psa bernandinca.


Uz svoju karijeru glumca i kazališnog redatelja, Grodin je pisao kazališne drame drame i filmske scenarije. Dobio je Emmyja za televizijsku emisiju o Paulu Simonu 1977. godine. Na prijelazu stoljeća napravio je dugu filmsku pauzu (nije snimio nijedan film između 1994. i 2006.), jer se počeo baviti drugim stvarima, među ostalim vodio je i vlastiti talk show.


Zadnji put pred kamere je stao 2017. godine u malo poznatoj drami „An Imperfect Murder“ gdje je glumio uz Siennu Miller i Aleca Baldwina.