Primopredaja

U Rijeci nabavljen novi kombi za prijevoz osoba s invaliditetom

Bruna Matičić

Novi kombi u potpunosti je prilagođen prijevozu osoba s invaliditetom i namijenjen je članovima Udruge čime će se znatno poboljšati i povećati njihova mobilnostOdjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke i Udruga za cerebralnu i dječju paralizu Rijeka nabavili su novi kombi za prijevoz osoba s invaliditetom u vrijednosti od 250 tisuća kuna, a čije su ključeve simbolično preuzeli jučer, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom.


Ključeve vozila na parkiralištu autokuće Adria P.A. na Škurinjama preuzeo je Miljenko Mišljenović, predsjednik Udruge za cerebralnu i dječju paralizu, a primopredaji vozila nazočila je Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke u društvu Borisa Skoblara, predstavnika isporučitelja vozila iz Adria P.A. te članova tvrtke Multipartner d.o.o., koja je napravila nadogradnju vozila s rampom i prilagodila ga sukladno normativima za prijevoz osoba s invaliditetom.


Veća mobilnost


Udruga za cerebralnu i dječju paralizu od 1976. godine okuplja osobe s cerebralnom i dječjom paralizom i djeluje s ciljem poboljšanja njihovog socijalnog i životnog položaja, a trenutačno broji oko 380 članova. Novo kombi vozilo Udruga je nabavila uz pomoć Grada Rijeke, zamijenivši dotrajalo vozilo koje im je Grad donirao 2008. godine.
– Novi kombi u potpunosti je prilagođen prijevozu osoba s invaliditetom i namijenjen je članovima Udruge čime će se znatno poboljšati i povećati njihova mobilnost, istaknuo je Miljenko Mišković, naglasivši kako članovi Udruge prijevoz koriste za odlazak kod liječnika ili u trgovinu po namirnice i ostale potrepštine, a u vremenu prije koronavirusa i na razne radionice, sportska i kulturna događanja.


Ovom prilikom Karla Mušković izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je kombi vozilo uručeno upravo na Međunarodni dan osoba s invaliditetom te naglasila kako Grad Rijeka godinama ulaže u omogućavanje mobilnosti osoba s invaliditetom s ciljem sprječavanja njihove socijalne isključenosti te omogućavanja svakodnevno funkcioniranja i potreba.


Pristupačnost objekata


– Grad Rijeka već čitav niz godina osobama s invaliditetom pokušava učiniti što pristupačnije objekte u gradu, ali i sve ostale usluge. Inače, dosad je sudjelovao u nabavi nekoliko kombi vozila za potrebe raznih udruga i ustanova, i to Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, Udruge osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije, Osnovne škole Gornja Vežica i Dječjeg vrtića Rijeka. Isto tako, u sklopu Autotroleja imamo dva kombija koja su prilagođena i namijenjena prijevozu osoba koja se koriste kolicima ili drugim pomagalima i koje ne mogu koristiti usluge javnog prijevoza, a tu uslugu Grad Rijeka financira već dvadesetak godina, kazala je Karla Mušković te najavila skorašnji dolazak novog kombija, vjerojatno do kraja godine, koji će se na korištenje dati KD Autotroleju, a za koga su sredstva prikupljena iz Grada Rijeke i humanitarnog karnevalskog bala.