Znameniti gitarist

Umro je Dickey Betts, suosnivač The Allman Brothers Banda i autor nekih od njihovih najvećih hitova

T.I.

Foto: Dickeybetts.com

Foto: Dickeybetts.com

Nakon što je 1971. godine Duane Allman poginuo na motociklu, Betts je preuzeo svu kreativnost po pitanju gitarskih dionica u bendu i to u vrijeme njihovog najvećeg komercijalnog uspjeha i hvalospjeva tadašnje glazbene kritikeDickey Betts, jedan od osnivača slavnog southern rock benda The Allman Brother s Band, i autor nekih od najvećih hitova benda poput „Ramblin’ Man“ i nezaboravnog instrumentala „Jessica“, umro je jučer u 81. godini života.


Vijest je za Rolling Stone potvrdio njegov manager i pojasnio da je smrt posljedica zloćudne bolesti.


The Allman Brothers Band nastali su 1969. godine i potrajali s prekidima u raznim formacijama do 2014. godine. Betts je veze s bendom definitivno raskinuo 2000. godine.


Uz Duanea Allmana Betts je na neki način izmislio dvostruku gitarsku harmoniju i redefinirao načela na kojima dva gitarista funkcioniraju u okviru jednog rock benda. No, nakon što je 1971. godine Duane poginuo na motociklu, Betts je preuzeo svu kreativnost po pitanju gitarskih dionica u bendu i to u vrijeme njihovog najvećeg komercijalnog uspjeha i hvalospjeva tadašnje glazbene kritike.

The Allman Brothers Band 1969. (Dickey Betts prvi s lijeva), foto: YouTube screenshot
“Legendarni izvođač, tekstopisac, vođa benda i obiteljski patrijarh u trenutku smrti bio je u svom domu u Ospreyu na Floridi, okružen svojom obitelji. Dickey je bio veći od života i njegov će se gubitak osjetiti u cijelom svijetu. U ovom teškom trenutku obitelj poziva na molitvu i poštivanje njihove privatnosti u narednim danima. Više informacija bit će dostupno u odgovarajuće vrijeme.” – stoji u službenoj izjavi obitelji povodom njegove smrti.


Nakon njegove smrti, jedini živi originalni član benda ostaje bubnjar Jaimoe Johanson.